Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

Box Destilleri AB mångmiljonsatsar

Box Destilleri ligger vid världsarvet Höga Kusten vid Ångermanälvens strand i lilla Bjärtrå. Platsen har beskrivits som en av whiskyvärldens vackraste och lockar nu besökare från hela världen i allt stridare strömmar. I dag säljs Box Whisky i länder, som Taiwan, Australien och USA och efterfrågan ökar ständigt. För att möta intresset gör Box Destilleri nu en mångmiljoninvestering i anläggningen i Bjärtrå.

Att besöka Box Destilleri är en resa tillbaka i historien, till ett industriminne från tiden när det moderna Sverige föddes, då det norrländska timret flottades på älven och sågades till trävaror och välstånd för en hel nation. Här slet människor mot älvens och skogens faror och här organiserades det moderna Sverige. Den vackra röda tegelbyggnaden från 1912 som inrymmer Box Destilleri är ett monument från den tiden. För tio år sedan tog en grupp entreprenörer tag i den nedgångna fastigheten och började förverkliga drömmen om ett norrländskt whiskydestilleri.

– Då kunde vi inte i vår vildaste fantasi föreställa oss vad vi satte i gång, men tack vare att vi tidigt i projektet kunde rekrytera ledande whiskyexpertis insåg vi snart vilka extraordinära möjligheter platsen erbjöd för produktion och lagring av whisky, berättar vd Thomas Larsson.

I dag räcker inte produktionen till för att kunna förse marknaden med norrländsk whisky i den omfattningen den önskar och behovet av att drastiskt öka produktionen är stort. Svårigheten med whiskyproduktion är dock att man måste förlita sig till vad man ser i kristallkulan. Det tar flera år från produktion till en produkt färdig att sälja.

– Vi har nästan tagits på sängen av hur snabbt vår whisky mognar i lagerhusen, redan vid fem års ålder får den storartade recensioner över hela världen. Det gör naturligtvis att marknader vill köpa av oss, men dessvärre har vi inte tillräckligt stora whiskylager för att kunna sälja så mycket som marknaden vill ha. Det är mot den bakgrunden den här storsatsningen görs med två nya pannor, sju nya jäskar och på sikt också ett stort nytt lagerhus, säger Thomas Larsson. Vi ökar vår kapacitet från drygt 100 000 liter LPA (liters pure alcohol) årligen till 300 000 liter, fortsätter Thomas Larsson.

Besökscenter i världsklass
Med intresset för Box Whisky ökar också intresset för Box Destilleri. I dag vill allt fler besöka destilleriet, njuta av omgivningarna, äta i restaurangen eller konferera på Box.

– Vi investerar nu för att kunna ta ännu bättre hand om våra besökare, så väl enskilda gäster som små och stora grupper. Vi anställde nyligen en köksmästare och vi har ambitionen att utveckla destilleriet också som gastronomiskt resmål och konferensanläggning, berättar Catarina Molitor Sjöberg som är chef för besökscentrat.

I sommar är hela anläggningen öppen varje dag, med guidade turer, välfylld butik, café och restaurang, och naturligtvis möjligheter att prova Box whisky.
Det stora intresset för svensk whisky och för Box är en motor i regionen, det stärker Höga Kusten som turistmagnet och som en plats dit man gärna återvänder, för att njuta av upplevelser och smaka på Norrland och norrländsk whisky i världsklass