Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

Archipelago – Baltic Sea 2019

Den femte utgåvan av The Archipelago är systerbuteljering av The Festival 2018. Men whiskyn har fått ligga 4 månader längre på ny amerikansk ek. Även denna i en starkt begränsad utgåva som bara går att få tag på ombord på Cinderella. The Archipelago är liksom alla buteljeringar från Box varken färgad eller kylfiltrerad.

Recept

100% rökig whisky som lagrats på 200-liters bourbon fat i 5,42 år och sedan slutlagrats på 40-liters ny amerikansk ek i nästan 18 månader.

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien

Ingående kornsorter: Henley, Sebastian

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 189B-195B

Batchstorlek: 1.2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2012-05-21 till 2012-09-03

Första skärning av hjärtat: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat: 60 % ABV (20°C)

Ingående fat

Bourbonfaten på ca 200 liter levererades nytömda från Kentucky. Faten av amerikansk ek på 40 liter är kolade och bundna av Thorslundkagge.
Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till december 2018 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

2018-12-14 till tömdes 430 kg till blandningstank och alkoholhalten justerades från 59,03 % till förutbestämda 54,5 % i samband med buteljering.
The Archipelago 2019 buteljerades 2018-12-17 i en upplaga av 1000 flaskor + 23 st för mässor och provningar.
Vi rekommenderar att The Archipelago får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Fatlista

 

SNABBFAKTA

Alkoholhalt: 54,5 % ABV
Ålder: 6,91 år
Fenolhalt: 40 ppm
Fat: Bourbon – Ny amerikansk ek
Antal flaskor: 1023 st
Flaskvolym: 50 cl