Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

Cask Owners Bottling

På väg mot världsklass

Många destillerier tillverkar fantastisk whisky, men några få lyckas bättre
än andra. Som alltid finns det inga rätt eller fel när det gäller smak, men kvalitet,
noggrannhet och förutsättningar skiljer destillerier från varandra. Det finns
mycket som gör Box Destilleri unikt. Här är några viktiga punkter.

KLIMATET

Platsen där Box ligger hjälper oss att göra en whisky i världsklass. Det är inte skogarna, vidderna och den höga rena luften – som förmodligen också har ett visst inflytande – utan framförallt det nordliga läget. De stora temperaturskillnaderna mellan sommar och vinter, och mellan dag och natt, är dramatiska i norra Sverige. I lagerhusen utsätts spriten för ständiga temperaturväxlingar. Under varma dagar ökar trycket i faten, spriten expanderar och tränger djupare in i eken. Djupt inne i träet sker kemiska reaktioner som utvecklar smakämnen som följer med ut i den mognande spriten när temperaturen och trycket sjunker igen.

ÄLVEN

Utanför destilleriet flyter den mäktiga Ångermanälven förbi. Varje sekund passerar 485 kubikmeter kristallklart, iskallt fjällvatten. Ett kallt kylvatten är mycket betydelsefullt när man tillverkar whisky, möjligheten att kyla spritångorna effektivt hänger direkt samman med förmågan att tillverka ett smakrikt destillat med kraftfull karaktär och rena fina smaker. I andra länder är tillgången på kallt kylvatten en bristvara. I Skottland är det inte ovanligt att destillerier får stänga sommartid när kylvattnet är för varmt. Under stora delar av året är vattentemperaturen i Ångermanälven bara några få grader över nollpunkten. Det ger oss världens kallaste kylvatten och förutsättningar att tillverka ett destillat som är bland de absolut renaste i världen.

Box_Roger Melander_Stående_Webb

NOGGRANNHETEN

Alla destillerier är självfallet noggranna i sina processer, men få om ens något, gör uteslutande singelmaltwhisky. Våra svenska kollegor har nästan samtliga andra typer av produkter i sin portfölj och de stora internationella destillerierna gör i huvudsak en produkt som ska användas i blendwhiskytillverkning. Den totala fokuseringen på en enda produkt gör att omsorgen om detaljerna blir helt inriktade på denna. Box målgrupp är i stor utsträckning maltwhiskyentusiaster med gedigna kunskaper och kräsna smaklökar. Om dessa konnässörer ska bli nöjda kan ingenting lämnas åt slumpen, bristande noggrannhet eller kostnadseffektivare lösningar som naggar kvaliteten i kanten är uteslutna. Dessutom är vi övertygade om att vår personals noggrannhet och samlade kompetens om tillverkningsprocesserna och produkten håller världsklass.

RÅVARORNA

Alla destillatörer vet att det inte går att kompromissa med valet av råvaror: jäst, korn, vatten och fat. Vi använder en klassisk destillerijäst som ger oss mängder med fruktiga smaker och aromer. Malten vi använder är gammaldags pilsnermalt som sedan länge ersatts av effektivare men inte lika smakgivande kornsorter på de flesta håll i världen där volym oftast är en väl så viktig parameter som kvalitet.

Ankare_1_mars13

FATEN

Ingen annan del i processen är så viktigt som fatlagringen. En mycket stor del av smakerna i en whisky kommer från eken. Därför lägger vi särskilt stor omsorg vid valet av fat. Det finns tunnbinderier som fått 100 procent av sina fat underkända vid leverans till Box. Våra Ankare byggs till allra största delen av fat som tidigare innehållit bourbon eller sherry. Våra sherryankare byggs i Spanien från stora sherrybutts som innehållit olorososherry i minst 10–15 år, vilket är en osedvanligt lång tid i dagens whiskyindustri. Våra Bourbonankare byggs av Johan Thorslund – Sveriges enda tunnbindare. Genom Johans försorg köper vi också stora fat direkt från USA eller från Spanien. Johan Thorslund bygger även de fat av exempelvis svensk och ungersk ny ek som vi fyller i mindre omfattning. Den nya eken förfyller vi med destillat under några månader för att dra ut de mest aggressiva ektonerna, vilket är ett omständligt men nödvändigt arbete för att uppfylla våra högt ställda kvalitetskrav. Vi känner inte till något annat destilleri som arbetar på samma noggranna sätt med nya ekfat. Våra fatkunder kan vara absolut förvissade om att deras fat uppfyller de mest rigorösa kvalitetskraven.

Svensk whiskyhistoria

Ingen vet när man drack whisky för första gången i Sverige.
Sprithistorikerna förlägger introduktionen till senare delen av 1800-talet,
men troligen hade whisky konsumerats långt tidigare än så.

Skeppsbron i Stockholm 1790

Redan 1815 finns en sammanställning över handelsvaror i Göteborg där uesqueba – det gaeliska ordet för whisky – beskrivs som ”en stark drick, som mycket beredes i England”. Under det törstiga svenska 1700-talet konsumerades oskobad i våra stora städer och vi kan följa drycken ända in i Carl Michael Bellmans ungdomsdiktning på 1760-talet. Det skulle dock dröja innan whiskyn fick folklig förankring. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet blev whisky en modedryck, men då främst i högre ståndskretsar där den oftast avnjöts som bål med mycket tonic, citron och socker. Whiskyns folkliga genomslag skulle dröja till dess charterresorna blev populära på 1960-talet när en flaska Chivas Regal eller Glenfiddich från taxfreebutiken blev en statussymbol i folkhemmet. Det stora svenska maltwhiskyintresset blommade ut under de år då utbudet på Systembolaget växte från en handfull sorter till åtskilliga hundratals. Att whiskyklubbar började växa fram över hela landet är dock en mycket sentida och mycket svensk företeelse där Systembolagets ambition att erbjuda ett brett sortiment har varit mycket betydelsefullt.

Skeppets_whiskyPlanerna på att tillverka whisky i Sverige uppstod första gången på 1930-talet. AB Vin & Sprit hade monopol på tillverkning och orostiderna i världen gjorde att man ville försäkra sig om tillgång på gin, rom, cognac och andra importerade spritsorter genom egen inhemsk produktion. Där och då föddes tanken på att göra svensk whisky. Processen var dock inte enkel, kunskapen var ringa och planerna skrinlades. 1955 uppstod en möjlighet. Bladnoch Distillery skulle avrustas och Vin & Sprit köpte det gamla skotska låglandsdestilleriets pannor. Nu följde år av experiment och provbatcher. 1961 var man klara och den första svenska whiskyn lanserades på Systembolaget. Namnet och etiketten inspirerades av Regalskeppet Wasa som bärgades ungefär samtidigt som introduktionen. Skeppets såldes fram till 1971 då projektet upphörde, mäskpannan fick övergå till att producera akvavit och spritpannan hamnande så småningom på museum. Nästa svenska whiskyprojekt skulle dröja fram till mitten av 1990-talet då Lohdian Whisky i Ludvika hade långt gångna planer. Det blev dock Mackmyra som lyckades axla skeppets mantel i och med lanseringen av Preludium 2006.

Sedan dess har flera svenska destillerprojekt förverkligats och i dag destillerar en lång rad svenska destillerier maltwhisky. Sett till antalet destillerier är Sverige i dag ett av världens tre mest destilleritäta länder.

Box historia

Idén om Box Whisky föddes på hösten 2004 när Mats och Per de Vahl insåg att det gamla kraftverket i Box skulle vara en fantastisk plats för ett whiskydestilleri.

På våren 2005 reste Mats och Per till Skottland och besökte ett antal destillerier. Under resan växte idén om egen tillverkning av maltwhisky vid Ångermanälvens strand till en övertygelse. Vid hemkomsten hade de inga större svårigheter att övertala en handfull lokalt rotade whiskyvänner att ansluta och grunda Box Destilleri.

Våren 2010 hade vi säkrat det kapital som behövdes för att genomföra bygget av destilleriet. Vi kunde då beställa våra specialritade destillationspannor och påbörja arbetet med att renovera och iordningställa den vackra gamla industribyggnaden. I slutet av samma år rann de första dropparna ur destillationspannan.

Vi som jobbar här

Ägare

Ägargruppen, som från början bestod av sex personer, har sedan dess – genom tre stycken nyemissioner – vuxit till dagens drygt 1 500 ägare. Bland dessa hittar man nu allt från whiskyintresserade privatpersoner med relativt små ägarandelar till företag med ett större ägande och ett större engagemang i styrelsearbete och rörelse.

Största ägare är Lars Bäckvall genom bolaget Norrlandspojkarna AB. Större ägare är också BLL Invest AB och Axson Svenska AB.

Tillsammans med de aktier som ägs av företagets grundare står dessa bolag för en majoritet av såväl kapital som röster.

 

Jakten på kvalitet

Även om vatten, malt och jäst är de enda råvaror som används i tillverkningen av vår whisky är det en lång rad andra saker som också har avgörande betydelse för slutresultatet. Jakten på kvalitet är för oss en jakt på detaljer. Tusentals små saker som går att justera, förfina och kanske ompröva och förändra. Alla dessa saker ska tillsammans samverka i en helhet som skapar den bästa möjliga whiskyn.

På dessa sidor vill vi berätta så mycket och så öppet som möjligt om hur vi jobbar med allt från valet av råvaror och driften av destilleriet till mognadslagringen av whiskyn. Om du har fler frågor – gärna på detaljnivå – tycker vi att det är kul om du hör av dig. Om inte du som är whiskyälskare fanns där ute skulle ju vår dagliga jakt på whiskykvalitet trots allt vara ganska meningslös.

Jag hoppas att du vill fortsätta att följa oss i vårt arbete
med att skapa världens bästa maltwhisky.

Box_Roger_Namnteckning

Våra recept och fat

För Maltwhiskyn finns två olika recept. En delikat, orökig variant med tydlig fruktighet och rena friska toner. En robust, rökig variant med toner av finstämd tobak, lakrits och läder. Valet är upp till dig. Om du har whiskyintresserade vänner kanske ni vill gå ihop och köpa två Ankare – ett av varje recept!

vi_lagger_inte_till

Våra fat

BOURBON

Box_KentuckyDen fattyp som med tiden kommit att bli allra vanligast i europeisk mognadslagring av whisky är nordamerikanska bourbonfat tillverkade av amerikansk vitek. Amerikansk bourbon, döpt efter ett grevskap i delstaten Kentucky, har majs som sin dominerande råvara. Mäsken som destilleras är gjord av minst 51 och högst 79 % majs. Resten är säd, främst korn, råg och vete.

Bourbon måste lagras på helt nya ekfat vilket gör att den europeiska whiskyindustrin har god tillgång till begagnade fat från den amerikanska bourbonindustrin. För oss maltwhiskytillverkare kan man dessutom säga att bourbonlagringen förädlat fatet då den både mättat träet med bourbon och dragit ut en del av de ämnen ur eken som för maltwhiskyn är mindre önskvärda.

Våra bourbon-Ankare är ”first fill” vilket betyder att bourbonfatet används för maltwhisky för första gången. Vi importerar alltså 200-litersfat som fraktas till Europa och byggs om till Box Ankare på 39,25 liter.

Smak- och doftmässigt ger dessa fat en tydlig karaktär av vanilj och kokos med toner av bränt socker och karamell. En klassisk whiskylagring, med andra ord.

 

OLOROSO SHERRY

Box_OlorosoLagring av whisky på spanska sherryfat har traditioner som går tillbaka till mitten av 1800-talet. I dag har mängden sherry som produceras minskat betydligt och äkta sherryfat är därför eftertraktade och dyra.

Den sherrytyp som lagrats på våra fat är Oloroso. Denna sherry är fyllig och djupröd och har en smak som påminner om choklad och nötter och en svagt bränd ton. Våra sherryfat byggs om i Spanien från 500-litersfat och levereras med några liter Oloroso som hälls ut precis innan de fylls med Box nydestillat.

Lagringen ger whiskyn en vackert gyllene kulör och en mjuk och fyllig karaktär med viss sötma och toner av torkad frukt som russin och fikon. När faten fylls med nydestillat, som har betydligt högre alkoholhalt än sherryn hade, löses en del av den sherry som mättat träet ut i spriten. Den färdiglagrade whiskyn från ett sherryfat får därför, jämfört med bourbonlagring, mer av sin smak- och doftkaraktär från det som tidigare lagrats i fatet.

Råvaror

För att göra whisky behöver man vatten, malt och jäst. Ingenting annat. Trots det är det ganska vanligt med tillsatser av olika slag, både i tillverkningen och i den färdiga whiskyn. På Box är vi dock övertygade om att det är bäst att hålla det så naturligt som möjligt. Ingenting annat än vatten, malt och jäst hör hemma i vår whisky.

Box_Bubblor_Webb

VATTEN

Det går åt en hel del vatten när man gör whisky. Den största mängden går åt för att kyla destillatet. För att få ett bra resultat på spriten så ska man ha en snabb och rejäl kylning. Detta är ett vanligt problem för väldigt många destillerier i världen som vanligtvis får stänga ner processen under en del av sommaren. Anledningen är att de inte har tillräckligt mängd med kylvatten och att vatten de får fram inte är tillräckligt kallt.

På Box tar vi kylvattnet från strömfåran i Ångermanälven där det flödar 485miskallt vatten per sekund vilket ger oss ett destillat runt 3–4°C från kylaren i jämförelse med ca 30°C från en del skotska destillerier. Bryggvattnet som används till mäskningen ska ha en hög kvalitet med en naturlig halt av mineraler och salter. Allra högst krav har vi på det vatten som används för att späda ner spriten vid fatfyllning och buteljering. Det går även åt en del vatten för att göra rent utrustningen i destilleriet.

Trots att vi på destilleriet har en egen godkänd källa har vi idag valt att ta vårt vatten från det kommunala nätet.

 

Malt-9759_72dpi

MALT

Malt är korn som fuktats med vatten och börjat gro för att därefter torkas igen. På Box gör vi bara maltwhisky och använder således bara kornmalt. Det är svårt att hålla en jämn och hög kvalitet med ett eget mälteri. Därför köper vi, i likhet med de flesta whiskydestillerier, färdigmältat korn.

Vi har valt att använda pilsnermalt, den malttyp som förr var vanligt i Skottland innan den konkurrerades ut av moderna, växtförädlade kornsorter med högre kapacitet att producera alkohol. Gammaldags pilsnermalt ger ett smakrikare och bättre destillat. Vi köper vår orökta malt från Vikingmalt i Halmstad. Vår rökiga malt, beställer vi rökt med torv från Skottland från utländska leverantörer, eftersom ingen svensk leverantör i dagsläget tillhandahåller rökt korn.

 

Jäst-9744_72dpiJÄST

Jäst är en encellig svamp som lever på att bryta ner organsikt material. Jästen har betydligt större betydelse än att bara omvandla socker till alkohol. En stor del av smakerna i slutprodukten kommer från jästen, eller kan åtminstone göra det om man inte bara fokuserar på att få fram så mycket alkohol som möjligt.

Valet av jäst är synnerligen viktigt eftersom det är en så betydande smakgivare till destillatet. Många destillerier, i synnerhet japanska, lägger mycket stor vikt vid att välja rätt jäststammar. På Box använder vi i dagsläget en fransk destillerijäst som ger destillatören stora möjligheter att påverka smaken på destillatet genom sättet att skära. Vi låter också jästen jobba ovanligt länge för att få ut så mycket smaker som möjligt i mäsken.

 

Fattyper

Whisky lagras alltid på ekfat och spriten ska ligga på fat minst tre år
för att ens få kallas för whisky. Faten får rymma upp till 700 liter men ju
mindre faten är desto snabbare ger eken i faten smak och karaktär åt whiskyn.
Detta beror på att spriten har mer kontakt med träet i ett mindre fat.

Faten kan vara helt nytillverkade men vanligast är att man väljer att mognadslagra på fat som tidigare innehållit någon annan dryck. Det som idag kommit att bli allra vanligast är att lagra whiskyn på begagnade amerikanska bourbonfat. Väljer man inte bourbonfat är det oftast spanska sherryfat man istället använder för lagringen. Ett fat används normalt flera gånger. För att hålla reda på hur många gånger det använts brukar man nyttja de engelska beteckningarna ”first fill”, ”second fill” och ”refill”. Ett ”first fill bourbon-fat” innebär alltså att fatet lagrar maltwhisky för första gången efter att tidigare ha innehållit bourbon.

Ett mer oortodoxt sätt ge whiskyn mer specifika doft och smaktoner är att under en kortare tid slutlagra den på fat som innehållit exempelvis portvin, madeira, konjak, rom eller till och med rödvin.

På Box lagrar vi både på bourbonfat och på sherryfat. Vi lagrar dessutom en mindre del av vår whisky på fat av ny ek från bland annat Sverige, Frankrike, Ungern och USA.

Amerikansk bourbon lagras normalt på ”barrels” som rymmer cirka 200 liter. Då bourbon alltid lagras på helt nya fat har de europeiska destillerierna hittat en bra marknad för begagnade fat i USA. 200 liter har därför kommit att bli en vanlig fatstorlek även i europeiska lagerhus. Andra fatstorlekar som traditionellt varit vanliga är hogshead, som är ett gammalt rymdmått på 250 liter, butt på 500 liter, som är en vanlig fatstorlek för lagring av sherry. Idag har variationen på tunnstorlekar blivit större och många destillerier låter, precis som Box, binda om stora fat till helt egna storlekar.

Den storlek vi på Box valt att erbjuda i vår fatförsäljning är Ankare på 39,25 liter. Detta var ett officiellt rymdmått för våta varor som öl, vin och brännvin redan på 1600-talet och är omsjunget i flera av Bellmans visor. Är vi ett svenskt destilleri kan det ju vara på sin plats att också välja en svensk fatstorlek. Vi tycker att Ankare är en bra fatstorlek som är tillräckligt litet för att ge en relativt snabb mognad av whiskyn men inte så litet att man riskerar att spriten är färdiglagrad innan den får kallas whisky. Risken med ett för litet fat är att whiskyn efter tre år har hunnit få en alltför dominerande smak av ek.

 

Ankare_1_mars13Våra sherryankare binds i Spanien från stora sherrybutts som innehållit olorososherry under lång tid.

Våra Bourbonankare binds av Thorslunds Kagge, de förser oss även med de fat av exempelvis svensk och ungersk ny ek som vi fyller i mindre omfattning. Den nya eken förfyller vi med destillat under några månader för att dra ut de mest aggressiva ektonerna, vilket är ett omständligt men nödvändigt arbete för att uppfylla våra högt ställda kvalitetskrav. Vi känner inte till något annat destilleri som arbetar på samma noggranna sätt med nya ekfat. Våra fatkunder kan vara absolut förvissade om att deras fat uppfyller de mest rigorösa kvalitetskraven.

Eksorter

Att whisky ska lagras på fat av ek har vi redan slagit fast. Förutom att man har
att välja mellan nya fat och fat som tidigare redan använts för lagring är det en
lång rad faktorer som avgör vilken smak, doft och kulör whiskyn får av eken.

