Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

2nd Step Collection 03

Den tredje och avslutande utgåvan i serien 2nd Step Collection är en rökig blandning från bourbonfat med toppnoter av ny amerikansk och ungersk ek. Det är den äldsta utgåvan från Box hittills, vilket märks i mognad och karaktär. Det är även den sista utgåvan från Box med den första designen av förpackning och etikett.

Receptet till 2nd Step Collection 03

88% av ingående whisky är rökig.

67,3 % är 5,53 år gammal rökig whisky från 200-liters 1st fill bourbonfat.
8,7 % är 5,51 år gammal rökig whisky från 135-liters 1st fill bourbonfat.
4,8 % är 5,22 år gammal orökt whisky från 85-liters ny mediumrostad amerikansk ek.
4,9 % är 5,2 år gammal orökt whisky slutlagrad i 25 månader på 96-liters kolad amerikansk ek.
2,4 % är 5,84 år gammal rökig whisky slutlagrad i 25 månader på 96-liters kolad amerikansk ek.
7,3 % är 5,25 år gammal rökig whisky slutlagrad i 25 månader på 96-liters hårt rostad am. ek.
2,3 % är 5,34 år gammal rökig whisky från 55-liters ny mediumrostad ungersk ek.
2,4 % är 5,34 år gammal orökt whisky från 55-liters ny mediumrostad ungersk ek.

The 2nd Step Collection 03 är varken kylfiltrerad eller färgad.

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien.
Rökt till 31, 39, 43 och 45 ppm fenolhalt med torv från Skottland.

Ingående kornsorter: Tipple, Quench, Publican, Henley och Sebastian

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 18B-27B, 56A-65A, 109A-113A, 124B, 135B-142B, 146A-164A, 173A-181B

Batchstorlek: 1.2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2011-02-09 till 2011-12-08

Första skärning av hjärtat:

Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:

Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

Ingående fat

Bourbonfaten på 200-liter kommer direkt från Kentucky.
Bourbonfaten på 110- och 135-liter är omgjorda från Bourbon barrels av Speyside Cooperage i Skottland.
Faten av amerikansk ek är tillverkade av Kelvin Cooperage i USA.
Faten av ungersk ek är tillverkade i Ungern.

Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till augusti 2016 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

2017-02-24 till tömdes 3266 kg whisky med en genomsnittlig alkoholhalt på 59,71 % till blandningstank.

Alkoholhalten justerades till förutbestämda 51,3 % i samband med buteljering.
2nd Step Collection 03 buteljerades 2017-02-27 till 2017-03-01 i en upplaga av 8291 flaskor.

Vi rekommenderar att 2nd Step Collection 03 får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Klicka på tabellen för större bild

Snabbfakta

Alkoholhalt: 51,3 % ABV
Ålder: 5,2 år (Snitt 5,5 år)
Fenolhalt: 0 och 31,39,43 och 45 ppm. Snitt 38,6 ppm (malt)
Fat: 1st fill bourbon (76%), ny amerikansk ek (19%), ny ungersk ek (5%)
Antal flaskor: 8291st
Flaskvolym: 50 cl
Pris: 743 kr

Tasting notes

Nose:

Rich peat almost leathery, soft vanilla and hints of green apples.
Palate:

Salty licorice and sweet vanilla, ripe pears and a lot of warming peat.
Finish:

Medium dry with soft smoke and vanilla.