Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

BOX Advanced Masterclass den 2 december på Systembolaget!

2 december släpps den första utgåvan från Box Destilleri på Systembolaget. Det är första utgåvan i en serie vars syfte är att fördjupa förståelsen och kunskapen om whisky. Utgåvan är helt unik, något liknade har aldrig lanserats i den så kunskapstörstande whiskyvärlden.

 

 

Box Advanced Master Class – toasting – är namnet på den första utgåvan i en serie som belyser viktiga delar av whiskytillverkningen. Boxen innehåller 5 x 20 centiliter maltsprit från Box destilleri som lagrats i 30 månader på 100-liters svenska ekfat med olika rostningsgrader från light toasted till charred. Faten är helt nya och har tidigare varken innehållit bourbon, sherry eller något annat för att smakerna från rostningen ska framträda så tydligt som möjligt.

 

– Rostningen är en förutsättning för att kunna tillverka fat. I whiskylitteraturen är det ofta förbisett hur viktig rostningen är för utvecklingen av smaker. Rostningen kan bidra med ett hundratal smakämnen i en whisky. Det är hur denna process fungerar och vilken betydelse den har för upplevelsen av whiskyn som vi belyser i vår första Master Class, säger Box destillerichef Roger Melander.

 

Vid tillverkning av vin- eller whiskyfat fordras att fatens stavar ska kunna böjas och för att göra eken formbar hettas dessa stavar upp. Under rostningsprocessen blir ligninet i eken mjukt vilket gör att stavarna kan böjas utan att spricka. Beroende på hur länge faten rostas, vilken värmekälla man använder och hur högt temperaturen tillåts stiga utvecklar rostningen smaker som senare framträder under lagringen. Under rostningen omvandlas, karamelliseras och förkolnas ämnen i olika utsträckning och bildar följaktligen olika smaker och dofter.

 

Box Advanced Master Class – Toasting – gör det möjligt att studera rostningen i teori och praktik och fördjupar förståelsen för tillverkningen och upplevelsen av whisky.

 

Med Boxen följer ett omfattande studiematerial som Box destillerichef Roger Melander har arbetat fram i samarbete med kemisten Bert van Bavel vid Örebro universitet och tunnbindaren Johan Thorslund. Medverkar med smak- och doftanalyser gör också några av whiskyvärldens främsta “näsor”, bland andra den brittiske författaren Dave Broom och Robert Karlsson, medlem i Malt Maniacs. Studiematerialet finns tillgängligt på en särskild webbsida där man kan ta del av teorin bakom processen, hur rostningen går till och vad som händer kemiskt och smakfysiologiskt. Där finns också möjlighet att kommentera, diskutera med andra “kursdeltagare” och ställa frågor. Boxen är tillgänglig via Systembolaget och kommer också att säljas i de ledande internationella whiskybutikerna.

 

 

Box Advanced Master Class – Toasting – är påkostat och elegant förpackad. Tanken med serien är att den på ett lärorikt, pedagogiskt och smakfullt sätt ska fördjupa förståelsen och berika upplevelsen av whisky. Flaskorna i Boxen är anonymt numrerade 1–5, facit är tillgängligt på webbsidan. Boxen kostar 1 390 kr och har beställningsnummer 10673-04.

 

Frågor och mer information:

Nördis

Roger Melander, destillerichef roger@boxwhisky.se 070 552 76 98

Jan Groth, Brand Manager, janne@boxwhisky.se 070 494 18 01