Som exempel kan nämnas jordmån och klimat där trädet vuxit. Hur har tillgången till vatten varit, hur tätt har ekarna stått och vilken övrig vegetation har funnit i närheten? Hur gamla var träden när de fälldes, hur torkades träet och under hur lång tid? Normalt torkas de färdiga fatämnena – sågade eller kluvna – utomhus för att väder och vind ska laka ur viss del av träets innehåll av sträva tanniner. Är man riktigt noggrann gör man detta på torkplatser med rörligt tak – ofta av segelduk – så att man kan kontrollera exakt hur mycket sol och regn träet utsätts för under torkningen.

Det som dock har allra störst inverkan på egenskaperna hos det färdiga fatet är vilken art av ek man använder. Totalt finns flera hundra arter av ek men det är bara några få som används till fat för dryckeslagring.

Idag är den amerikanska viteken (Quercus alba) den som är vanligast förekommande i whiskyindustrin. Detta beror främst på att mycket whisky lagras på bourbonfat som normalt tillverkas av vitek. Det har också blivit vanligt att europeiska tunnbinderier importerar vitek för tillverkning av sina fat här i Europa. Detta har flera förklaringar. En är att den amerikanska eken är fällningsklar efter ungefär 75 år jämfört med det dubbla för europeisk ek. En annan är att träet har en högre halt av klisterämnet tylos vilket gör det tätt i alla riktningar och gör det möjligt att såga ut stavarna till faten istället för att klyva träet som man måste göra med den europeiska motsvarigheten. Resultatet är att man får ut mycket fler fatämnen ur samma mängd råmaterial. Sammantaget blir därför den amerikanska eken billigare att använda.

Om man istället använder inhemsk ek i europeisk fattillverkning är det oftast skogsek (Quercus robur) som nyttjas. Detta är den art av ek som vi är vana vid att se i svenska skogar och hagar. I sydöstra Europa används också den mindre vanliga bergeken (Quercus petraea) för fattillverkning. Bergek kan man också hitta längs kusten i sydvästra Sverige men då oftare som buskage än som stora träd.

I den japanska whiskytillverkningen används också mizunaraek (Quercus mongolica) men den är mycket ovanlig bland whiskyproducenter utanför Japan.

På Box lagrar vi whisky på fat av såväl vitek som skogsek och bergek.

I karaktär burkar vi säga att fat av vitek ger väldigt tydliga toner av vanilj, kokos och en del kolasötma. Kulören på whiskyn blir gul med en dragning åt brunt. Skogsekens vaniljtoner är något svagare. Däremot får man en mustigare kryddighet med svartpepper och till och med en dragning åt kardemumma och muskot. Kulören är betydligt kraftigare och mörkare och drar snarare är brunt och rött än åt gult. Bergeken slutligen, ger en hel del söt vanilj men också en del bittra toner av mörk choklad. Även den ger en djup roströd kulör.

Tunnbinderi

Av förklarliga skäl är det länge sedan tunnbindare var ett stort yrke
här i Sverige. Vår inhemska produktion av drycker som kräver lagring
på träfat har ju under lång tid varit ganska begränsad

Kolning

Idag finns en enda tunnbindarmästare i landet. Det är Johan Thorslund, som driver företaget Thorslundkagge. Box samarbetar med Thorslundkagge och med hjälp av Johans och hans kollegors hantverkskunnande får vi delar av vårt behov av fat tillgodosett här i Sverige.

Vi har också samarbeten med såväl skotska tunnbinderier som med flera tunnbinderier på kontinenten.

Traditionellt har tunnbinderi i väldigt stor utsträckning varit ett hantverk. Många stora tunnbinderier har numer gjort ansträngningar för att industrialisera tillverkningsprocessen men fortfarande är det, på de flesta håll, många moment i arbetet som utförs för hand av erfarna och hantverksskickliga tunnbindare.

Efter att eken är fälld och uppstyckad i delar sågas eller klyvs den till stavar. Därefter behöver dessa ämnen torkas. För den europeiska eken, som innehåller mer bittra garvämnen, görs detta normalt utomhus där ekstavarna får ligga i flera år i regn och rusk för att delar av dessa ämnen ska lakas ur.

När fatet ska resas placeras stavarna stående i ett tunnband. De mjukas sedan upp med hjälp av värme eller vattenånga och böjs och tvingas ihop med hjälp av de grova tunnband som håller ihop fatet. Botten tillverkas av stavar som sätts samman till en skiva som sågas rund, sätts in i en skåra i stavarna och kläms fast. …Ja, det är precis så komplicerat som det låter.

770När fatet är rest så rostas insidan normalt över öppen eld. Vid bindning av amerikanska bourbonfat sätter man till och med eld på fatet och låter det stå och brinna en stund. Då får fatet ett kolskikt på några millimeter på insidan. Detta görs för att vanillin och lignin lättare ska kunna lösas ut ur träet under lagringen men också för att kolskiktet reagerar med och tar bort vissa oönskade svavelföreningar ur spriten.

De tunnbinderier som Box samarbetar med har inte bara den viktiga uppgiften att binda nya fat. Lika viktigt för oss är att ha en pålitlig partner för ombindning av stora fat som tidigare lagrat någon annan dryck. Det är ju genom att köpa in stora bourbon- eller sherryfat, som vi sedan låter binda om, som vi får fram våra Ankare på 39,25 liter. Det kräver i stort sett lika mycket arbete att binda ett Ankare från ett stort fat som att binda ett helt nytt fat och vi får oftast inte ut mer än lite drygt ett Ankare när ett 200 liter stort fat plockas isär och sågas ner i storlek.

Lagring

De viktigaste formella kraven för att den sprit vi producerar ska få kallas för whisky
är att den lagrats på fat, som rymmer maximalt 700 liter, under minst tre år.

 

_DSC0442Det som händer under mognadslagringen är ett komplicerat växelspel mellan träet i faten, syret i luften och den sprit man fyllt faten med. Upp mot två tredjedelar av smaken i den färdiga whiskyn kommer från fatet. Därför är det viktigt att lägga lika mycket kärlek och omsorg vid att välja ut rätt fat för lagringen och att skapa de optimala lagringsförhållandena som man lagt på att tillverka en sprit av hög kvalitet.

Samtidigt är vi övertygade om att det är avgörande att man gjort rätt från början. En riktigt bra färdiglagrad whisky förutsätter att det man från början fyller faten med håller hög klass. Det går inte att kompensera för ett halvbra destillat genom att göra ”extra rätt” i arbetet med fatval och lagring.

Poängerna med den långa, tålamodsprövande tid som spriten ska tillbringa i fat i de kyliga, fuktiga lagerhusen är flera.

Till att börja med ska whiskyn dra ur smak- doft- och färgämnen ur ekträet i faten. Redan detta är en komplex kemisk process där bland annat sockerarter, estrar, alkaloider och glykosider extraheras ur eken och blandas med spriten. Även rester av den dryck faten varit fyllda med tidigare lakas naturligtvis ur och bidrar till utvecklingen av whiskyns smak.

 

_DSC0436I whiskyn från Box kommer all den färdiga dryckens kulör från faten som den har lagrats i. Det är annars, märkligt nog, väldigt vanligt förekommande att man färgar whisky med sockerkulör. Sådant ägnar vi oss självfallet inte åt.

Fatlagringen ska dock inte enbart tillföra ämnen till whiskyn. Vissa oönskade ämnen och kemiska föreningar som finns i den nydestillerade spriten försvinner istället under lagringen genom olika kemiska reaktioner. Vi ser dock detta som den del av lagringskemin som är minst avgörande för Box. Vårt mål är att ha så lite oönskade ämnen som möjligt i vårt nydestillat och vårt mått på ett riktigt bra destillat är att det ska gå att dricka med behållning redan före lagring.

Slutligen ska whiskyn också, som en viktig del av processen att omvandla den unga lite kantiga spriten till en rund och mogen whisky, genomgå en oxidationsprocess i kontakten med det omgivande syret.

 

 

Box_Ankare_Lagerhus_Tät2_Webb

För att allt detta ska kunna hända måste faten ges rätt förutsättningar i form av yttre förhållanden. Ekträ är tätt och hårt och ger bra förutsättningar för att skapa täta fat. Samtidigt är träytan på fatens insida naturligt perforerad med mikroskopiska porer. För att mognadslagringens komplexa kemiska reaktioner ska kunna ske vill man att vätskan i fatet passerar igenom dessa kapillärkärl. Därför är det viktigt med lagringsförhållanden där faten får ”andas” genom variationer i temperatur och luftfuktighet.

Det är lätt att lockas att eliminera dessa fluktuationer i temperatur och fuktighet genom att utnyttja redan befintliga bergrum för lagringen. Vi är dock övertygade om att såväl de större temperaturskillnaderna orsakade av årstidsväxlingar som de mindre variationerna över dygnet är viktiga för whiskyn. Vi har därför beslutat att all whisky från Box ska lagras i egna lagerhus i direkt anslutning till destilleriet. Och alltid ovan jord så att såväl temperatursvängningar som förändringar i fuktighet – i form av markfukt som tillåts att komma rakt in i lagerhuset – kan hjälpa oss i lagringen.

Välkommen till Box

 

För info om visningar och besök se fliken ”Besök”

Boka eller gör förfrågan genom att maila till catarina@boxwhisky.se eller tel 0612-530 60.

Tillverkningen

Vi har satt upp höga mål för den whisky vi producerar på Box. Vår vision är att göra världens bästa maltwhisky. Därför väljer vi såväl råvaror som produktionsmetoder mer med tanke på kvalitet än på kvantitet. För att optimera kvaliteten på vår sprit kör vi exempelvis vår destillationsprocess långsammare än de flesta andra destillerier. Välkommen på en guidad tur!

Mältning

Huvuduppgiften i processen att göra whisky är att omvandla stärkelsen i kornet till alkohol. Jästen som ska göra grundjobbet kan bara hantera enklare sockerarter och därför måste vi först bryta ner stärkelsen till socker. Detta påbörjas i mältningsprocessen där man först blöter kornet i vatten, låter det börja gro för att sedan avbryta processen genom att torka kornet. Vi har nu fått det som kallas malt. Det är även här man bestämmer om whiskyn ska vara orökt eller rökig. Eldar man med lätt fuktig torv i början på torkningen så tar malten upp röksmaken och slutresultatet blir en rökig whisky.

På Box gör vi inte vår egen malt. I likhet med de flesta andra destillerier köper vi i stället in den. Vi har valt att samarbeta med några olika mälterier som är riktigt duktiga på malt av den typ vi vill använda.

Malning

Det mältade kornet transporteras till Box med lastbil och lagras i en maltsilo innan det ska användas i vår tillverkningsprocess.

Vi har fyra maltsilor på destilleriet. Var och en av dem rymmer 13 ton malt.

När malten har fått vila i några veckor ska den malas till ett grovt mjöl som vi kallar gröpe.

Maltkvarnen är en över 100 år gammal fyrvalsad Boby som tidigare bland annat har tjänstgjort på ett sedan länge nedlagt bryggeri där Heathrow flygplats nu ligger.

Att mala de 1 200 kilo malt vi behöver till en batch tar ungefär en timma. Det är viktigt att sammansättningen mellan fint mjöl, krossad malt och skaldelar blir rätt för att mäskningen ska fungera.

 

Mäskning

Gröpen blandas med varmt vatten i vår mäsktunna. Blandningen ska hålla 64,5°C för att nedbrytningen av stärkelsen ska bli bäst. Efter fyllning får blandningen vila i 45 minuter innan vi försiktigt börjar sila av den söta vörten. Den pumpas sedan, via en värmeväxlare, vidare till ett jäskar.

Därefter sprejar vi på en ny omgång vatten på gröpen. Denna gång lite varmare för att få ut mer socker. Efter en stund dräneras även detta vatten och pumpas till jäskaret. Vi har nu tagit hand om nästan allt socker från malten, men för att få ut det sista skickar vi in en tredje

omgång med ännu varmare vatten. Det vi nu får ut innehåller inte tillräckligt med socker för att kunna jäsas utan pumpas tillbaka till en bryggvattentank och blir första vattnet till nästa mäskning.

Vi har två bryggvattentankar i rostfritt stål som vardera rymmer 6000 liter.

Mäsktunnan är en semi lauter och mäter 290 centimeter i diameter och har en kapacitet på ca 1,5 ton.

Mäskningen tar allt som allt cirka 6 timmar.

 

Jäsning

Jäsningen förbereds genom att vi blöter upp vår jäst i ljummet vatten som får stå en stund för att jästen ska aktiveras. Den blandas sedan med den kylda vörten i jäskaren. Våra tre jäskar är i rostfritt stål. De rymmer ca 8 000 liter vardera och fylls med 6 300 liter vört.

Temperaturen är viktig för jäsningen. Blir mäsken för varm får man oönskade bismaker som inte går att få bort. Är den för kall tar det för lång tid att få igång jäsningen. Det är mycket viktigt att all utrustning är mycket ren för att kunna kontrollera smakutvecklingen.

Efter ungefär två dygn har vi fått en alkoholhalt kring 7,5% och i princip allt socker är förbrukat. Smakutvecklingen fortsätter ett tag till och ger en karaktär till mäsken. Låter man jäsningen gå för långt är det risk att mäsken surnar och blir obrukbar. En jäsning på Box kan pågå mellan tre och fyra dygn.

Destillering

Destillationen, som sker i stora kopparpannor, går ut på att få alkoholen att lämna mäsken i form av ånga. En maltwhisky destilleras normalt två gånger. Så gör vi även på Box.

Den färdigjästa mäsken pumpas in i lågvinspannan och destilleras en gång. En mäsk under uppvärmning kan skumma kraftigt och destillatören får ha ständig uppsikt på synglaset på pannans hals så att inte skummet stiger för högt och följer med genom kylaren. Lågvinet håller, i destillationens början, en alkoholhalt på cirka 46% och går mot 0% vilket ger ungefär 22% på hela destillationen.

Lågvinet pumpas sedan vidare till spritpannan som är lite mindre. Här kan man styra och bestämma vilken karaktär spriten ska få. Den första delen av destillatet, som vi kallar huvudet, består av högre alkoholer och leds vidare till lågvinstanken för att sedan följa med i nästa destillation.

Box_Panna_3När destillatet håller hög kvalitet växlar vi flödet och leder spriten som kallas hjärtat till sprittanken. Vill man ha mycket fruktiga estrar gör man denna brytning tidigt. Under destilleringen sjunker alkoholhalten och här gäller det att avbyta hjärtat vid rätt tidpunkt för att inte få med oönskade ämnen och smaker. Är det en rökig malt som används låter man i regel hjärtat gå lite längre för att få med rätt mängd fenoler som ska ge den önskade röksmaken.

Den sista delen av destillationen som kallas svansen leds tillbaks till lågvinstanken och följer med lågvinet till nästa spritdestillation. Den färdiga orökta spriten har en alkholhalt runt 71–72% och den rökta runt 68%. En destillering tar mellan 5 och 6 timmar.

Båda våra destillationspannor är självklart i koppar, designade speciellt för Box och tillverkade i Speyside i Skottland. Tillverkaren är Forsyths, ett anrikt kopparslageri som försett whiskyindustrin med utrustning sedan slutet av 1800-talet. Lågvinspannan har traditionell form och en kapacitet på 3 900 liter. Spritpannan är i kokbollsform och rymmer 2 580 liter. Våra lågvin- och feintstankar är i rostfritt stål med en volym på 3 200 liter vardera. Vi har separata tankar för vårt orökiga respektive rökiga recept.

Lagring & buteljering

Alkoholhalten justeras till önskad styrka. Därefter pumpas spriten från destilleriet över till tapphuset där den fylls på ekfat. Faten kan tidigare ha innehållit bourbon eller sherry och vi använder även en del helt nya ekfat.

Som en naturlig del av lagringsprocessen dunstar varje år ca 2% av innehållet i faten bort. I Skottland kallas detta för ”The Angels’ share”. Efter tre år får vi kalla spriten för whisky men den största delen av vår whisky kommer att lagras betydligt längre än så innan den buteljeras och säljs.

Ankare_2_mars13Före buteljering är det vanligt att destillerier kylfiltrerar sin whisky. För att få bort vissa fettsyror som uppkommer under tillverkningen kyler man ner whiskyn och filtrerar den. Detta gör man för att whiskyn inte ska bli grumlig om man tillsätter lite vatten när man ska dricka den. Nackdelen med kylfiltrering är att en del av whiskyns karaktär och smaker fastnar i filtret. På Box gillar vi det naturliga och oförvanskade. Vi kommer därför aldrig att kylfiltrera vår whisky.

Vi har två mellanlagringstankar i rostfritt stål som rymmer 1 200 liter sprit. I tapphuset ligger två rostfria tankar på 6 000 liter vardera varifrån vi fyller våra fat.

Virtuell rundtur

KLICKA HÄR för en virtuell 360-graders rundtur på destilleriet.

Box Whiskyakademi

Välkommen till Box Whiskyakdemi.
­Sveriges mest omfattande och en av världens mest
ingående utbildningar för whiskyentusiaster.

Under akademiveckan får du en detaljerad genomgång av den ädla konsten att producera maltwhisky. Du får handfast arbeta med varje del i processen från malning av malten till fyllning av fat. Hela tiden under ledning av vår engagerade och kunniga personal med destillerichef Roger Melander i spetsen. Du får varje moment förklarat ingående för dig, vad som händer, varför det händer och vilken betydelse det har.

Som deltagare i Box Whisky-akademi får du mala, mäska, jäsa, destillera och slutligen tappa destillatet på det fat du själv valt ut. Självklart får du också möjlighet att köpa ditt eget fat med personalrabatt. ­Du har ju i princip varit anställd vid destilleriet en hel vecka.

Det praktiska arbetet varvas med teoripass. Under ledning av magister Melander får du sitta i skolbänken och på djupet lära dig teorin bakom de olika delarna i processen. Veckan avslutas med en examination där du på ett lättsamt men seriöst sätt får tentera av de kunskaper du fått med dig.

Under hela vistelsen bor du på charmiga Länsmansgården där du tas om hand med vana whiskyhänder. Självklart ingår alla måltider, boende och transporter och för att riktigt ta vara på tillfället så blir det whiskyprovningar varje kväll.

Under 2016 kommer vi att genomföra Whiskyakademin under följande veckor:

 • v3  18-22/1 (Fullbokad)
 • v6  8-12/2 (1 plats kvar)
 • v11 14-18/3 (1 plats kvar)
 • v20 16-20/5 (Fullbokad)
 • v35 29/8-2/9 (Fullbokad)
 • v37 12-16/9 (Fullbokad)
 • v41 10-14/10 (Fullbokad)

 

Bokning görs genom att maila in nedanstående uppgifter och önskad akademivecka till catarina@boxwhisky.se

Namn:

Adress:

Telnr:

e-post:

Tröjstorlek:

 

 

Max antal personer per vecka är 4.

Pris: 12,900 kronor.

 

Sagt om Box Whisky

Något av allt det som andra sagt om Box Whisky de senaste åren.

