Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

Återfyllning

Återfyllning
Tömmer du ditt fat, kan du fylla det igen. Fatet är ju ditt och har mycket kvar att ge till blivande whisky!

Priser för återfyllning:

• Orökt recept              15200 kr (varav lånedel 11500 kr)
• Rökigt recept             16700 kr  (varav lånedel 13000 kr)

Priserna avser återfyllning i Ankare om 39,25 liter och omfattar lagring i 36 månader, uttag av 1 fatprov varje år (alkoholskatt tillkommer), ny fatskylt, samt buteljering och emballage. Har du annan storlek på fat, kontakta oss för prisuppgift. Anmälan om återfyllning gör du samtidigt som buteljeringsanmälan.


Hur blir whiskyn vid en återfyllning?

Bourbonfat Second Fill
Bourbonfat är det mest ”okänsliga” av våra fattyper. Det har redan före första fyllningen varit värd åt amerikansk whiskey i minst två år, oftast längre. Under den första lagringstiden har ämnena i eken reagerat med ämnena i spriten och en hel del smaker från bourbonwhiskeyn har trängt ut i Boxwhiskyn. Dessa har nu till största delen gifts samman med din whisky och din whisky har istället trängt i ekens porer. Om du väljer att fylla ditt Ankare igen kommer din whisky inte att få så mycket påverkan från den ursprungliga bourbonwhiskeyn, istället ger du din nya whisky möjlighet att utvecklas stillsamt och värdigt. Att lagra din whisky en andra gång på ett Bourbon-Ankare kan du tryggt låta göra mellan fem och tio år. Den blir egentligen bara bättre med åren.

Sherryfat
En secondfill på sherryfat ger en rundare och mjukare sherrywhisky. Det markanta inslaget av sherry i din första buteljering blir andra gången mindre påtagligt. Du får likväl en whisky med tydliga sherrytoner, som klassiska russin, fikon, läder, men som mycket bättre står emot tiden och som utvecklas i en mer delikat och finstämd riktning. En secondfill på sherryfat har alla möjligheter att bli en storslagen whisky. Uppskattad lagringstid är cirka fem år.

Fat av ny ek (svensk, ungersk,  fransk,  amerikansk)
Fat av ny ek är de som utvecklas allra bästa under en andra lagring. Tanniner och bittra garvämnen som kunnat påverka spriten under den första fyllningen har nu försvunnit och du får en whisky med en lugn finstämd ekton och där karaktären på destillatet är mer framträdande. Du behöver inte vara det minsta orolig för överlagring och du kan lugnt vänta med att buteljera din whisky i uppemot sex år. Den blir bara mer och mer mogen med tiden.

 

Har du mer frågor om refill? prata med någon av oss.

      

Bosse Eng                                        Tord Guldbrand                                  Peter Söderlind
bosse.eng@boxwhisky.se             tord.guldbrand@boxwhisky.se        peter.soderlind@boxwhisky.se
070-552 04 61                                   070-552 02 95                                          070-552 78 48