Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

The Pioneer.

Grundidén med Box första officiella whisky var att presentera en relativt traditionell buteljering från bourbonfat. Tre år är ingen lång lagringstid för en whisky, och vi utgick ifrån att vi var tvungna att göra den första buteljeringen med relativt stor andel rökig sprit för att dämpa den ungdomliga kantigheten. Med facit i hand vet vi nu att Box orökta recept står sig utomordentligt bra även i unga år och vi behövde inte maskera eller dölja ungdomligheten.

RECEPT

50 procent orökt whisky som lagrats tre år på bourbon-ankare (40 liter) 35 procent rökig whisky (31ppm) som lagrats tre år på bourbon-ankare (40 liter) 15 procent orökt whisky som lagrats två år på 200-liters bourbonfat och som slutlagrats på 100-liters fat av ny svensk kolad ek. Den relativt lättrökta whiskyn ger en tydlig men ändå måttlig rökighet. Inslaget av svensk kolad ek ger whiskyn en kryddighet, med kola- och karamelltoner samt lite djupare färg. The Pioneer är varken kylfiltrerad eller färgad.

INGREDIENSER

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1
Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad av kornsortsblandningarna Tipple/Quench/Astorian samt Tipple/Quench/Publican.
Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley 70 % och Sebastian 30 %. Rökt till en fenolhalt om 31 ppm med torv från Skottland.
Processvatten: Från Bålsjön, cirka fem kilometer från destilleriet, filtrerat genom sand- och kolfilter.

PROCESS

Kylvatten: Från Ångermanälven (från 3,0–5,5 grader)

Ingående batcher: 18–37, 40–47

Batchstorlek: 1,2 ton malt.

Genomsnittlig jästid: 79 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad: mellan 2011-02-08 och 2011-03-30. Totalt 53 destilleringar ingår.

Genomsnittlig lågvinsdestillering: 5 tim 47 min.

Första skärning av hjärtat:

Orökt recept: 10 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:

Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 59 % ABV (20°C)

Ingående fat

Samtliga fat genomgick en doftkontroll före fyllning. Avvikande dofter i bourbonfat utöver vanilj och smörkola noterades i fatloggen. Från dessa fat fanns inlslag av ganska ovanliga toner, t.ex. jordgubbar, mandarin, punchpralin, nypon, apelsin, lakrits, gräs, romrussin och Ahlgrens bilar.

35 st bourbonankare fylldes med 71,6 % ABV orökt sprit 2011-04-05. 21 st bourbonankare fylldes med 67,7 % ABV rökig sprit (31ppm) 2011-04-16 och 2011-04-17. 2011-03-21 och 2011-05 -15 fylldes 4 st 100-liters fat av svensk kolad ek med 2-årig orökt sprit som lagrats på 200-liters Jack Daniels-fat sedan 2011-03-16. Ursprunglig alkoholhalt 72,8 % ABV
Den svenska eken kommer från Ljungby och Mönsterås och är lagrad utomhus i 36 månader.

Whiskyn lagrades i ett fuktigt lagerhus och alkoholhalten sjönk ca 6 procentenheter i ingående fat. Totalt tömdes 2 175 kg whisky med en alkoholhalt på 64,27 %. Alkoholhalten justerades till förutbestämda 48,1 % i samband med buteljering.

Klicka på tabellen för större bild

UPPLAGA

The Pioneer buteljerades i en upplaga av 6 508 flaskor. 5 000 flaskor släpptes 2014-06-05. Resterande flaskor reserverades till våra aktieägare.

Vi rekommenderar att The pioneer får luftas i glaset i minst 30 minuter för att komma till sin rätt.

Tasting notes

Nose:

Pear, vanilla, fudge, coconut, menthol, honey and soft smoke.

Palate:

Vanilla fudge, pear, bergamots, lemon marmalade.


Finish:

Medium dry, sweet with light smoke.