”Här görs Sveriges bästa Whisky”
Allt om Whisky

 

”If their first bottlings in a year or two aren´t the talk of the whisky world ­ I´ll eat my hat!”
Ingvar Rönde, Malt Whisky Yearbook

 

“The world’s most exciting new distillery”
World Whisky Review 

 

”It’s more than a Swedish Distillery – It’s a world class Distillery”
Robin Tucek, Blackadder International

 

”Just tried the new make from BOX distillery in Sweden….. amazing… No brilliant ……
One of the best new make ever….. Watch out for BOX distillery ……”
Martin Marvardsen, Brand Ambassador Highland Park

 

”Box is arguably the most exciting new distilleri on the planet”
Malt Advocate

 

”When the whisky finally awakes from it’s slumber, it will be one of the best in the värld….Guaranteed!!”
John McDougall, tidigare chef på Springbank, Laphroaig, Balvenie, Tormore och Ladyburn

 

“They have every reason to celebrate the spirit they are distilling. It’s sensational”
Malt Advocate

 

”Wow!! I fell in love!! What should we do to keep this flame alive. I will never forget Box whisky now!”
Martin Dauphinais, Importer Canada

 

”Most uncompromising whisky operation I’ve stumbled upon. Seriously serious player….. for sure”
Robert Karlsson, Malt Maniacs

 

”Among the recent distillery start ups, Box has managed to balance careful innovation
with traditional expertise, and the resulting quality is already in evidence.”
Alex Bruce Adelphi, chef för Adelphi Distillery Ltd.

Buteljeringar

Här hittar du samlad information om våra officiella buteljeringar. Till de flesta finns också utskriftbara pdf-filer att ladda ned liksom fatlistor på ingående fat i respektive buteljering.

Tidslinje

Buteljerad Produkt ABV Antal fl.
2013 November Advanced Master Class No 1 56,0% 1036
2014 Maj The Pioneer 48,1% 6508
2014 September The Festival 2014 53,5% 700
2014 November The Challenger 48,2% 5416
2015 Januari  The Archipelago 2015 54,8% 700
2015 Maj The Explorer 48,3% 10549
2015 Juni Advanced Master Class No 2 67,5% 1600
2015 Augusti The Festival 2015 54,5% 700
2015 November Cask owners bottling 53,5% 2619
2015 November The Messenger 48,4% 8169
2015 November Early Days Batch 001 51,2% 2109
2015 Juni The Archipelago 2016 56,5% 1114
2016 Mars 2nd Step Collection 01 51,1% 7880
2016 April Early Days Batch 002 51,5% 2000
2016 April Share Holder 2016 52,0% 1990
2016 Juli Visitor Center Cask Batch 1 59,2% 198
2016 Augusti Visitor Center Cask Batch 2 59,2% 72
2016 Augusti 2nd Step Collection 02 51,2% 5096
2016 September The Festival 2016 53,9% 1012
2016 September In Flames Selection 60,8% 359
2016 Oktober Visitor Center Cask Batch 3 59,2% 873
2016 Oktober Dálvve Batch 01 46,0% 14015
2016 November American oak 50,8% 3941
2016 November PX 56,7% 1507
2016 December Dálvve Batch 02 46,0% 14208
2017 Februari The Archipelago 2017 55,4% 1016
2017 Februari 2nd Step Collection 03 51,3% 8291
2017 April Dálvve Batch 03 46,0% 13475
2017 Augusti Dálvve Batch 04 46,0% 12855
2017 September The Festival 2017 54,2% 1175
2017 September Quercus I Robur 50,8% 8229

Advanced Master Class

All information om Advanced  Master Class – utgåvorna hittar du här

American Oak

Den amerikanska viteken (Quercus Alba) är den i särklass vanligaste ekarten inom den moderna whiskyindustrin. Den blev dominerande i Skottland efter förbudstiden i USA då ekskogsägarna gjorde gemensam sak med tunnbindarna och lyckades driva genom en lag om att amerikansk whiskey (bourbon) bara får lagras på fat av ny ek. Resultatet blev att mängder med begagnade ekfat började skeppas över Atlanten.
Med box american oak vill vi undersöka hur man kan tydliggöra den amerikanska viteken med aktivt fatarbete, noggrant faturval och användning av ny amerikansk ek (Virgin Oak).

RECEPT

100% rökig whisky som först lagrats på 130-liters bourbonfat i 4,5 år för att sedan slutlagras i ytterligare 8 månader på 40-liters fat av ny kolad amerikansk ek vars stavar lufttorkats i 26 respektive 45 månader.
Box American Oak är varken kylfiltrerad eller färgad.

INGREDIENSER

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien.

Rökt till 45 ppm fenolhalt med torv från Skottland.

Ingående kornsorter: Henley och Sebastian

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 115A-121A

Batchstorlek: 1.2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2011-08-22 till 2011-09-01

Första skärning av hjärtat:
30 minuter huvud (försprit)
Andra skärning av hjärtat:
60 % ABV (20°C)

 

INGÅENDE FAT

Bourbonfatet på ca 130 liter (Quarter casks) är omgjorda från bourbon barrels av Speyside Cooperage. Faten på 40 liter är bundna av Thorslundkagge.
Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till augusti 2016 har faten lagrats i en torrare miljö i box lagerhus nummer 3.
2016-11-04 tömdes faten till blandningstank och alkoholhalten justerades till förutbestämda 50,8 % i samband med buteljering.
american oak buteljerades 2016-11-07 till 2016-11-08 i en upplaga av 3941 flaskor samt 184 flaskor i en non-official-
utgåva för mässor och provningar.
Vi rekommenderar att box american oak får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Klicka på tabellen för större bild

SNABBFAKTA

Alkoholhalt: 50,8 % ABV
Ålder: 5,17 ÅR
Fenolhalt: 45 PPM.
Fat: 1st fill bourbon + ny amerikansk ek
Antal flaskor: 3941 + 184st
Flaskvolym: 50cl
Pris: 849kr

 

Archipelago

Archipelago – Baltic Sea 2015

Efter succén med festivalbuteljeringen 2014 tyckte vi att man kunde göra något liknande till Viking Line Whisky Fair 2015. Även denna i en starkt begränsad utgåva som bara går att införskaffa ombord på Cinderella. Det ska naturligtvis vara en unik buteljering som sticker ut och håller hög kvalitet. The Archipelago är i samma stil som The Festival 2014, men med ett orökt destillat i botten.

The Archipelago är liksom alla buteljeringar från Box varken färgad eller kylfiltrerad.

INGREDIENSER

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Malt: Orökt pilsnermalt från Viking Malt i Halmstad av kornsortsblandning Tipple/Quench/Publican.

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven, vintertemperaturer

Batchstorlek: 1 200 kg malt / 6 300 liter vört

 

INGÅENDE BATCHER: 173–178

Genomsnittlig jästid: 73 tim 15 min i rostfria jäskar.

Destillerad 2011-11-25 till 2011-12-05. 12 destilleringar ingår.

Kylvatten: Från Ångermanälven, 4°C

Genomsnittlig lågvinsdestillering: 5 tim 33 min.

Första skärning av hjärtat: 13 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat: 67 % ABV (20°C)

Alkoholhalt hjärta: 71 % ABV

Ingående fat

Samtliga fat genomgick en doftkontroll före fyllning. Inga avvikande dofter detekterades utöver förväntad vanilj och smörkola.

4 st 96-liters fat av hårt rostad ny amerikansk ek fylldes med 63,5 % ABV orökt sprit 2011-12-05. Faten lagrades i ett fuktigt lagerhus och alkoholhalten sjönk ca 2 procentenheter i ingående fat.

2015-01-07 blandades whiskyn från ingående fat och styrkan reducerades med vatten till 54,8 % ABV före buteljering.

Totalt 700 flaskor buteljerades till The Archipelago

Klicka på tabellen för större bild

SnabbFAKTA

the-archipelago-2015-baltic-sea-labelAlkoholhalt: 54,8 % ABV
Ålder: 3 år 33 dagar
Fat: 96-liter, hårt rostad ny amerikansk ek från Kelvin Cooperage, lufttorkad 24 månader.
Ingående fat: 2011-524, -525, -526, -527
Antal flaskor: 700st
Flaskvolym: 50cl
Pris: 899kr

Archipelago – Baltic Sea 2016

Den första buteljeringen till Vikinglines Whisky Fair 2015 bestod av orökt whisky. 2016 års upplaga är Box hittills rökigaste officiella buteljering. Även denna i en starkt begränsad utgåva och går bara att få tag på ombord på Cinderella. The Archipelago är liksom alla buteljeringar från Box varken färgad eller kylfiltrerad.

RECEPT

46,9 % av ingående whisky kommer från 130-liters bourbonfat. 48,6 % kommer från 96-liters ny amerikansk ek. 4,5 % kommer från 20-liters ny amerikansk ek. 95,5 % av ingående whisky är rökig.

INGREDIENSER

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Malt: Orökt pilsnermalt från Viking Malt i Halmstad av kornsortsblandning Tipple/Quench/Rosalina.

Malt: Rökig pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley/Sebastian.

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Batchstorlek: 1200 kg malt / 6300 liter vört

Ingående batcher: 110-113, 189-201, 208-213

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2011-08-15 till 2012-02-20

 

Första skärning av hjärtat:

Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:

Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

 

Ingående fat

2011-08-19 fylldes 3st bourbon quarter casks med rökig sprit (Ombundna från 200 till ca 130 liter)

2014-04-17 fylldes 3st 96-liters fat av lufttorkad (24 månader) kolad (#3) amerikansk ek med 2,22 år gammal rökig bourbonfatslagrad sprit.

Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till november 2015 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 2 och 3.

Som extra smakgivare adderades 2st 20-liters experimentfat av hårt rostad amerikansk ek innehållande 3,83 år gammal orökt whisky.

2015-12-19 blandades whiskyn från ingående fat och styrkan reducerades med vatten till 56,5 % ABV före buteljeringen.

Totalt 1114 flaskor buteljerades 2015-12-21 till The Archipelago varav 1000 såldes under Whisky fair 2016. Övriga flaskor reserverades för smakprov.

Klicka på tabellen för större bild

SnabbFAKTA

Alkoholhalt: 56,5 % ABV
Ålder: 3,83 år
Fenolhalt: 45, 40 och 0ppm. Snitt 41ppm (malt)
Fat: 1st fill Bourbon (46,9 %), Ny amerikansk ek (53,1 %)
Antal flaskor: 1114st
Flaskvolym: 50cl
Pris: 999 kr

 

Archipelago – Baltic Sea 2017

Den tredje utgåvan av The Archipelago är också den hittills äldsta buteljeringen från Box. Även denna i en starkt begränsad utgåva som bara säljs ombord på Cinderella. Den här gången har vi låtit etiketten inspireras av den första svenska whiskyn; Skeppets Whisky. The Archipelago är liksom alla buteljeringar från Box varken färgad eller kylfiltrerad.

RECEPT

The Archipelago 2017 består av 100 % rökig whisky som först lagrats 3,65 år på 110-liters 1st fill bourbonfat för att sedan slutlagras på 94-liters fat av ny amerikansk ek i ytterligare 2 år.

INGREDIENSER

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Malt: Rökig pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley/Sebastian.

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Batchstorlek: 1 200 kg malt / 6300 liter vört

Ingående batcher: 18B-27B, 56A-69B

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2011–02–09 till 2011–05–25

Första skärning av hjärtat:
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:
Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

Ingående fat

2011–04–21 till 2011–05–26 fylldes 10 st bourbonfat med rökig sprit (Ombundna från 200 till ca 110 liter)
2015–01–20 flyttades whiskyn över till 94-liters fat av ny amerikansk lufttorkad ek. 5st med kolningsgrad #3 och ett hårt rostat.
Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till november 2015 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.
2017–02–06 blandades whiskyn från ingående fat och styrkan reducerades från 56,46 % till 55,4 % ABV före buteljeringen.
Totalt 1016 flaskor buteljerades 2017-02-07 till The Archipelago varav 1000 såldes till Vikingline.

Klicka på tabellen för större bild

SNABBFAKTA

Alkoholhalt: 55,4 % ABV
Ålder: 5,69 år
Fenolhalt: 39 ppm
Fat: 1st fill Bourbon, Ny amerikansk ek
Antal flaskor: 1016 st
Flaskvolym: 50 cl
Pris: 1199 kr

 

Cask Owners Bottling 2015

Mellan 2011 och 2015 har vi sålt och fyllt närmare 3000 kundfat med destillat från Box. En del kunder har valt att buteljera efter tre år men de flesta väljer att vänta ytterligare ett eller ett par år.

Många gånger har vi fått frågan vad vi gör av slattarna som blir kvar när vi tömt och buteljerat ett ankare åt en kund. Rimligtvis blir det en liten skvätt över. Ett ankare är ett gammalt svenskt rymdmått för våta varor motsvarande 15 kannor eller 39,25 liter och blev ett officiellt mått år 1665. Om vi vid buteljering får ut 34,65 liter ur ett fat räcker det till 69 hela flaskor á 50 cl vid fatstyrka. Kvar blir då 15cl whisky som vi inte kan skicka iväg till valt utlämningsställe. Ibland blir det bara någon centiliter över och ibland nästan en hel flaska.

Vad gör vi då med alla dessa slattar? Svaret är Cask Owners Bottling. Vi tycker att bästa lösningen är att ge tillbaka kvarstoden till alla våra fatägare genom en unik buteljering. I slutet av oktober 2015 hade vi sparat ihop 31,2kg från 134 buteljeringar. Den whiskyn användes som toppnot för att krydda upp en bas från quarter casks vilket i det här fallet är bourbon barrels ombundna för att rymma ungefär 130 liter. En kraftigare bas hade fullständigt dolt karaktären från ingående slattar.

RECEPT

97,13 % av ingående whisky kommer från 130-liters bourbonfat.

Resterande 2,87 % utgörs av slattar från tömda och buteljerade kundankare.

21,12 % av ingående whisky är rökig.

Cask Owners Bottling är varken kylfiltrerad eller färgad.

INGREDIENSER

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1.

Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien.
Rökt till 31-45ppm fenolhalt med torv från Skottland.

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

 

PROCESS

Kylvatten: Från Ångermanälven
Ingående batcher: Se tabell
Batchstorlek: 1.2 ton malt
Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.
Destillerad: mellan 2011-02-21 till 2012-10-02

Första skärning av hjärtat:
Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:
Orökt recept: 67% ABV (20°C)
Rökigt recept: 60% ABV (20°C)

INGÅENDE FAT

Bourbonfaten är tillverkade i storlekarna 40 och 130-liter av nytömda bourbon barrels. Faten på 130-liters (quarter casks) är tillverkade i Skottland av Speyside Cooperage och de på 40-liter är tillverkade av Thorslundkagge i Sverige.

Faten av amerikansk ek är svensktillverkade av kolad vitek (Quercus alba). Materialet lufttorkad i 24 månader. Tillverkade av Thorslundkagge i oktober 2011.

Faten av ungersk ek är tillverkade av mediumrostad bergsek (Quercus petraea) från norra Ungern.

Faten av svensk ek är tillverkade av skogsek (Quercus robur) från Hornsö Mönsterås uppsågad dec 2008 lagrad utomhus i 36 månader, tillverkade januari 2012 med mediumplus-rostning.

aten av fransk ek är tillverkad av mediumrostad bergsek (Quercus petraea) från Allier. Sherryfaten ombundna till 40 liter av Thorslundkagge. Ursprungsfat 500-liters oloroso.

2015-10-29 tömdes 1090kg whisky med en genomsnittlig alkoholhalt på 59,3% till blandningstank.

Alkoholhalten justerades till förutbestämda 53,5% i samband med buteljering.
Cask Owners Bottling 2015 buteljerades 2015-11-02 i en upplaga av 2619 flaskor. 2466 flaskor släpptes via ett dolt artikelnummer i Systembolagets beställningssortiment. Resterande flaskor med en ”Non official bottling”-etikett reserverades till mässor och provningar.

Vi rekommenderar att Cask Owners Bottling 2015 får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt.
 Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

 Klicka på tabellen för större bild

SnabbFAKTA

cask-owners-labelAlkoholhalt: 53,5 % ABV
Ålder: 3 år (Snitt 4,097 år)
Fenolhalt: 0, 31, 39, 40, 43 och 45 ppm. Snitt 9 ppm (malt)
Fat: 1st fill bourbon, 1st fill oloroso sherry samt ny amerikansk, ungersk, fransk och svensk ek.
Antal flaskor: 2466 st
Flaskvolym: 50 cl
Pris: 790 kr

Dálvve

Dálvve Batch 01

Den 7 november 2016 är en milstolpe i Box destilleris historia. Då lanserades den första whiskyn i en core range från Box. Tanken är att Dálvve ska finnas under överskådlig tid och säljas på flera marknader över hela världen. Dálvve är Box signaturmalt, en semirökt whisky som uteslutande har lagrats på bourbonfat i fem år. Dálvve är ett samiskt ord som betyder vinter. Vi vill med detta understryka årstidernas växlingar, vårt unika nordliga läge och temperaturvariationernas betydelse för mognaden av vår whisky.

Receptet till Dálvve Batch 01

63,48 % är 5,24 år gammal orökt whisky från 200-liters 1st fill bourbonfat.
24,13 % är 5,23 år gammal rökig whisky från 200-liters 1st fill bourbonfat.
12,39 % är 5,07 år gammal orökt whisky från 135-liters 1st fill bourbonfat.

Dálvve är varken kylfiltrerad eller färgad.

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien.
Rökt till 39 ppm fenolhalt med torv från Skottland.

Ingående kornsorter: Tipple, Quench, Publican, Henley och Sebastian

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 27B, 40B­–102B, 104A–104B, 129B–138A

Batchstorlek: 1.2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2011–05–02 till 2011–09–27

 

Första skärning av hjärtat:

Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:

Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

Ingående fat

Bourbonfaten på 200 liter (Barrels) levererades till största del från Heaven Hill och Jack Daniels. Bourbonfaten på ca 135 liter (Quarter casks) är omgjorda från bourbon barrels av Speyside Cooperage. Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till augusti 2016 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

2016-10-24 till tömdes 6 968 kg whisky med en genomsnittlig alkoholhalt på 59,54 % till blandningstank.

Alkoholhalten justerades till förutbestämda 46 % i samband med buteljering.
Dálvve buteljerades 2016-10-28 till 2016-11-03 i en upplaga av 14015 flaskor.

Vi rekommenderar att Dálvve får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i whiskyn.

Klicka på tabellen för större bild

Snabbfakta

Alkoholhalt: 46 % ABV
Ålder: 5,07 år (Snitt 5,26 år)
Fenolhalt: 0 och 39 ppm. Snitt 11 ppm (malt)
Fat: 1st fill bourbon
Antal flaskor: 14 039 st
Flaskvolym: 70 cl
Pris: 479 kr

 

Tasting notes

Nose:

Pinewood, peacan, coconut, hint of leather and peat.

Palate:

Sweet and full body, lots of vanilla and toffee.


Finish
:

Salty licorice, vanilla and lingering smoke.

 

 

 

Dálvve Batch 02

Box Dálvve är den första whiskyn i Box Core Range. Det innebär att den kommer att finnas under lång tid och vara tillgänglig på flera marknader över hela världen. Box Dálvve kommer att buteljeras batchvis, varje utgåva kommer att skilja sig något från föregående i sammansättning, även om stil och recept i hög grad är detsamma. Batch 02 av Dálvve är som första batchen en halvrökig whisky som uteslutande har lagrats på större bourbonfat i cirka 5 år.

Receptet till Dálvve Batch 02

20 % är 5,12 år gammal rökig whisky från 200-liters 1st fill bourbonfat.
80 % är 4,99 år gammal orökt whisky från 135-liters 1st fill bourbonfat.

Dálvve är varken kylfiltrerad eller färgad.

 

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien.
Rökt till 43 ppm fenolhalt med torv från Skottland.

Ingående Kornsorter: Tipple, Quench, Publican, Henley and Sebastian.

Processvatten: Från Bålsjön filtrerat genom sand och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: Rökig 124B, 146A-157B ; Orökt 135B-145B, 165A-169B, 173A-183B

Batchstorlek: 1.2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad 2011-10-10 ­– 2011-12-13

 

Första skärning av hjärtat

Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:

Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

 

Ingående fat

Totalt ingår det whisky från 70 fat i Dálvve Batch 02.

Bourbonfaten på 200 liter (Barrels) levererades till största delen från Heaven Hill och Jack Daniels.
Bourbonfatet på ca 135 liter (Quarter casks) är omgjorda från bourbon barrels av Speyside Cooperage.
Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till december 2016 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

2016-12-08 till 2016-12-09 tömdes 7 069 kg whisky med en genomsnittlig alkoholhalt på 59,46 % till blandningstank för att gifta ihop faten och temperera den vinterkalla whiskyn inför buteljering.

Alkoholhalten justerades till förutbestämda 46 % i samband med buteljering.
Dálvve buteljerades 2016-12-12 till 2016-12-15 i en upplaga av 14 208 flaskor.

Vi rekommenderar att Dálvve får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Klicka på tabellen för större bild

Snabbfakta

Alkoholhalt: 46 % ABV
Ålder: 4,99 år (Snitt 5,04 år)
Fenolhalt: 0 och 43 ppm. Snitt 9 ppm (malt)
Fat: 1st fill bourbon
Antal flaskor: 14 208 st
Flaskvolym: 70 cl
Pris: 479 kr

Tasting notes


Nose
:

Pinewood, peacan, coconut, hint of leather and peat.

Palate:

Sweet and full body, lots of vanilla and toffee.


Finish
:

Salty licorice, vanilla and lingering smoke.

 

Dálvve Batch 03

Box Dálvve är den första whiskyn i Box Core Range. Den kommer att finnas under lång tid och säljas på marknader över hela världen. Box Dálvve buteljeras batchvis, varje utgåva skiljer sig därför något från föregående även om stil och recept är desamma. Dálvve Batch 03 är i likhet med föregångarna en halvrökig whisky som lagrats på större bourbonfat i cirka 5 år (Quarter casks).

Receptet till Dálvve Batch 03

24 % är 5,07 år gammal rökig whisky från 135-liters 1st fill bourbonfat.
76 % är 5,06 år gammal orökt whisky från 135-liters 1st fill bourbonfat.

Dálvve är varken kylfiltrerad eller färgad.

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien.
Rökt till 40 ppm fenolhalt med torv från Skottland.

Ingående kornsorter: Tipple, Quench, Rosalina, Henley och Sebastian

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: Rökig 189B–206A; Orökt 208A–229A

Batchstorlek: 1.2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2012-01-09 och 2012-03-20

 

Första skärning av hjärtat:

Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:

Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

Ingående fat

Totalt ingår whisky från 79 fat i Dálvve Batch 03.

Bourbonfatet på ca 135 liter (Quarter casks) är omgjorda från bourbon barrels av Speyside Cooperage.
Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till december 2016 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

Mellan 2017-04-13 och 2017-04-15 tömdes 6 753 kg whisky med en genomsnittlig alkoholhalt på 59,17 % till blandningstank för att gifta ihop faten och temperera den vinterkalla whiskyn inför buteljering.

Alkoholhalten justerades till förutbestämda 46 % i samband med buteljering.
Dálvve buteljerades 2017-04-18 till 2017-04-21 i en upplaga av 13 475 flaskor.

Vi rekommenderar att Box Dálvve Batch 03 får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Klicka på tabellen för större bild

Snabbfakta

Alkoholhalt: 46 % ABV
Ålder: 5,06 år (Snitt 5,11 år)
Fenolhalt: 0 och 40 ppm. Snitt 10 ppm (malt)
Fat: 1st fill bourbon
Antal flaskor: 13 475 st
Flaskvolym: 70 cl
Pris: 481 kr

Tasting notes


Nose
:

Pinewood, peacan, coconut, hint of leather and peat.

Palate:

Sweet and full body, lots of vanilla and toffee.


Finish
:

Salty licorice, vanilla and lingering smoke.

 

 

DÁLVVE BATCH 04

Box Dálvve är den första whiskyn i Box Core Range. Den kommer att finnas under lång tid och säljas på marknader över hela världen. Box Dálvve buteljeras batchvis, varje utgåva skiljer sig något från föregående även om stil och recept är desamma. Dálvve Batch 04 är i likhet med föregångarna en halvrökig whisky som lagrats på större bourbonfat (Quarter casks) i cirka 5 år.

 

Receptet till Dálvve Batch 04

24 % är 4,99 ­– 5,18 år gammal rökig whisky från 200-liters 1st fill bourbonfat.
76 % är 4,98 – 5,31 år gammal orökt whisky från 135- och 200-liters 1st fill bourbonfat.

Dálvve är varken kylfiltrerad eller färgad.

 

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien.
Rökt till 43 ppm fenolhalt med torv från Skottland.

Ingående kornsorter: Tipple, Quench, Rosalina, Scarlett, Henley och Sebastian

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: Rökig 250B, 268A-288A; Orökt 251A-267B, 289A-304B

Batchstorlek: 1.2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2012-04-27 till 2012-08-28

 

Första skärning av hjärtat:

Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:

Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

 

Ingående fat

 

Totalt ingår det whisky från 44 fat i Dálvve batch 04.

Bourbonfatet på ca 135 liter (Quarter casks) är omgjorda från bourbon barrels av Speyside Cooperage. Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till augusti 2017 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

2017-08-23 till 2017-08-24 tömdes 6 119 kg whisky med en genomsnittlig alkoholhalt på 61,6 % till blandningstank för att gifta ihop faten inför buteljering.

Alkoholhalten justerades till förutbestämda 46 % i samband med buteljering.
Dálvve Batch 04 buteljerades 2017-08-28 till 2017-08-31 i en upplaga av 12 855 flaskor.

Vi rekommenderar att Dálvve får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Fatlista

 

Snabbfakta

Alkoholhalt: 46 % ABV
Ålder: 4,98 år (Snitt 5,15 år)
Fenolhalt: 0 och 43 ppm. Snitt 10 ppm (malt)
Fat: 1st fill bourbon
Antal flaskor: 12 855 st
Flaskvolym: 70 cl
Pris: 481 kr

Early Days

Early Days Batch 001

The first bottling from Box for the European market is also our first bottling completely based on our unpeated recipe matured in bourbon casks.

Recipe

100% unpeated Pilsner malt.
100% of added whisky comes from 130 litre bourbon casks. Early Days Batch 001 is neither cold-filtered nor coloured.

 

Ingredients

Yeast: Fermentis Safwhisky M-1

Malt: Pilsner malt from Vikingmalt in Halmstad, Sweden Process water: From Bålsjön, filtered through sand and coal filters

Cooling water: From the River Ångermanälven

Ingoing batches: 129B-138A

Batch size: 1.2 tons of malt

Average yeasting time: 80 hours in stainless steel washbacks

First cut from the heart:

Unpeated recipe: 13 minutes head (pre-distilled)
Second cut:  Unpeated recipe: 67% ABV (20°C)

 

Ingoing cask

The bourbon cask is manufactured by Speyside Cooperage in quarter cask size using 130-140 litres of newly emptied bourbon barrels (200 litre)

Up until October 2014, the cask was stored in a damp warehouse and lost a great deal of its alcohol strength. From October 2014 till November 2015, the cask has been stored in a drier environment in box warehouse Nr 3.

On the 10th of November 2015, 830kg of whisky with an average alcohol content of 59.7% was added to a blending tank. Alcohol content was adjusted to 51.2% at the time of bottling.

Early Days Batch 001 was bottled on 16th November 2015 in a batch of 2109 bottles. 2004 bottles were released via La Maison du Whisky at the start of December 2015. The remaining bottles were reserved for fairs, events and tastings.

To allow it to deliver maximum enjoyment, we recommend that early days batch 001 is allowed to breathe in the glass for a time.

Feel free to add a few drops of water to enhance the aromas in the glass.

quick Facts

Alcohol content: 51.2 % ABV
Age: 4.12 YEARS
Phenol content: 0 PPM
Cask: 1ST fill bourbon
Number of bottles: 2109
Bottle size: 50cl
Price: 139 €

Early Days Batch 002

Early Days batch 002 is Box Distillery’s second bottling exclusively for the international market. It is comprised of a blend of peated an unpeated whisky matured in 130-litre casks, which previously contained American bourbon. Early Days Batch 002 is 100% made from classic Pilsner malt, the malt which dominated the beer and whisky industries before modern, more effective barley types were created. Two thirds of the ingoing whisky is smoked and in this case, the malt has been dried over glowing peat from Scotland. Early Days Batch 002 is an exquisitely well-balanced all-round whisky with distinct bourbon character and an impressively young maturity.

 

Recipe for Early Days Batch 002

33.2 % unpeated Pilsner malt
66.8 % peated Pilsner malt
100 % of ingoing whisky comes from 130-litre bourbon casks.

Early Days Batch 002 is neither chill-filtered nor coloured.

 

Ingredients

Yeast: Fermentis Safwhisky M-1

Unpeated malt: Pilsner malt from Vikingmalt in Halmstad, Sweden.
Ingoing barley types: Quench, Publican, Henley

Peated malt: Pilsner malt from Castle Maltings in Belgium.

Peated to 45 ppm phenol content using Scottish peat.

Ingoing barley types: Henley, Sebastian

Process water: From Bålsjön, filtered through sand and coal filters

Cooling water: From the River Ångerman

Ingoing batches: 115A-121A, 129B-132A

Batch size: 1.2-ton malt

Average fermenting time: 80 hours in stainless steel washbacks

Distilled between 22 August 2011 and 19 September 2011

 

First cut of the heart:

Unpeated recipe: 13 minutes head (pre-distilled)

Peated recipe: 30 minutes head (pre-distilled)

Second cut of the heart:

Unpeated recipe: 67 % ABV (20°C)
Peated recipe: 60 % ABV (20°C)

 

Ingoing cask

The bourbon cask is manufactured by Speyside Cooperage in quarter cask size using 130-140 litres of newly emptied bourbon barrels (200 litre)

Up until October 2014, the cask was stored in a damp warehouse and lost a great deal of its alcohol strength. From October 2014 till April 2016, the cask has been stored in a drier environment in Box warehouse No 3.

On the 4th of April 2016, 1236 kg of whisky with an average alcohol content of 58.9% was added to a blending tank.

Alcohol content was adjusted to 51.5% at the time of bottling.

Early Days Batch 002 was bottled on 6th April 2016 in a batch of 2000 bottles. The remaining whisky was put back into newly emptied quarter casks at 51.5% ABV. The whisky was distributed mainly to France, Germany, Denmark and Australia. The remaining bottles were reserved for fairs, events and tastings.

To allow it to deliver maximum enjoyment, we recommend that Early Days Batch 002 is allowed to breathe in the glass for a time.

Feel free to add a few drops of water to enhance the aromas in the glass.

Facts

Alcohol content: 51.5 % ABV
Age: 4.54 years
Phenol content: 30 ppm
Cask: 1st fill bourbon
Number of bottles: 2000
Bottle size: 50cl

Tasting notes

Nose:

Fruity esters, ripe pear and honeydew and a soft sting of salty peat.
Palate:

Rich and warming with sweet vanilla, ripe pears and dry smoke.

Finish:

Dry and peppery with lingering smoke.

Early Days Collection

The Pioneer.

Grundidén med Box första officiella whisky var att presentera en relativt traditionell buteljering från bourbonfat. Tre år är ingen lång lagringstid för en whisky, och vi utgick ifrån att vi var tvungna att göra den första buteljeringen med relativt stor andel rökig sprit för att dämpa den ungdomliga kantigheten. Med facit i hand vet vi nu att Box orökta recept står sig utomordentligt bra även i unga år och vi behövde inte maskera eller dölja ungdomligheten.

RECEPT

50 procent orökt whisky som lagrats tre år på bourbon-ankare (40 liter) 35 procent rökig whisky (31ppm) som lagrats tre år på bourbon-ankare (40 liter) 15 procent orökt whisky som lagrats två år på 200-liters bourbonfat och som slutlagrats på 100-liters fat av ny svensk kolad ek. Den relativt lättrökta whiskyn ger en tydlig men ändå måttlig rökighet. Inslaget av svensk kolad ek ger whiskyn en kryddighet, med kola- och karamelltoner samt lite djupare färg. The Pioneer är varken kylfiltrerad eller färgad.

INGREDIENSER

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1
Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad av kornsortsblandningarna Tipple/Quench/Astorian samt Tipple/Quench/Publican.
Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley 70 % och Sebastian 30 %. Rökt till en fenolhalt om 31 ppm med torv från Skottland.
Processvatten: Från Bålsjön, cirka fem kilometer från destilleriet, filtrerat genom sand- och kolfilter.

PROCESS

Kylvatten: Från Ångermanälven (från 3,0–5,5 grader)

Ingående batcher: 18–37, 40–47

Batchstorlek: 1,2 ton malt.

Genomsnittlig jästid: 79 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad: mellan 2011-02-08 och 2011-03-30. Totalt 53 destilleringar ingår.

Genomsnittlig lågvinsdestillering: 5 tim 47 min.

Första skärning av hjärtat:

Orökt recept: 10 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:

Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 59 % ABV (20°C)

Ingående fat

Samtliga fat genomgick en doftkontroll före fyllning. Avvikande dofter i bourbonfat utöver vanilj och smörkola noterades i fatloggen. Från dessa fat fanns inlslag av ganska ovanliga toner, t.ex. jordgubbar, mandarin, punchpralin, nypon, apelsin, lakrits, gräs, romrussin och Ahlgrens bilar.

35 st bourbonankare fylldes med 71,6 % ABV orökt sprit 2011-04-05. 21 st bourbonankare fylldes med 67,7 % ABV rökig sprit (31ppm) 2011-04-16 och 2011-04-17. 2011-03-21 och 2011-05 -15 fylldes 4 st 100-liters fat av svensk kolad ek med 2-årig orökt sprit som lagrats på 200-liters Jack Daniels-fat sedan 2011-03-16. Ursprunglig alkoholhalt 72,8 % ABV
Den svenska eken kommer från Ljungby och Mönsterås och är lagrad utomhus i 36 månader.

Whiskyn lagrades i ett fuktigt lagerhus och alkoholhalten sjönk ca 6 procentenheter i ingående fat. Totalt tömdes 2 175 kg whisky med en alkoholhalt på 64,27 %. Alkoholhalten justerades till förutbestämda 48,1 % i samband med buteljering.

Klicka på tabellen för större bild

UPPLAGA

The Pioneer buteljerades i en upplaga av 6 508 flaskor. 5 000 flaskor släpptes 2014-06-05. Resterande flaskor reserverades till våra aktieägare.

Vi rekommenderar att The pioneer får luftas i glaset i minst 30 minuter för att komma till sin rätt.

Tasting notes

Nose:

Pear, vanilla, fudge, coconut, menthol, honey and soft smoke.

Palate:

Vanilla fudge, pear, bergamots, lemon marmalade.


Finish:

Medium dry, sweet with light smoke.

The Challenger

Den andra utgåvan i serien The Early Days Collection har komponerats på ett annorlunda sätt än The Pioneer. Betydligt rökigare och med ett tydligt inslag av sherry som passar bra under årets kyligare månader. Det är fortfarande en ung whisky men den står sig bra mot betydligt äldre buteljeringar.

RECEPTET TILL THE CHALLENGER

74 % rökig whisky (31 och 39 ppm) som lagrats 3,5år på bourbon-ankare (40 liter).

15 % orökt whisky som lagrats 3 år och 1 månad på oloroso-ankare (40 liter).

11 % rökig whisky (45 ppm) som lagrats 3 år och 1 månad på oloroso-ankare (40 liter).

The Challenger är varken kylfiltrerad eller färgad.

INGREDIENSER

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad av kornsortsblandningarna Quench/Publican/Henley

Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley/Sebastian Rökt till 31, 39 och 45ppm fenolhalt med torv från Skottland

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter

Kylvatten: Från Ångermanälven, vintertemperaturer

Ingående batcher: 18-27, 56-69, 115-124, 135-142

Batchstorlek: 1.2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 79 timmar i rostfria jäskar

Destillerad mellan 2011 02 04 och 2011 10 04. Totalt 80 destilleringar ingår.

 

Första skärningen av hjärtat:

Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärningen av hjärtat:

Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 59 % ABV (20°C) batch 18–27, 60 % ABV (20°C) batch 56–69 och 115–124

INGÅENDE FAT

11 st bourbonankare fyllda med 67,7% ABV rökig sprit (31ppm) 2011 04 16
20 st bourbonankare fyllda med 63% ABV rökig sprit (39ppm) 2011 05 18
23 st bourbonankare fyllda med 63% ABV rökig sprit (39ppm) 2011 05 26
10 st sherryankare fyllda med 62,4% ABV orökt sprit 2011 10 05
7 st sherryankare fyllda med 60,7% ABV rökig sprit (45ppm) 2011 10 06

Samtliga fat genomgick en doftkontroll före fyllning. Avvikande dofter utöver förväntad vanilj och smörkola respektive russin och torkad frukt noterades i fatloggen.

Whiskyn lagrades i ett fuktigt lagerhus och alkoholhalten sjönk 4–6 procentenheter i ingående fat.

2014-11-06 och 2014-11-07 tömdes 2 122,8 kg whisky med en alkoholhalt på 57,4%.

Alkoholhalten justerades till förutbestämda 48,2% i samband med buteljering.
The Challenger buteljerades i en upplaga av 5 416 flaskor. 5 000 flaskor släpptes 2014-11-27 som ett webbsläpp på Systembolaget. Resterande flaskor reserverades till mässor, provningar, partnerpubar och ett litet antal utländska butiker.

Vi rekommenderar att The Challenger får luftas i glaset i minst 15 minuter för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Klicka på tabellen för större bild

SnabbFAKTA

the-challenger-labelAlkoholhalt: 48,2% ABV
Ålder: 3 år 32 dagar
Fenolhalt: 0, 31, 39 och 45 ppm. Genomsnitt 33 ppm (malt)
Fat: 1:st fill bourbon och 1:st fill oloroso sherry
Antal flaskor: 5416st
Flaskvolym: 50cl
Pris: 837kr

 

Tasting notes

Nose:

Fruit, smoke, raisin, vanilla and lavender.

Palate:

Light sherry notes, raisin, vanilla and pear.


Finish
:

Medium dry, ash and leather.

 

The Explorer

The Explorer är den tredje utgåvan i The Early Days Collection som är en upptäcktsresa genom ung whisky och genom vad som är möjligt att åstadkomma med ett omfattande fatarbete och noggrannhet i tillverkningsprocessen. Tanken är att samtliga fyra utgåvor i The Early Days Collection ska presentera utvecklingssteg som sammantaget visar whiskyvärlden var historien om Box Destilleri tar sin början.

The Explorer är en i huvudsak bourbonlagrad whisky som lagrats på tre fatstorlekar 40- 100- och 130-litersfat. Åldrarna varierar från tre år och tre månader upp till drygt fyra år. Drygt 60 procent av den ingående whiskyn kommer från ett rökigt destillat, vilket ger The Explorer en tämligen rökig kraktär. Mycket av sin smakbild får The Explorer av ny ek. Tolv procent av de ingående faten är så kallad Virgin Oak, det vill säga nya ekfat som inte har använts för att lagra vin eller bourbonwhiskey. De nya ekfaten bidrar med många kraftfulla smaker. Till The Explorer har tre ekslag använts: svensk ek(Quercus robur), amerikansk ek (Quercus alba) och ungersk ek (Quercus petraea). The Explorerer blir därigenom en studie i ek och av vad en masterblender kan åstadkomma med ektyper och olika rostningsgrader. Ekens möjligheter och egenskaper är av mycket stor betydelse i arbetet med The Early Days Collection.

RECEPT

61 % av ingående whisky är gjord på rökmalt (39 — 45 ppm), 88 % är lagrad på bourbonfat (40, 100 och 130 liter), 4 % är lagrad på 100-liters hårt rostad amerikansk ek, 4 % är lagrad på 55-liters mediumrostad ungersk ek, 4 % är slutlagrad på 100-liters svensk ek som är mediumplus-rostad före kolning.

The Explorer är varken kylfiltrerad eller färgad.

INGREDIENSER

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad av kornsortsblandningarna Quench/Publican/Henley

Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley/Sebastian. Rökt till 39, 43 och 45ppm fenolhalt med torv från Skottland.

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

 

PROCESS

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 27, 40 — 69, 82 — 102, 110 — 113, 124, 135 — 142, 146 — 153, 189 — 194

Batchstorlek: 1,2 ton malt.

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad: mellan 2011-02-21 och 2012-01-16

Första skärning av hjärtat:

Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:

Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

INGÅENDE FAT

Bourbonfaten är tillverkade i storlekarna 40-, 100- och 130-liter av nytömda bourbon barrels. Avvikande dofter utöver förväntad vanilj och smörkola noterades i fatloggen.

Faten av amerikansk ek är tillverkade av hårt rostad vitek (Quercus alba) som lagrats utomhus i 24 månader.

Faten av ungersk ek är tillverkade av mediumrostad bergsek (Quercus petraea) från norra Ungern (Zemplén och Börzsöny) som lagrats utomhus i minst 24 månader.

Faten av svensk ek är tillverkade av skogsek (Quercus robur) i oktober 2013 av material från Nävragöl utanför Karlskrona. De sågades till ämnen januari 2009 och lagrades utomhus i 36 månader. Faten har fått mediumplus-rostning före kolning.

2015-04-16 till 2015-04-29 tömdes 4028 kg whisky med en alkoholhalt på 58,37 % till blandningstank.

Alkoholhalten justerades till förutbestämda 48,3 % i samband med buteljering. The Explorer buteljerades mellan 2015-05-04 och 2015-05-07 i en upplaga av 10 549 flaskor. 10 002 flaskor släpptes 2015-06-05 på ett 50-tal Systembolagsbutiker. Resterande flaskor reserverades för mässor, provningar, partnerpubar och utvalda utländska butiker.

Vi rekommenderar att The Explorer får luftas i glaset i minst 15 minuter för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Klicka på tabellen för större bild

SnabbFAKTA

the-explorer-label (1)Alkoholhalt: 48,3 % ABV
Ålder: 3 år 3 månader
Fenolhalt: 0, 39, 43 och 45 ppm. Snitt 25 ppm (malt)
Fat: 1st fill bourbon samt ny amerikansk, ungersk och svensk ek.
Antal flaskor: 10 549 st
Flaskvolym: 50 cl
Pris: 837 kr

 

Tasting notes

Nose:

Pineapple, honey, medicinal smoke (iodine), ginger, licorice and wood.
Palate:

Gingerbread, green apples and a peppery smoke.


Finish
:

Medium dry with pear, vanilla and ashes

The Messenger

Den fjärde och sista utgåvan i serien The Early Days Collection tar ett steg mot framtidens boxbuteljeringar där inte småfat dominerar smakbilden. Vi börjar nu ana det som kan beskrivas som Box husstil. The Messenger bär ett budskap om vad som komma skall vilket blir än tydligare i kommande serier.

RECEPT

76 % av ingående whisky kommer från 130-liters bourbonfat.
Resterande 24 % kommer från oloroso sherryfat på 100 liter.

7 % av ingående whisky är rökig.

The Messenger är varken kylfiltrerad eller färgad.

INGREDIENSER

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien. Rökt till 45ppm fenolhalt med torv från Skottland.

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 82B-102B, 113B-114B, 129B-132A, 135B-165A

Batchstorlek: 1.2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2011-06-22 till 2011-11-04

 

Första skärning av hjärtat:

Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:

Orökt recept: 67% ABV (20°C)
Rökigt recept: 60% ABV (20°C)

 

INGÅENDE FAT

Bourbonfaten är tillverkade av Speyside Cooperage i storlek Quarter cask på ca 130–140 liter av nytömda bourbon barrels (200 liter).

Sherryfaten ombundna till 100 liter av Thorslundkagge. Ursprungsfat är gamla 500-liters olorosofat.

Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till november 2015 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

2015-11-05 tömdes 3 084 kg whisky med en genomsnittlig alkoholhalt på 59,3% till blandningstank.

Alkoholhalten justerades till förutbestämda 48,4% i samband med buteljering.
The Messenger buteljerades 2015-11-09 till 2015-11-12 i en upplaga av 8 169 flaskor. 8 004 flaskor släpptes via Systembolaget den 4:e december 2015. Resterande flaskor reserverades till mässor, provningar och vissa utländska marknader.

Vi rekommenderar att The Messenger får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt.
Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i whiskyn.

Klicka på tabellen för större bild

Snabbfakta

messenger-label

Alkoholhalt: 48,4 % ABV
Ålder: 3,94 år (Snitt 4,12 år)
Fenolhalt: 0 och 45 ppm. Snitt 3 ppm (malt)
Fat: 1st fill bourbon(76%), 1st fill oloroso sherry (24%).
Antal flaskor: 8169st
Flaskvolym: 50cl
Pris: 837kr

In Flames Selection

Anders Fridén, sångare i rockgruppen In Flames, är en genuin whisky- och Boxvän. Tidigare har Anders valt ut fat på Glenfarclas som har buteljerats under gruppens namn. Nu var det dags att upprepa den succén och vi lät Anders husera fritt i lagerhusen under en augustidag 2016. Han gick till verket med stor entusiasm och fann sitt fat helt utan påverkan från Box. När de dryga 300 flaskorna lanserades på Systembolagets beställingssortiment övertecknades de flera gånger om och såldes slut på några sekunder.

Receptet

Ett 200-liters 1st fill bourbonfat. 48,6 % av ingående sprit är rökig, vilket gav en genomsnittlig fenolhalt på 15 ppm i malten. In Flames är varken kylfiltrerad eller färgad.

 

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien.
Rökt till 31 ppm fenolhalt med torv från Skottland.

Ingående kornsorter: Tipple, Quench, Publican, Henley och Sebastian

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 18B-27A, 40B-55B, 75A-82B

Batchstorlek: 1.2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2011-02-09 till 2011-06-22

 

Första skärning av hjärtat:

Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:

Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

 

Ingående fat

Bourbonfatet har tidigare innehållit Jack Daniels whiskey. Fatet har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till augusti 2016 har det lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

Box In Flames Selection buteljerades vid fatstyrka 2016-09-28 i en upplaga av 359 flaskor.

Vi rekommenderar att Box In Flames Selection luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i whiskyn och reducera alkoholhalten.

SnabbFakta

Alkoholhalt: 60,8 % ABV
Ålder: 5,27
Fenolhalt: 0 och 43 ppm. Snitt 15 ppm (malt)
Fat: 1st fill bourbon
Antal flaskor: 359 st
Flaskvolym: 50 cl
Pris: 1 295 kr

PX

Pedro Ximenez, or PX, is one of the classic sherries. PX is made exclusively using Pedro Ximenez grapes which are grown in the Montilla-Moriles area, traditionally a part of Jerez. The grapes are harvested when they are overripe, after which they are dried in the sun and allowed to ‘half-ferment’ so that a significant amount of sugar remains. Pedro Ximenez is very sweet and strong and has a deep red, almost black colour. It is the sweetest of sherries. Whisky that is allowed to mature in PX casks is given a beautiful, deep, dark colour and a pleasant, rounded sweetness. Box PX was launched in December 2016 exclusively for the international market.

Recipe for PX

100% unpeated whisky which is first matured in 200-litre bourbon casks for 4.13 years before being finished in 55-litre casks of American oak which have contained PX sherry for a further 12 months.

Box PX is neither chill-filtered nor contains colouring.

Ingredients

Yeast: Fermentis Safwhisky M-1

Malt: Pilsner malt from Vikingmalt in Halmstad, Sweden

Ingoing barley: Tipple, Quench and Henley

Process water: From Lake Bålsjön, filtered through sand and coal filters

Cooling water: From the River Ångerman

Ingoing batches: 82B-88A

Batch size: 1.2 tons malt

Average yeasting time: 80 hours in stainless steel washbacks

Distilled between 22nd June 2011 and 5th July 2011

First cut of the run: 13 minutes head (foreshots)

Second cut of the run: 67% ABV (20°C)

 

Ingoing cask

200-liter bourbon casks originally contained Jack Daniels and Heaven Hill. 55-litre PX casks supplied by Miguel Martin, Spain.

Until October 2014 the cask was stored in a damp warehouse, losing some its alcohol strength. From October 2014 until August 2016, the cask was stored in a drier environment in Box warehouse number 3.

On the 9th of November 2016, the casks were emptied into a blending vat and the alcohol content adjusted to a pre-decided 56.7% at the time of bottling.

PX was bottled on the 10th of November 2016 in a series of 1507 bottles.

We recommend allowing Box PX to rest in the glass for a short while before drinking. Feel free to add a few drops of water to enhance the aromas in the glass.

Quick facts

Alcohol content: 56.7% ABV
Age: 5.34 years
Phenol content: 0 ppm.
Cask: 1st fill bourbon + 1st fill PX
No of bottles: 1507
Volume: 50 cl
Price: Approx 85€

Share Holder

Share Holder 2016

Share Holder 2016 är den första buteljeringen som riktar sig enbart till aktieägare i Box Destilleri AB. I Box destilleris början utgavs andra aktieägarbuteljeringar men då med whisky producerad vid skotska destillerier. Den första buteljeringen till aktieägare med whisky från Ådalen är en lättrökt blandning av bourbonfat och av fat av ny amerikansk kolad ek. Det är samtidigt Box första buteljering där det ingår whisky som uteslutande lagrats på 200-litersfat.

Receptet till Share Holder 2016

78 % orökt pilsnermalt. 22 % rökig pilsnermalt. 78 % av ingående whisky kommer från 140-liters bourbonfat. 22 % av ingående whisky kommer från 200-liters ny amerikansk kolad ek.

Share Holder 2016 är varken kylfiltrerad eller färgad.

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

Ingående kornsorter: Quench, Publican, Henley

Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien.
Rökt till 43 ppm fenolhalt med torv från Skottland.

Ingående kornsorter: Henley, Sebastian

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 135B-169B, 268A-276A

Batchstorlek: 1.2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2011-09-23 till 2012-06-12

Första skärning av hjärtat:
Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:
Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

Ingående fat

Bourbonfaten är tillverkade av Speyside Cooperage i storlek Quarter cask på ca 140 liter av nytömda bourbon barrels (200 liter). Fatet av ny amerikansk ek kommer från Kelvin Cooperage.
Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till april 2016 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.
2016-04-19 tömdes 801,1 kg whisky med en genomsnittlig alkoholhalt på 59,46% till blandningstank.

Alkoholhalten justerades till förutbestämda 52 % i samband med buteljering.
Share Holder 2016 buteljerades 2016-04-20  i en upplaga av 1990 flaskor. Whiskyn såldes till Aktieägare via Systembolaget.

Vi rekommenderar att Share Holder 2016 får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt.
Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Klicka på tabellen för större bild

SnabbFakta

Alkoholhalt: 52 % ABV
Ålder: 3,85 år (snitt 4,29 år)
Fenolhalt: 9 ppm (malt)
Fat: 1st fill bourbon samt ny amerikansk ek
Antal flaskor: 1990 st
Flaskvolym: 50 cl

The 2nd Step Collection

2nd Step Collection 01

Första steget i The 2nd Step Collection är den hittills rökigaste officiella buteljeringen från Box. Det är en whisky som kombinerar en markant rökighet med en finstämd fruktighet och en mjuk fatkaraktär. All ingående whisky är rökig. Med pilotserien Early Days Collection utforskade vi smaker och karaktärer på riktigt ung whisky, nu tar vi ännu ett steg och kan laborera med en mer mogen smakpalett. Även Second Step Collection 01 är ung whisky, de äldsta ingående faten är från oktober 2011, inget fat är äldre än fyra och ett halvt år. Med Second Step Collection kommer vi att ta er med på en smakresa genom Box Whiskys lagerhus. Det kommer att bli en resa som överraskar och får oss att tänka till när det gäller ung whisky och över hur ung whisky utvecklas när förutsättningarna är optimala. Välkomna att följa med.

Receptet till The 2nd Step Collection 01

98 % av ingående whisky kommer från 130-liters bourbonfat. Resterande 2 % kommer från ny hårt rostad amerikansk ek på 100 liter som en lätt kryddig toppnot i blandningen. 100 % av ingående whisky är rökig.

The 2nd Step Collection 01 är varken kylfiltrerad eller färgad.

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien.

Rökt till 40, 43 och 45 ppm fenolhalt med torv från Skottland.

Ingående kornsorter: Henley, Sebastian

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 124B, 146A-164A, 189B-194A

Batchstorlek: 1.2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2011-10-10 till 2012-01-16

 

Första skärning av hjärtat:
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:
Rökigt recept: 60 % ABV (20°C) 

Ingående fat

Bourbonfaten är tillverkade av Speyside Cooperage i storlek Quarter cask på ca 130 liter av nytömda bourbon barrels (200 liter).

Fatet av hårt rostad amerikansk ek är tillverkat av Kelvin Cooperage.

Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till mars 2016 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.
2016-03-14 till 2016-03-17 tömdes 3 147 kg whisky med en genomsnittlig alkoholhalt på 59,18% till blandningstank.

Alkoholhalten justerades till förutbestämda 51,1 % i samband med buteljering.
The 2nd Step Collection 01 buteljerades 2016-03-21 till 2016-03-23 i en upplaga av 7 880 flaskor. 7002 flaskor släpptes via Systembolaget den 22 april 2016. Resterande flaskor reserverades till mässor, provningar och vissa utländska marknader.

Vi rekommenderar att The 2nd Step Collection 01 får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Klicka på tabellen för större bild

SnabbFakta

Alkoholhalt: 51,1 % ABV
Ålder: 4,16 år (Snitt 4,32 år)
Fenolhalt: 40, 43 och 45 ppm. Snitt 42,5 ppm (malt)
Fat: 1st fill bourbon(98 %), Ny amerikansk ek (2 %).
Antal flaskor: 7880 st
Flaskvolym: 50 cl
Pris: 747 kr

Tasting notes

Nose:

Seaweed, salty smoke, vanilla, honey.

Palate:

Ash, sage, ripe pears, pineapple, licorice.


Finish
:

Long with ash and vanilla.

2nd Step Collection 02

Den andra utgåvan i serien The 2nd Step Collection är lätt rökig blandning från bourbonfat och sherryfat. Huvuddelen av den ingående whiskyn kommer från sherryfat (52 %). Vi presenterar i och med detta en lite av en försmak av vår sherrrylagrade whisky. Den äldsta whiskyn är över fem år gammal vilket bidrar med en rundhet och mjukhet i smaken.

Receptet till The 2nd Step Collection 02

48,15 % är 5,16 år gammal orökt whisky från 200-liters 1st fill bourbonfat. 31,26 % är 4,72 år gammal orökt whisky från 115-liters 1st fill olorosofat. 12,05 % är 4,91 år gammal orökt whisky från 250-liters 1st fill olorosofat, slutlagrat sedan 2015-01-09 på 55-liters 1st fill olorosofat. 8,53 % är 4,73 år gammal rökig whisky (43 ppm) från 115-liters 1st fill olorosofat.

The 2nd Step Collection 02 är varken kylfiltrerad eller färgad.

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien.
Rökt till 43 ppm fenolhalt med torv från Skottland.

Ingående kornsorter: Tipple, Quench, Publican, Henley och Sebastian

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 40B-55B, 75A-103B, 124A-129A, 135B-165A

Batchstorlek: 1.2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2011-03-18 till 2011-11-03

 

Första skärning av hjärtat:

Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:

Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

Ingående fat

Bourbonfaten har tidigare innehållit Jack Daniels whiskey. Sherryfaten på 115 liter är omgjorda från gamla stora sherryfat av Thorslundkagge. Sherryfaten på 55-liter och 250-liter är tillverkade i Spanien.

Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till augusti 2016 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

2016-08-18 till tömdes 2007 kg whisky med en genomsnittlig alkoholhalt på 59,39 % till blandningstank.

Alkoholhalten justerades till förutbestämda 51,2 % i samband med buteljering.
The 2nd Step Collection 02 buteljerades 2016-08-22 till 2016-08-23 i en upplaga av 5096 flaskor.

Vi rekommenderar att The 2nd Step Collection 02 får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Klicka på tabellen för större bild

SnabbFakta

Alkoholhalt: 51,2 % ABV
Ålder: 4,72 år (Snitt 4,96 år)
Fenolhalt: 0 och 43 ppm. Snitt 3,7 ppm (malt)
Fat: 1st fill bourbon(48,15 %), 1st fill oloroso-sherry (51,85 %)
Antal flaskor: 5096 st
Flaskvolym: 50 cl
Pris: 747 kr

2nd Step Collection 03

Den tredje och avslutande utgåvan i serien 2nd Step Collection är en rökig blandning från bourbonfat med toppnoter av ny amerikansk och ungersk ek. Det är den äldsta utgåvan från Box hittills, vilket märks i mognad och karaktär. Det är även den sista utgåvan från Box med den första designen av förpackning och etikett.

Receptet till 2nd Step Collection 03

88% av ingående whisky är rökig.

67,3 % är 5,53 år gammal rökig whisky från 200-liters 1st fill bourbonfat.
8,7 % är 5,51 år gammal rökig whisky från 135-liters 1st fill bourbonfat.
4,8 % är 5,22 år gammal orökt whisky från 85-liters ny mediumrostad amerikansk ek.
4,9 % är 5,2 år gammal orökt whisky slutlagrad i 25 månader på 96-liters kolad amerikansk ek.
2,4 % är 5,84 år gammal rökig whisky slutlagrad i 25 månader på 96-liters kolad amerikansk ek.
7,3 % är 5,25 år gammal rökig whisky slutlagrad i 25 månader på 96-liters hårt rostad am. ek.
2,3 % är 5,34 år gammal rökig whisky från 55-liters ny mediumrostad ungersk ek.
2,4 % är 5,34 år gammal orökt whisky från 55-liters ny mediumrostad ungersk ek.

The 2nd Step Collection 03 är varken kylfiltrerad eller färgad.

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien.
Rökt till 31, 39, 43 och 45 ppm fenolhalt med torv från Skottland.

Ingående kornsorter: Tipple, Quench, Publican, Henley och Sebastian

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 18B-27B, 56A-65A, 109A-113A, 124B, 135B-142B, 146A-164A, 173A-181B

Batchstorlek: 1.2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2011-02-09 till 2011-12-08

Första skärning av hjärtat:

Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:

Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

Ingående fat

Bourbonfaten på 200-liter kommer direkt från Kentucky.
Bourbonfaten på 110- och 135-liter är omgjorda från Bourbon barrels av Speyside Cooperage i Skottland.
Faten av amerikansk ek är tillverkade av Kelvin Cooperage i USA.
Faten av ungersk ek är tillverkade i Ungern.

Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till augusti 2016 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

2017-02-24 till tömdes 3266 kg whisky med en genomsnittlig alkoholhalt på 59,71 % till blandningstank.

Alkoholhalten justerades till förutbestämda 51,3 % i samband med buteljering.
2nd Step Collection 03 buteljerades 2017-02-27 till 2017-03-01 i en upplaga av 8291 flaskor.

Vi rekommenderar att 2nd Step Collection 03 får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Klicka på tabellen för större bild

Snabbfakta

Alkoholhalt: 51,3 % ABV
Ålder: 5,2 år (Snitt 5,5 år)
Fenolhalt: 0 och 31,39,43 och 45 ppm. Snitt 38,6 ppm (malt)
Fat: 1st fill bourbon (76%), ny amerikansk ek (19%), ny ungersk ek (5%)
Antal flaskor: 8291st
Flaskvolym: 50 cl
Pris: 743 kr

Tasting notes

Nose:

Rich peat almost leathery, soft vanilla and hints of green apples.
Palate:

Salty licorice and sweet vanilla, ripe pears and a lot of warming peat.
Finish:

Medium dry with soft smoke and vanilla.

The Festival

The Festival 2014

Vi tyckte att en whiskyfestival av rang behövde en egen återkommande festivalbuteljering. Något som kommer i en starkt begränsad utgåva och bara går att få tag på om man själv besöker Box whiskyfestival. Det ska även vara en unik buteljering som sticker ut och håller hög kvalitet.

När vi på Box köper in nytillverkade fat förlagrar vi dessa normalt med sprit i 5–6 månader för att dra ut en del av de kraftiga aromer man får av ny ek. Det skapar en del extra arbete och planering men är nödvändigt för att få en harmonisk lagring under den första fyllningen.

Till Festival 2014 gjorde vi något nytt. 16 ankare av amerikansk ek förfylldes med 34–35 månader gammal sprit från 100-liters bourbonfat under drygt fem månader. Den amerikanska eken var lufttorkad i 24 månader och rostades medium+ före kolning. En ganska unik kombination som resulterade i en djupare och sötare kryddighet än vad man normalt får från kolad amerikansk ek. Kombinationen av bourbonfat och ny amerikansk ek gav både spännande aromer och en väldigt fin färg till vår första festivalbuteljering.

Festival 2014 är liksom alla buteljeringar från Box varken färgad eller kylfiltrerad.

INGREDIENSER

Malt: Rökig pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley/Sebastian. Rökt med torv från Skottland.

Batchstorlek: 1 200 kg malt / 6 300 liter vört

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Kylvatten: Från Ångermanälven

Batch 18–27:
Malt: 31ppm fenolhalt.
Genomsnittlig jästid: 81 timmar i rostfria jäskar. Destillerad mellan 2011-02-08 och 2011-02-23. 18 destilleringar ingår.
Genomsnittlig lågvinsdestillering: 6 tim 1 min.
Första skärning av hjärtat: 30 minuter huvud (försprit)
Andra skärning av hjärtat: 59 % ABV (20°C)

Batch 56–66:
Malt: 39ppm fenolhalt.
Genomsnittlig jästid: 79 timmar i rostfria jäskar. Destillerad mellan 2011-05-02 och 2011-05-19. 22 destilleringar ingår.
Genomsnittlig lågvinsdestillering: 5 tim 28 min.
Första skärning av hjärtat: 30 minuter huvud (försprit)
Andra skärning av hjärtat: 60% ABV (20°C)

 

Ingående fat

Samtliga fat genomgick en doftkontroll före fyllning. Inga avvikande dofter detekterades utöver förväntad vanilj och smörkola.

4st 100-liters 1st fill bourbonanfat fylldes med 67,7 % ABV rökig sprit (31ppm) 2011-04-20 och 2011-04-21

5st 100-liters 1st fill bourbonanfat fylldes med 62,9% ABV rökig sprit (39ppm) 2011-05-18 och 2011-05-20

Faten lagrades i ett fuktigt lagerhus och alkoholhalten sjönk ca 4 procentenheter i ingående fat.

2014-03-27 fylldes 16st 40-liters fat av amerikansk ek med 61,1% ABV förlagrad rökig sprit (medel 35ppm)

2014-09-16 blandades ingående whisky och styrkan reducerades med vatten till 53,5 % ABV

700 numrerade flaskor buteljerades till officiell festivalbuteljering. Resterande whisky reducerades till 52,7 % ABV varav en del buteljerades som Non official bottling och resten lades på bourbonfat för framtida bruk.

Klicka på tabellen för större bild

SNABBFAKTA

the-festival-2014-labelAlkoholhalt: 53,5% ABV
Ålder: 3 år 116 dagar
Fenolhalt: 35 ppm (malt)
Fat: 1st fill bourbon, slutlagrad på ny amerikansk ek
Antal flaskor: 700st
Flaskvolym: 50cl
Pris: 889kr

 

Tasting notes

Nose:

Fudge, cassis, newly cut wood, campfire, honey and vanilla.

Palate:

Fudge sauce, lemon peel, juniper, vanilla and white pepper.


Finish
:

Medium dry, salty licorice, juniper, ash and a lingering medicinal smoke.

The Festival 2015

2014 lanserade vi vår första festivalwhisky i samband med Box Whiskyfestival. Årets utgåva går i liknande stil med en påtaglig rökighet och tydlig karaktär från ny kolad ek. En markant skillnad är att samtliga ingående fat denna gång är på 100-130 liter och åldern är något högre med ett snitt på 4år. Två av fem fat är tillverkade av svensk ek.

RECEPT

61 % av ingående whisky är gjord på rökmalt (31 – 45 ppm)

Buteljeringen består av whisky från 5 fat av ny amerikansk och svensk ek.

4 av 5 fat fylldes 2014 med 2,5 – 3-årigt destillat från bourbonfat (100 och 130 liter)

Det femte fatet fylldes 2011 med orökt destillat.

The Festival 2015 är varken kylfiltrerad eller färgad.

INGREDIENSER

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1.

Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad av kornsortsblandningarna Quench/Publican/Henley och Tipple/Quench/Publican.

Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley/Sebastian. Rökt till 31, 39 och 45ppm fenolhalt med torv från Skottland.

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

 

PROCESS

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 18 – 27, 56 – 66, 82 – 102, 115 – 121, 173 – 178

Batchstorlek: 1,2 ton malt.

Genomsnittlig jästid: 79 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad: mellan 2011-02-08 och 2011-12-04

Första skärning av hjärtat:

Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:

Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

INGÅENDE FAT

Bourbonfaten är tillverkade i storlekarna 100 liter och 130 liter av nytömda barrels. Avvikande dofter utöver förväntad vanilj och smörkola noterades i fatloggen.

Faten av amerikansk ek är tillverkade av vitek (Quercus alba) som lagrats utomhus i 24 månader. Ett av faten är mediumrostat och två är kolade.

Faten av svensk ek är tillverkade av skogsek (Quercus robur) i oktober 2013 av material från Nävragöl utanför Karlskrona. De sågades till ämnen i januari 2009 och lagrades utomhus i 36 månader. Faten har fått mediumplus-rostning före kolning.

2015-08-14 tömdes 397,6 kg whisky med en alkoholhalt på 60,5% till blandningstank.

Whiskyn syresattes försiktigt under 19 timmar för att göras mjukare.

Alkoholhalten justerades till förutbestämda 54,5% i samband med buteljeringen. The Festival 2015 buteljerades 2015-08-17 i en upplaga av 700 flaskor. Resterande whisky reducerades till 53,3% ABV och dessa buteljerades med en egen etikett märkt Non-offical bottling i en upplaga av 271 flaskor.

Vi rekommenderar att The Festival 2015 får luftas i glaset i några minuter för att bäst komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Klicka på tabellen för större bild

SnabbFAKTA

the-festival-2015-labelAlkoholhalt: 54,5 % ABV
Ålder: 3 år 8 månader
Fenolhalt: 0, 31, 39 och 45 ppm. Snitt 24 ppm (malt)
Fat: Ny amerikansk och svensk ek samt bourbonfat
Antal flaskor: 700 st
Flaskvolym: 50 cl
Pris: 889 kr

 

Tasting notes

Nose:

Fudge, wood, light peatiness, extinguished fire.

Palate:

Sweet vanilla and toffee, peppery.


Finish
:

Long with hints of whitepepper, liqurice and vanilla

The Festival 2016

Vid den årliga Whiskyfestivalen på Box Destilleri, som arrangeras en helg i slutet av juni när den norrländska sommaren är som ljusast, kommer whiskyvänner från när och fjärran till Box. Sedan 2014 har man varje år kunnat beställa en unik festivalbuteljering i samband med festligheterna. Festivalbuteljeringarna har kännetecknats av fatintensiv whisky med mycket kraft och karaktär. De har blivit några av Box Destilleris mest eftersökta buteljeringar. The Festival 2016 är den tredje utgåvan i serien med festivalbuteljeringar.

Receptet till The Festival 2016

100 % orökt whisky som först lagrats på 200-liters bourbonfat i 4,59 år för att sedan slutlagras i ytterligare ca 7 månader på 40-liters fat av ny svensk ek med ovanligt kraftig värmebehandling.

The Festival 2016 är varken kylfiltrerad eller färgad.

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad

Ingående kornsorter: Tipple, Quench, Sebastian och Henley

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 40B­–55B, 75A–79A

Batchstorlek: 1,2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2011–03–21 till 2011–06–16

Första skärning av hjärtat: 13 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat: 67 % ABV (20°C)

 

Ingående fat

Bourbonfaten på cirka 200 liter levererades nytömda från Kentucky. Faten av svensk ek på 40 liter är bundna av Thorslundkagge och har genomgått mediumplus-rostning före kolning.
Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till augusti 2016 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

2016-09-16 till tömdes 588 kg till blandningstank och alkoholhalten justerades från 58,5 % till förutbestämda 53,9 % i samband med buteljering.
The Festival 2016 buteljerades 2016-09-19 i en upplaga av 1012 flaskor. Ytterligare 385 flaskor buteljerades i en non-official-utgåva för att användas till mässor och provningar.

Vi rekommenderar att The Festival 2016 får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Klicka på tabellen för större bild

Snabbfakta

Alkoholhalt: 53,9 % ABV
Ålder: 5,24 år
Fenolhalt: 0 ppm.
Fat: 1st fill bourbon + ny svensk ek
Antal flaskor: 1012+385 st
Flaskvolym: 50 cl
Pris: 995 kr

Tasting notes

Nose:

Cinnamon, licorice, ripe pears, milk chocolate, vanilla.

Palate:

Wood, cinnamon, vanilla, coconut and licorice.


Finish
:

Medium long with chili and black pepper.

 

The Festival 2017

Till den årliga Whiskyfestivalen på Box Destilleri, som arrangeras en helg i slutet av juni kommer whiskyvänner från när och fjärran till Box. Sedan 2014 har besökarna varje år kunnat beställa en unik festivalbuteljering i samband med festligheterna. Dessa har blivit några av Box Destilleris mest omtalade buteljeringar. The Festival 2017 är den fjärde utgåvan i serien.

Receptet till årets festivalbuteljering fick deltagarna på en av festivalens  whiskyprovningar avgöra. Där provades blint 2014-, 2015-, 2016- samt två kandidater till 2017-års festivalbuteljering. Båda dessa var lagrade på ny amerikansk ek. Ett recept var helt orökt och det andra var en blandning av rökig och orökt whisky. Omröstningen blev väldigt jämn, men valet föll på det orökta receptet.

Receptet till The Festival 2017

100 % orökt whisky som lagrats på 90-liters ny amerikansk ek i 5,0 år.

The Festival 2017 är varken kylfiltrerad eller färgad.

 

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad

Ingående kornsorter: Tipple, Quench, Scarlett, Rosalina, Propino och Tam Tam

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 262B-267B, 289A-308A

Batchstorlek: 1.2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2012-05-21 till 2012-09-03

Första skärning av hjärtat: 13 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat: 67 % ABV (20°C)

 

Ingående fat

Faten av ny amerikansk ek (Quercus alba) är tillverkade av Kelvin Cooperage med material som lufttorkats/lagrats utomhus i 24 månader. Samtliga fat är kolade och har värmebehandlade bottnar. Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till augusti 2017 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

201-09-08 till tömdes 461 kg till blandningstank och alkoholhalten justerades från 62,3 % till förutbestämda 54,2 % i samband med buteljering.

The Festival 2017 buteljerades 2017-09-11 i en upplaga av 1000 flaskor. Ytterligare 175 flaskor buteljerades i en non-official-utgåva för att användas under mässor och provningar.

Vi rekommenderar att The Festival 2017 får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

 

Fatlista

 

Snabbfakta

Alkoholhalt: 54,2 % ABV
Ålder: 5 år
Fenolhalt: 0 ppm.
Fat: Ny amerikansk ek
Antal flaskor: 1000+175 st
Flaskvolym: 50 cl
Pris: 995 kr

Quercus I Robur

Quercus är en helt ny serie från Box där vi vill undersöka de smaker som olika ekarter bidrar med till whiskyn under lagringen. Den första utgåvan i Quercus har fått namnet Robur efter den europeiska skogseken Quercus robur. Ekarten växer på flera håll i Europa, bland annat i Bourgogne och Limousin, och är betydelsefull inom vin- och cognacindustrin. Det är också den ekart som i stor utsträckning förekommer i Sverige upp till Norrlandsgränsen i Gävletrakten. Quercus robur innehåller en förhållandevis hög andel tanniner och antioxidanter och ger en hel del kryddiga och söta smaktoner.

Receptet till Quercus I Robur

100 % orökt whisky som först lagrats på 200-liters bourbonfat i 4,1 år för att sedan slutlagras i ytterligare 7 månader på 40-liters fat av ny svensk ek.

Quercus I Robur är varken kylfiltrerad eller färgad.

 

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad

Ingående kornsorter: Rosalina, Scarlett, Quench, Tipple, Propino, Tam Tam och Sebastian

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 308B, 330A-349B, 370A-378A

Batchstorlek: 1.2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2012-10-03 till 2012-12-10

Första skärning av hjärtat: 13 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat: 67 % ABV (20°C)

 

Ingående fat

Bourbonfaten på ca 200 liter (1st fill barrels) levererades från Kentucky USA. Faten av Quercus robur på 40 liter (Ankare) är bundna av Thorslundkagge i Sverige. Eken till dessa Ankare har vuxit i Sydöstra Sverige. Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och minskat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till augusti 2017 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nr 3.

2017-01-17 tömdes bourbonfaten och alkoholhalten justerades från 60,4 % till 55 % ABV. Whiskyn tappades sedan upp på 100 ankare (40 liter) av svensk ek (Quercus Robur) varav 99 var mediumplus-rostade före kolning och ett var hårt rostat före kolning.

2017-08-31 till tömdes faten till blandningstank och alkoholhalten justerades till förutbestämda 50,8 % i samband med buteljering.
Quercus I Robur buteljerades 2017-09-04 till 2017-09-06 i en upplaga av 8229 flaskor.

Vi rekommenderar att Quercus I Robur får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Fatlista

 

Snabbfakta

Artikelnummer: 40136-02
Alkoholhalt: 50,8 % ABV
Ålder: 4,72 år
Fenolhalt: 0 ppm.
Fat: 1st fill bourbon + ny svensk ek
Antal flaskor: 8229 st
Flaskvolym: 50 cl
Pris: 799 kr

Våra fatsäljare

Vill du prata fat och fatförsäljning? Prata med oss!
Bosse Eng och Tord Gullbrand är brand ambassadors och fatsäljare, de guidar dig gärna genom ditt fat köp. Ta kontakt direkt via telefon eller mejl.
Ladda gärna ned vår inspirationsbroschyr!

              

Bosse Eng                                                               Tord Guldbrand
bosse.eng@boxwhisky.se                                    tord.guldbrand@boxwhisky.se
070-552 04 61                                                        070-552 02 95

Alternativ och priser

BOURBONANKARE

Box_KentuckyTotalt för fat och innehåll:
Vårt orökiga recept                  21.400:-
Vårt rökiga recept                    22.900:-

I detta totalpris ingår fatet, ett lån till Box för fatets innehåll, fatfyllning, fatplakett, årliga fatprover, buteljering, etikettering, frakt till utlämningsstället och kostnaden för lagring och försäkring under de första tre åren.

Fatet:
Pris för fatet                                 9.400:- (inkl. moms)

Fatets innehåll:
Orökig Whisky                         12.000:- som lån
Rökig Whisky                           13.500:- som lån

 

OLOROSO SHERRYANKARE

Totalt för fat och innehåll:
Box_OlorosoVårt orökiga recept                   22.900:-
Vårt rökiga recept                     24.400:-

I detta totalpris ingår fatet, ett lån till Box för fatets innehåll, fatfyllning, fatplakett, årliga fatprover, buteljering, etikettering, frakt till utlämningsstället och kostnaden för lagring och försäkring under de första tre åren.

Fatet:
Pris för fatet                                 10.900:- (inkl. moms)

Fatets innehåll:
Orökig Whisky                          12.000:- som lån
Rökig Whisky                            13.500:- som lån

 

LÅNET

Rådande lagstiftning gör att vi inte har möjlighet att sälja Whisky direkt till dig. Därför är det belopp du betalar uppdelat på en summa för köp av fatet och en summa som är ett lån till oss som betalas tillbaka när Whiskyn buteljeras. Som motprestation för lånet fyller vi ditt Ankare och reserverar innehållet för dig.

 

TILLÄGGSTJÄNSTER

Extra lagring, utöver tre år                                                                600:-/år
Extra fatprov (ett kostnadsfritt ingår årligen)                              200:-/styck
Smaknoter och bedömning av återstående lagringstid              1000:-
Byte av text på fatskylt                                                                       250:-
Fyllning med av oss förlagrad tvåårig sprit                                  5000:-
Delbuteljering (antalet ska vara delbart med sex)                      1500 kr
Flera etikettexter/logotyper                                                            250kr  per extra text/logotyp
Spädning vid buteljering ( min 48 %)                                           500 kr
Frakt av tömt fat                                                                                400 kr
Hyra ej uthämtade flaskor efter 60 dagar,
Danmark-Tyskland (per månad)                                                  300 kr

Alla priser är inkl moms

 

UTHÄMTNING

Vad kommer dina flaskor att kosta
När du buteljerar ditt fat och hämtar ut flaskorna ska du betala den sista delen av kostnaden för din färdiga whisky. Det är alkoholskatt, moms samt utlämningsställets påslag. Det slutgiltiga priset per flaska vet vi först när vi har mätt upp den exakta alkoholstyrkan på din whisky och kan beräkna skatten.

Räkneexempel på flaskpriser i de olika länderna med dagens gällande alkoholskatter, valutakurser och momssatser. Räknat på 63 flaskor och 58 % alkohol, orökt recept på bourbonfat blir totalpriset per flaska:

Sverige                      467 sek/flaska
Danmark                 346 sek/flaska
Estland                     345 sek/flaska (ink höjd alkoholskatt fr o m 2016)
Tyskland                  303 sek/flaska

 

FYLL DITT FAT EN ANDRA GÅNG

Refill, ett perfekt sätt att fortsätta fatresan
När du buteljerar ditt fat är återfyllning av fatet en mycket bra idé. Inte bara ekonomiskt, du äger ju redan fatet, utan även smakmässigt. En refill ger dig möjlighet att exempelvis byta recept eller att verkligen nyttja den smakprofil som fatet byggt upp.

Priser refill:

Orökt recept 15 200 kr
Rökigt recept 16 700 kr

Kontakta oss på 0612-530 60 så berättar vi mer om dina möjligheter att återfylla fatet vid buteljering.

Livet som fatägare

Att äga ett fat med unik och högklassig Boxwhisky,
själv, tillsammans med dina vänner eller via ditt företag är ett spännande
sätt att fördjupa ditt whiskyintresse. Som fatägare på Box väntar dig
ett whiskyäventyr, fyllt av erbjudanden och upplevelser.
Alla aktuella uppgifter om fatägade hittar du under För Fatägare.

FATFYLLNING

Fat på axelVid ett antal tillfällen varje år ordnar vi fatfyllardagar för våra nya fatägare. Då kan du, och de du eventuellt äger fatet tillsammans med, vara med från början. Du väljer ut ditt fat, fyller det, väger det, märker det och spikar på fatplaketten. Därefter hamnar fatet i lagerhuset för att påbörja utvecklingen från nydestillat till whisky.

PROVSMAKNING

Du har sedan möjlighet att följa mognadsprocessen genom att provsmaka innehållet i ditt fat. Vår rekommendation är att du gör det varje år. Självklart kan du göra detta vid destilleriet men du kan även få ditt fatprov vid någon av de många mässor där vi medverkar – var och när ser du i Kalendariet. För att få ditt fatprov måste du meddela oss tre veckor i förväg (både vid mässor och vid destilleribesök).

 

 

MässingplakettBUTELJERING

När du bedömer att ditt fats innehåll är färdiglagrat så talar du om för oss att det är dags att buteljera. Flaskorna är på 50 centiliter. Ett Ankare på 39,25 liter rekommenderar vi att du lagrar mellan tre och fem år men varje fat är unikt och det är du som bestämmer. Du väljer om du vill buteljera innehållet i en eller två omgångar. (För delad buteljering utgår en mindre avgift.) Normalt buteljerar vi vid fatstyrka men om du hellre vill ha whiskyn med en lägre alkoholhalt så ordnar vi det mot en avgift. För att slippa kylfiltrering buteljerar vi dock inte whiskyn vid en lägre alkoholhalt än 50%. Delar av flaskans etikett har du också möjlighet att designa själv.

PROVNINGAR, RESOR OCH ANDRA AKTIVITETER

Vår ambition är att ditt fatägande ska vara början på en relation där vi kan erbjuda upplevelser för dig som whiskyentusiast. Det kan röra sig om provningar, resor eller aktiviteter där du har möjlighet att utbyta erfarenheter med andra fatägare.

 

BOX WHISKYFESTIVAL

Box Whisky AkademiVarje sommar ordnar vi en whiskyfestival på Box Destilleri. Här samarbetar vi med ett antal andra företag i branschen för att göra detta till sommarens whiskyhändelse. Som fatägare blir du inbjuden men självklart är du välkommen även om du inte ännu äger ett eget fat. Passa på att se några andra platser längs Ångermanälven i sommarskrud. Läs mer här.

BOX WHISKYAKADEMI

För dig som är en äkta eldsjäl har vi också skapat box Whisky Akademi, en omfattande genomgång av den ädla konsten att producera maltwhisky. Under utbildningen kommer du, under ledning av vår personal och med destillerichef Roger Melander i spetsen, att jobba i vårt destilleri. Allting i tillverkningsprocessen tas upp, från malning av malten till fyllning av fat. Naturligtvis varvas det praktiska arbetet med teoripass,
whiskyprovningar och goda middagar. Läs mer här.

BESÖK PÅ DESTILLERIET

Självklart vill vi gärna visa upp vårt vackra destilleri. Vi kan erbjuda allt från öppna visningar till skräddarsydda besök. Våra öppettider varierar dock över året. Aktuella öppettider hittar du HÄR.

Så går det till

 1. Du köper ditt fat direkt i vår webbshop. Snabbaste vägen dit är att klicka på länken ”Köp ankare” här till vänster.
 2. Du betalar via vår betallösning från Handelsbanken Finans. Du väljer i Kassan mellan att betala med Faktura (30 dag betaltid) eller via Delbetalning.
 3. När vi fått meddelande om ditt köp från Handelsbanken (inom två arbetsdagar) registreras du som fatägare. Grattis.
 4. Ditt ankare fylls på destilleriet. Därefter skickar vi ut ditt fatägarbevis.
 5. Fatet lagras i vårt lagerhus i minst tre år. Du provsmakar årligen och följer fatinnehållets utveckling och mognad.
 6. Du bestämmer när det är dags att låta oss buteljera whiskyn. Du kan välja att buteljera Ankaret i omgångar eller att ta ut alltihop på en gång.
 7. När ditt Ankare är tomt betalas ditt lån tillbaka och du hämtar och betalar whiskyn på ett godkänt försäljningsställe.
 8. Alkoholskatt, moms och försäljningsställets påslag tillkommer när du hämtar den buteljerade whiskyn.
 9. Det tomma ankaret är ditt. Du väljer om du vill ha det skickat hem till dig eller om du vill att vi fyller det på nytt.
 10. Dags att njuta av din egen, helt unika maltwhisky.

Mer information om betalningsalternativen hittar du HÄR

Funderingar? Prata gärna med någon av våra fatsäljare.

          
Bosse Eng                                                                                    Tord Guldbrand
bosse.eng@boxwhisky.se                                                         tord.guldbrand@boxwhisky.se
070-552 04 61                                                                             070-552 02 95

Köp Ankare

Faktura eller delbetalning. Du väljer.

Du kan betala ditt fat på tre sätt i vår webbshop. Med faktura på hela beloppet från BOX eller att dela upp betalningen i ett antal delbetalningar eller kortbetalning via Nets. Vi samarbetar med Ecster AB när det gäller delbetalningar på vår webbshop. Säkert och tryggt!

Väljer du delbetalning får du en faktura från Ecster AB. Du har en månadskredit.

Om du vill dela upp betalningen kan du välja Delbetala. Då har du möjlighet att betala ditt fat på 2, 5 eller 11 månader. Den här delbetalningen är helt RÄNTEFRITT!
Vill du ha en längre betaltid kan du dela upp kostnaden på upp till 35 månader. Då tillkommer en ränta.

Ditt val av betalning gör du i webbshopens Kassa. Markera Faktura, Delbetalning eller Kortbetalning och följ instruktionerna. För delbetalningar med Ecster AB görs en enkel kreditbedömning direkt vid köpet.

Kriterierna för att nyttja betaltjänsten är att du fyllt 18 år, har en årsinkomst på minst 120.000 kr samt är utan betalningsanmärkningar.

För att bli fatägare hos Box måste du dock ha fyllt 20 år.

button_shop_red

Har du frågor? Vill du ha råd? Prata med våra fatsäljare.
         
Bosse Eng                                                  Tord Guldbrand
bosse.eng@boxwhisky.se                         tord.guldbrand@boxwhisky.se
070-552 04 61                                           070-552 02 95

Fullständiga villkor

För dig som vill läsa allt det finstilta finns här de fullständiga villkoren för köp av ett Box Ankare.

För fatägare

Välkommen till sidorna för dig som är fatägare!

Här kan du läsa om fatfyllningar, fatprovningar. Om hur buteljeringsanmälan och buteljering går till och annat smått och gott.

Klicka dig vidare i kolumnen till vänster och ta del av nyttig information.

Aktuellt just nu: Fatfyllardagar för första halvåret 2018 finns i vårt kalendarium.                                       

Ps. Kom ihåg att alltid meddela oss om du får nya kontaktuppgifter, som t ex ny e-post adress, postadress och telefonnummer. Och, ni kanske är flera som delar på fatet, är alla medägare registrerade? Vi vill ju kunna hålla kontakten!

Du når oss på 0612-530 60 eller fatagarservice@boxwhisky.se

_a004542-1

_a006388

Fatfyllning

   

Fyll ditt eget fat!

Med glädje och skratt, och stor iver över att få fylla sitt alldeles egna whiskyfat, har många fatägare varit med och fyllt sina fat, spikat på egna fatskyltar, fotograferat och kramat om sina fat.

Så här går det till:

Vi erbjuder fatfyllardagar för våra fatägare ca en gång per månad, förutom under sommaren.
Då kan du, och de du eventuellt äger fatet tillsammans med, vara med från början.
Du fyller det, väger det och spikar på fatplaketten. Därefter hamnar fatet i lagerhuset för att påbörja utvecklingen från nydestillat till whisky.

I kolumnen till vänster hittar du datum, tider och innehåll för dagarna. (Vill du komma en vardag och fylla så kan vi givetvis lösa det också.)

Välkommen, det är här din fatägarresa börjar!

Fatfyllning lördagar 2017/2018

Fyll själv ditt eget fat!

Vi erbjuder fatfyllardagar för den som själv vill fylla sitt eget fat.

Du får själv spika på din fatskylt, fylla fatet med destillatet och slå i korken.
Och vips, har du satt igång lagringsprocessen för din egen unika whisky!
Kom ihåg att ta med kamera, det här är något för familjealbumet.

Fatfyllningsdagen ser ut så här:

10.30-11.00 Samling och välkommen i Besökscentrum. Fika finns.

11.00-13.00 Visning av destilleri och lagerhus. Fatfyllning.

13.00-13.45 Lunch i Besökscentrum.

14.00-15.00 Whiskyprovning. 3 sorter utvalda Box whisky.

Du kan välja att delta på två olika vis.
Program 1:           Kl 10.30 – 13.00               Visning och fatfyllning. 150,-/person
Program 2:          Kl 10.30 – 15.00                Visning, fatfyllning, lunch och whiskyprovning. 395,-/person

Anmälan till fatfyllning
Datum och sista anmälningsdagar hittar du HÄR
Observera att antalet platser är begränsade och det är först till kvarn som gäller.

Kopiera uppgifterna nedan (alla är obligatoriska), klistra in i ett mail, fyll på med dina egna uppgifter och skicka iväg de till oss på Fatägarservice.

 • Lördag den (datum):
 • Namn på juridisk fatägare:
 • Telefonnummer dagtid:
 • Recept (orökt eller rökigt):
 • Fattyp:
 • Text på fatplakett:
 • Program (1 eller 2):
 • Antal personer:
 • Särskild kost (ex vegetarisk, allergier etc):

När vi har mottagit din anmälan, skickar vi en enkel bekräftelse till dig. Det är ditt kvitto på att vi har fått din anmälan och det är viktigt att du försäkrar dig om att den gått fram. Ser du något i bekräftelsen som behöver ändras, meddela oss omgående vad som ska korrigeras.

Har du valt ett förlagrat recept, dvs. ett redan 2-årigt destillat att fylla fatet med, eller ett Sherryfat, kan du för närvarande inte vara med och fylla det.

Välkommen!

Datum för fatfyllningar

Lördag
2017
Nov 25
Dec 2
2018
Feb 3
Mars 3
April 14
Maj 5
Juni 2

 

Anmälan till fatfyllning
Kopiera uppgifterna nedan (alla är obligatoriska), klistra in i ett mail, fyll på med dina egna uppgifter och skicka iväg de till oss på Fatägarservice. Senast tre veckor innan datum för fatfyllning. (med reservation att det kan vara uppbokat)

 • Lördag den (datum):
 • Namn på juridisk fatägare:
 • Telefonnummer dagtid:
 • Recept (orökt eller rökigt):
 • Fattyp:
 • Text på fatplakett:
 • Program (1 eller 2):
 • Antal personer:
 • Särskild kost (ex vegetarisk, allergier etc):

Vi öppnar kl 10.30.

När vi har mottagit din anmälan, skickar vi en enkel bekräftelse till dig. Det är ditt kvitto på att vi har fått din anmälan och det är viktigt att du försäkrar dig om att den gått fram. Ser du något i bekräftelsen som behöver ändras, meddela oss omgående vad som ska korrigeras.
Observera att antalet platser är begränsade och det är först till kvarn som gäller.

Har du valt ett förlagrat recept, dvs. ett redan 2-årigt destillat att fylla fatet med, eller ett Sherryfat, kan du för närvarande inte vara med och fylla det.

Välkommen!

Fatprovning

Följ mognadsprocessen i ditt fat!

Varje pubafton under 2017 mellan kl 16-18 så finns fatägarservice vid baren och ger dig tips och svar på frågor kring ditt fatägande.

Vi rekommenderar att du provar ditt fat en gång om året, även redan efter det första årets lagringstid. Det händer så mycket på kort tid i små fat och det är kul att följa utvecklingen i det.

Det finns tre sätt att göra det på – genom att besöka oss på destilleriet, träffa oss på mässor eller via en beställning till en Systembolagsbutik.

Hos oss
Maila eller ring oss senast 3 veckor innan ditt planerade besök för överenskommelse av dag och tid. Ha alltid ditt fatnummer till hands.
Du kan välja 3 eller 10 centiliter. Priset är 10 kr per centiliter dvs 30 respektive 100 kronor per prov. Det betalas på plats.
Provning kan ske tidigast kl 11:00.
Provet måste konsumeras hos oss, det får inte tas med.
Löser du av någon anledning inte ut provet hos oss, kan du istället beställa det till en systembolagsbutik inom två veckor efter det tänkta besöket.
Väljer du att inte lösa ut provet alls inom den tiden, fakturerar vi dig motsvarande centiliterpriset och fatprovet destrueras.
Boka HÄR

På mässa där vi deltar
Anmälan vill vi ha per e-post senast 3 veckor innan mässans första dag.
Meddela vilken mässa det gäller, vilket/vilka fatnummer som ska provas och antal centiliter.
Du kan välja 3 eller 10 centiliter. Priset är 10 kr per centiliter dvs 30 respektive 100 kronor per prov. Det betalas på plats.
Provet måste konsumeras på mässan, det får inte tas med därifrån.
Löser du av någon anledning inte ut provet på mässan, tar vi med det hem och du kan istället beställa det till en systembolagsbutik inom två veckor efter mässans sista dag.
Väljer du att inte lösa ut provet alls inom den tiden, och vi inte får kontakt, fakturerar vi dig motsvarande centiliterpriset och fatprovet destrueras.
Boka fatprov HÄR
Här ser du på vilka mässor vi deltar Mässor

Vi mailar alltid en bokningsbekräftelse till dig inom några dagar efter din anmälan. Det är viktigt att du är uppmärksam på att du får den, den är ett kvitto på att vi har fått och registrerat din anmälan.

Via Systembolaget
Via en så kallad privatimport kan du beställa prover till en systembolagsbutik. Hur du går tillväga, klicka här

Räkna med att hela processen tar tre veckor från ditt beställningsdatum.
Du kan välja en (1) flaska om endera 3, 10 eller 50 centiliter.

Priserna blir lite annorlunda och inkluderar frakt, alkoholskatt, Systembolagets påslag och moms.
3 cl           89 kronor
10 cl       211 kronor
50 cl       variationer beroende på fat- och recepttyp samt alkoholhalt, ger allt mellan 600 – 800 kronor/flaska

Väljer du att inte lösa ut provet, fakturerar vi dig motsvarande centiliterpriset och fatprovet destrueras.

Våra kontaktuppgifter
Mail: fatagarservice@boxwhisky.se
Tel:    0612-53060

Fatprovning och pubafton

Under 2017 har vi det stora nöjet att kunna erbjuda fatprovning inkluderat middag och pubafton med trubadur!

Förutom att du kan komma och prova ditt fat så gott som när som helst hos oss, har vi nu spikat några fredagar för fasta fatprovningstillfällen hos oss på Destilleriet i Bjärtrå.

Programmet för fredagarna ser ut så här:

16.00-18.00 Fatprovning med råd kring buteljering m.m. Du beställer eget fatprov och har möjlighet att kombinera med andra whiskies från box. Fatägarservice finns på plats för frågor och rådgivning.

18.30-20.00 Middag. Därefter fritt mingel till musik i puben fram till stängning klockan 23:00.

Bokning av bord görs till catarina@boxwhisky.se

(Puben är öppen för allmänheten 18.00 – 23.00)

 

Anmälan
Anmäl ditt fatprov via formuläret lite längre ned. 
Observera att antalet platser är begränsade och det är först till kvarn som gäller.

Vi mailar alltid en bokningsbekräftelse till dig inom några dagar efter din anmälan. Det är viktigt att du är uppmärksam på att du får den, den är ett kvitto på att vi har fått och registrerat din anmälan.

Välkommen!

Datum för fredagsprovningarna

Fredag                  Sista anmälningsdag

Mars 24                                       22/2
Maj 19                                        8/5
Juni 16                                        5/6
Aug 25                                        15/8
Sept 29                                        19/9
Nov 17                                          7/11

Anmälan fatprov – På mässa och fatägarträffar

Fyll i uppgifterna nedan (alla är obligatoriska),

OBS! Vid fatägarträffar är det viktigt att ni anmäler att ni kommer till provningsledaren med.

Vi mailar alltid en bokningsbekräftelse med ordernummer till dig inom några dagar efter din anmälan. Det är viktigt att du är uppmärksam på att du får den, den är ett kvitto på att vi har fått och registrerat din anmälan.

Fatprovsanmälan

 • Välj den mässa du vill beställa fatprovet till

 

Beställ fatprov – Hos oss

Maila eller ring oss senast 3 veckor innan ditt planerade besök för överenskommelse av dag och tid.
Provning kan ske tidigast klockan 11:00.

OBS! Vill du beställa fatprov för att provsmaka hos oss i sommar är sista beställningsdag 4/7

Vi mailar alltid en bokningsbekräftelse till dig inom några dagar efter din anmälan. Det är viktigt att du är uppmärksam på att du får den, den är ett kvitto på att vi har fått och registrerat din anmälan.

(more…)

Beställ fatprov – Systembolag

Beställningen görs via en s k Privatimport på Systembolagets hemsida.

Har du inget konto hos de tidigare, måste du börja med att registrera dig för det.

De obligatoriska uppgifterna att fylla i för beställning av fatprov är följande.

 • Leverantör:                          Box Destilleri AB
 • Dryckens namn:                 Fatprov + ditt fatnummer (ex Fatprov A123)
 • Varugrupp:                          Spritdryck
 • Antal:                                    1
 • Volym ml:                            30, 100 eller 500
 • Förpackning:                       Flaska
 • Hämtas i butik:                  Välj den butik där du vill hämta ut provet

Du måste också godkänna Systembolagets allmänna villkor och privatimportsvillkor för att beställningen ska behandlas.
När du har fått din bokningsbekräftelse från de med det så kallade förfrågansnumret, skicka den vidare till oss på Fatägarservice, så kan vi enkelt och snabbt besvara din förfrågan.

Räkna med att hela processen tar cirka tre veckor från ditt beställningsdatum.

 

 

Buteljering

Har du ett fat som börjar närma sig buteljeringsålder?
På de här sidorna hittar du allt som har med buteljering att göra – hur du anmäler fatet till buteljering, information om de olika uthämtningsmöjligheterna och vad du kan göra med det tömda fatet.

För uthämtning i Danmark eller Tyskland gäller följande.

Alla datum för 2018 finns i rullisten i anmälningsformuläret.

Avräkningsnotan som kommer ca två veckor innan första uthämtningsdatum måste skrivas ut och tas med till butiken.

För uthämtning på Systembolaget

Du kan när som helst göra din buteljeringsanmälan. När vi har fått den, behöver vi 10-12 veckor på oss för leverans till den systembolagsbutik du väljer.

Buteljeringsanmälan
Under rubrikerna i kolumnen till vänster på denna sida, hittar du information om de olika uthämtningsmöjligheterna och hur du gör för att anmäla fat till buteljering. Anmälan.

Vilken typ och storlek av fat du har avgör till stor del om din whisky är mogen, alla fat är individuella och behöver olika lagringstid.
Boka gärna en provsmakning av ditt fat Fatprovning.

Rekommenderade lagringstider för Ankare 39,25 liter:
Bourbonfat                             4-6 år
Sherryfat                                  ca 4 år
Alla fat av ny färsk ek           3-3,5 år
(svensk, amerikansk, fransk, ungersk)

Viktigt med ditt skuldebrev
Oavsett var du ska hämta ut din whisky så gäller det att du under buteljeringsperioden skickar in ditt skuldebrev till oss (gäller ej delbuteljering) inklusive dina bankuppgifter. Vi ska ju betala tillbaka pengarna som du tidigare betalat in till oss som ett lån, så att de kommer dig till godo när du ska betala för dina flaskor. Läs mer om Skuldebrev
O
bservera att vi från 2016 inte skickar ut skuldebrev.

Själva buteljeringen
Faten buteljeras hos oss i vår buteljeringslina.
Därefter packas flaskorna i kartonger, som märks med fatnummer, och skickas till det utlämningsställe du har valt.
Under perioden juni – augusti buteljeras inga privata fat, då vi under juni och augusti buteljerar för våra flaskprodukter och i juli stänger vi produktionen.
Det tömda fatet kan du välja att fylla på igen med något av våra destillat, hämta hos oss eller få hemskickat mot fraktkostnad.

Flaskorna ligger kostnadsfritt i Tyskland och Danmark i 2 månader. Därefter tillkommer en kostnad på 300kr/månad. 

_a001232

_a001245

Sverige

2017 års buteljeringsmöjligheter för uthämtning på Systembolaget

Du kan när som helst anmäla ditt fat för buteljering.
När vi har fått din anmälan, behöver vi 10-12 veckor på oss för att färdigställa dina flaskor.

Anmäla fatet till buteljering
Anmälan gör du genom att följa den här länken Anmälan

Privatimport
Du behöver också göra en så kallad Privatimport, det vill säga, beställa din whisky till din Systembolagsbutik. Så här går det till.

1. Beställ din whisky här Privatimport.

2. Systembolaget kontaktar oss och frågar om varan finns. Vi besvarar förfrågan när vi vet resultatet av buteljeringen av ditt fat, dvs hur många flaskor det blev och vad alkoholhalten är. Räkna med tre veckor efter din buteljeringsanmälan.

3. Systembolaget räknar därefter ut det slutgiltiga priset per flaska, meddelar dig det och frågar dig om du accepterar det.

4. Accepterar du, blir din beställning bindande, och Systembolaget meddelar oss att du vill beställa din whisky.

5. Vi levererar whiskyn till den butik du har valt.

Du kan göra din privatimport utan att veta buteljeringsresultatet. Ange antalet flaskor till 100, vi kommer att korrigera till det faktiska antalet flaskor i vårt svar till Systembolaget. Och, det är mycket viktigt att du anger ditt fatnummer som ”Dryckens namn”. Det är på det enda viset vi kan identifiera beställningen, då Systembolaget inte får lämna ut namnet på beställaren.

När du har fått din bokningsbekräftelse från de med det så kallade förfrågansnumret, skicka det numret vidare till oss på Fatägarservice inklusive vad beställningen avser. Då kan vi enkelt och snabbt besvara din förfrågan.
Hela denna privatimportsprocedur kan ta allt mellan 3-6 veckor från det att fatet är buteljerat.

Viktigt med ditt skuldebrev
Oavsett var du ska hämta ut din whisky så gäller det att du under buteljeringsperioden skickar in ditt skuldebrev till oss (gäller ej delbuteljering) inklusive dina bankuppgifter. Vi ska ju betala tillbaka pengarna som du tidigare betalat in till oss som ett lån, så att de kommer dig till godo när du ska betala för dina flaskor. Läs mer om Skuldebrev

Vad kommer dina flaskor att kosta
När du buteljerar ditt fat och hämtar ut flaskorna ska du betala den sista delen av kostnaden för din färdiga whisky. Det är alkoholskatt, moms samt utlämningsställets påslag. Det slutgiltiga priset per flaska vet vi först när vi har mätt upp den exakta alkoholstyrkan på din whisky och kan beräkna skatten.

Räkneexempel på flaskpriser i de olika länderna med dagens gällande alkoholskatter, valutakurser och momssatser. Räknat på 68 flaskor och 63% alkohol, orökigt recept på Ankare. Priset för det fysiska fatet är inte medräknat.

Sverige                      467 sek/flaska
Danmark                 346 sek/flaska
Estland                     345 sek/flaska (ink höjd alkoholskatt fr o m 2016)
Tyskland                  303 sek/flaska

Återfyllning
Tömmer du ditt fat, kan du fylla det igen. Fatet är ju ditt och har mycket kvar att ge till blivande whisky!
Läs mer om hur whiskyn blir vid en återfyllning.

Priser för återfyllning:

• Orökt recept              15200 kr (varav lånedel 11500 kr)
• Rökigt recept             16700 kr  (varav lånedel 13000 kr)

Priserna avser återfyllning i Ankare om 39,25 liter och omfattar lagring i 36 månader, uttag av 1 fatprov varje år (alkoholskatt tillkommer) samt buteljering och emballage. Har du annan storlek på fat, kontakta oss för prisuppgift. Anmälan om återfyllning gör du samtidigt som buteljeringsanmälan.

Delbuteljering
Det är också möjligt att göra en delbuteljering om 18 flaskor ur ditt fat. En kostnad på 1500 kr tillkommer vid delbuteljering. Observera att lånebeloppet återbetalas i sin helhet vid sista buteljeringen, inget återbetalas vid delbuteljering.
Vad händer med den whisky som blir kvar i fatet? Läs mer här.

Fortsatt lagring
Om du väljer att låta din whisky fortsätta sin mognadsprocess i våra lagerhus, så hoppas vi att du årligen provsmakar din whisky och följer dess utveckling. Det som tillkommer efter de tre första lagringsåren är en årlig lagringskostnad som för närvarande är 600 kr.

Det här gäller för etiketterna på flaskorna
På etiketten trycks alla uppgifter om ditt fat, det vill säga fatnummer, recept, fattyp, fatfyllningsdatum, buteljeringsdatum, alkoholstyrka, fatstorlek, flaskstorlek. Här finns också plats för egen text eller logotyp.

Här hittar du all information om Etikett

Danmark

2017 års buteljeringsomgång för uthämtning i Danmark

(Bosse Eng från Box finns på plats vid utlämning den 11/11)

Flaskorna ligger kostnadsfritt hos Juul´s i 2 månader. Därefter tillkommer en kostnad på 300kr/månad. 

Vad kommer dina flaskor att kosta
När du buteljerar ditt fat och hämtar ut flaskorna ska du betala den sista delen av kostnaden för din färdiga whisky. Det är alkoholskatt, moms samt utlämningsställets påslag. Det slutgiltiga priset per flaska vet vi först när vi har mätt upp den exakta alkoholstyrkan på din whisky och kan beräkna skatten.

Räkneexempel på flaskpriser i de olika länderna med dagens gällande alkoholskatter, valutakurser och momssatser. Räknat på 68 flaskor och 63% alkohol, orökigt recept på Ankare. Priset för själva fysiska fatet är inte inräknat:

Sverige                      467 sek/flaska
Danmark                 346 sek/flaska
Estland                     345 sek/flaska
Tyskland                  303 sek/flaska

Vi samarbetar med Juul’s vin og Spiritus i Köpenhamn.
OBS det är väldigt viktigt att ni anmäler till Juul´s att ni kommer och ska hämta era flaskor minst 1 vecka i förväg.

Kan du inte hämta flaskorna vid något av dessa datum, lagerhåller Juul’s din whisky kostnadsfritt i två månader, därefter får du betala en månatlig lagerhyra.

Hur du betalar din whisky, och annan mer matnyttig information, får du 2-3 veckor efter sista anmälningsdagen för buteljeringsomgången.

Läs mer om den härliga butiken här Juuls.dk
Och lite kuriosa, Vaernedamsvej, gatan där Juul’s finns, kallas för Lilla Paris med franska influenser på allt från matbutiker, restauranger och kläder, till skola.

Anmäla fatet till buteljering
Anmälan gör du genom att följa den här länken Anmälan

Viktigt med ditt skuldebrev
Oavsett var du ska hämta ut din whisky så gäller det att du under buteljeringsperioden skickar in ditt skuldebrev till oss (gäller ej delbuteljering). Vi ska ju betala tillbaka pengarna som du tidigare betalat in till oss som ett lån, så att de kommer dig till godo när du ska betala för dina flaskor. Läs mer om Skuldebrev

Återfyllning
Tömmer du ditt fat, kan du fylla det igen. Fatet är ju ditt och har mycket kvar att ge till blivande whisky!
Läs mer om hur whiskyn blir vid en återfyllning.

Priser för återfyllning:

• Orökt recept              15200 kr (varav lånedel 11500 kr)
• Rökigt recept             16700 kr  (varav lånedel 13000 kr)

Priserna avser återfyllning i Ankare om 39,25 liter och omfattar lagring i 36 månader, uttag av 1 fatprov varje år (alkoholskatt tillkommer) samt buteljering och emballage. Har du annan storlek på fat, kontakta oss för prisuppgift. Anmälan om återfyllning gör du samtidigt som buteljeringsanmälan.

Delbuteljering
Det är också möjligt att göra en delbuteljering om 18 flaskor ur ditt fat. En kostnad på 1500 kr tillkommer vid delbuteljering. Observera att lånebeloppet återbetalas i sin helhet vid sista buteljeringen, inget återbetalas vid delbuteljering.
Vad händer med den whisky som blir kvar i fatet? Läs mer här.

Fortsatt lagring
Om du väljer att låta din whisky fortsätta sin mognadsprocess i våra lagerhus, så hoppas vi att du årligen provsmakar din whisky och följer dess utveckling. Det som tillkommer efter de tre första lagringsåren är en årlig lagringskostnad som för närvarande är 600 kr.

Det här gäller för etiketterna på flaskorna
På etiketten trycks alla uppgifter om ditt fat, det vill säga fatnummer, recept, fattyp, fatfyllningsdatum, buteljeringsdatum, alkoholstyrka, fatstorlek, flaskstorlek. Här finns också plats för egen text eller logotyp.

Här hittar du all information om Etikett

 

Tyskland

För er som ska hämta ut era buteljeringar i Tyskland i december finns Peter Söderlind på plats 9/12.

Vad kommer dina flaskor att kosta
När du buteljerar ditt fat och hämtar ut flaskorna ska du betala den sista delen av kostnaden för din färdiga whisky. Det är alkoholskatt, moms samt utlämningsställets påslag. Det slutgiltiga priset per flaska vet vi först när vi har mätt upp den exakta alkoholstyrkan på din whisky och kan beräkna skatten.

Räkneexempel på flaskpriser i de olika länderna med dagens gällande alkoholskatter, valutakurser och momssatser. Räknat på 68 flaskor och 63% alkohol, orökigt recept på Ankare. Priset för själva fysiska fatet är inte inräknat:

Sverige                      467 sek/flaska
Danmark                 346 sek/flaska
Estland                     345 sek/flaska
Tyskland                  303 sek/flaska

Vi samarbetar med butikskedjan Nielsen’s Discount i Tyskland.
OBS utlämning av flaskor sker i butiken som ligger i Burg/Fehmarn

Där sker uthämtningen i lokaler med spännande sortiment och bra parkeringsmöjligheter.

Tänk på att Tyskland tar 3% i kortavgift
Det går att betala i svenska kronor.

Flaskorna ligger kostnadsfritt hos Nielsen´s Discount i 2 månader. Därefter tillkommer en kostnad på 300kr/månad. 

Anmäla fatet till buteljering
Anmälan gör du genom att följa den här länken Anmälan

Viktigt med ditt skuldebrev
Oavsett var du ska hämta ut din whisky så gäller det att du under buteljeringsperioden skickar in ditt skuldebrev till oss (gäller ej delbuteljering). Vi ska ju betala tillbaka pengarna som du tidigare betalat in till oss som ett lån, så att de kommer dig till godo när du ska betala för dina flaskor. Läs mer om Skuldebrev

Återfyllning
Tömmer du ditt fat, kan du fylla det igen. Fatet är ju ditt och har mycket kvar att ge till blivande whisky!
Läs mer om hur whiskyn blir vid en återfyllning.

Priser för återfyllning:

• Orökt recept              15200 kr (varav lånedel 11500 kr)
• Rökigt recept             16700 kr  (varav lånedel 13000 kr)

Priserna avser återfyllning i Ankare om 39,25 liter och omfattar lagring i 36 månader, uttag av 1 fatprov varje år (alkoholskatt tillkommer) samt buteljering och emballage. Har du annan storlek på fat, kontakta oss för prisuppgift. Anmälan om återfyllning gör du samtidigt som buteljeringsanmälan.

Delbuteljering
Det är också möjligt att göra en delbuteljering om 18 flaskor ur ditt fat. En kostnad på 1500 kr tillkommer vid delbuteljering. Observera att lånebeloppet återbetalas i sin helhet vid sista buteljeringen, inget återbetalas vid delbuteljering.
Vad händer med den whisky som blir kvar i fatet? Läs mer här.

Fortsatt lagring
Om du väljer att låta din whisky fortsätta sin mognadsprocess i våra lagerhus, så hoppas vi att du årligen provsmakar din whisky och följer dess utveckling. Det som tillkommer efter de tre första lagringsåren är en årlig lagringskostnad som för närvarande är 600 kr.

Det här gäller för etiketterna på flaskorna
På etiketten trycks alla uppgifter om ditt fat, det vill säga fatnummer, recept, fattyp, fatfyllningsdatum, buteljeringsdatum, alkoholstyrka, fatstorlek, flaskstorlek. Här finns också plats för egen text eller logotyp.

Här hittar du all information om Etikett

 

Estland

Estlandsresorna för 2018 är inte spikade ännu.

 

 

Vad kommer dina flaskor att kosta

När du buteljerar ditt fat och hämtar ut flaskorna ska du betala den sista delen av kostnaden för din färdiga whisky. Det är alkoholskatt, moms samt utlämningsställets påslag. Det slutgiltiga priset per flaska vet vi först när vi har mätt upp den exakta alkoholstyrkan på din whisky och kan beräkna skatten.

Räkneexempel på flaskpriser i de olika länderna med dagens gällande alkoholskatter, valutakurser och momssatser. Räknat på 68 flaskor och 63% alkohol, orökigt recept på Ankare. Priset för själva fysiska fatet är inte inräknat:

Sverige                      467 sek/flaska

Danmark                 346 sek/flaska

Estland                     345 sek/flaska

Tyskland                  303 sek/flaska

Anmäla fatet till buteljering

Anmälan gör du genom att följa den här länken Anmälan

Viktigt med ditt skuldebrev

Oavsett var du ska hämta ut din whisky så gäller det att du under buteljeringsperioden skickar in ditt skuldebrev till oss (gäller ej delbuteljering). Vi ska ju betala tillbaka pengarna som du tidigare betalat in till oss som ett lån, så att de kommer dig till godo när du ska betala för dina flaskor. Läs mer om Skuldebrev

Återfyllning

Tömmer du ditt fat, kan du fylla det igen. Fatet är ju ditt och har mycket kvar att ge till blivande whisky!

Läs mer om hur whiskyn blir vid en återfyllning.

Priser för återfyllning:

 • Orökt recept              15200 kr (varav lånedel 11500 kr)
 • Rökigt recept             16700 kr  (varav lånedel 13000 kr)

Priserna avser återfyllning i Ankare om 39,25 liter och omfattar lagring i 36 månader, uttag av 1 fatprov varje år (alkoholskatt tillkommer) samt buteljering och emballage. Har du annan storlek på fat, kontakta oss för prisuppgift. Anmälan om återfyllning gör du samtidigt som buteljeringsanmälan.

Delbuteljering

Det är också möjligt att göra en delbuteljering om 18 flaskor ur ditt fat. En kostnad på 1500 kr tillkommer vid delbuteljering. Observera att lånebeloppet återbetalas i sin helhet vid sista buteljeringen, inget återbetalas vid delbuteljering.

Vad händer med den whisky som blir kvar i fatet? Läs mer här.

Fortsatt lagring

Om du väljer att låta din whisky fortsätta sin mognadsprocess i våra lagerhus, så hoppas vi att du årligen provsmakar din whisky och följer dess utveckling. Det som tillkommer efter de tre första lagringsåren är en årlig lagringskostnad som för närvarande är 600 kr.

 

Det här gäller för etiketterna på flaskorna

På etiketten trycks alla uppgifter om ditt fat, det vill säga fatnummer, recept, fattyp, fatfyllningsdatum, buteljeringsdatum, alkoholstyrka, fatstorlek, flaskstorlek. Här finns också plats för egen text eller logotyp.

Skuldebrev

Viktigt med ditt skuldebrev
Oavsett var du ska hämta ut din whisky så gäller det att du under buteljeringsperioden skickar in ditt skuldebrev till oss (gäller ej delbuteljering) inklusive dina bankuppgifter. Vi ska ju betala tillbaka pengarna som du tidigare betalat in till oss som ett lån, så att de kommer dig till godo när du ska betala för dina flaskor.
Observera att vi från och med 2016 inte skickar ut skuldebrev.

Vid uthämtning på Systembolaget
Lånet återbetalas i samband med att vi får inköpsordern från Systembolaget.

Vid uthämtning utomlands
Lånet återbetalas cirka en vecka innan första möjliga uthämtningsdag.

Ovan är avhängigt att vi har mottagit skuldebrevet och fullständiga kontouppgifter senast två veckor innan första möjliga uthämtningsdag.
Kan med fördel skickas in direkt i samband med buteljeringsanmälan.

Skuldebrevet skickas till oss på adressen nedan. Det behöver inte skickas rekommenderat.

Box Destilleri AB
Sörviken 140
872 96  BJÄRTRÅ

 

 

 

Flasketikett

Så här ser flasketiketten ut, och det här gäller.
På etiketten trycks alla uppgifter om ditt fat, det vill säga fatnummer, recept, fattyp, fatfyllningsdatum, buteljeringsdatum, alkoholstyrka, fatstorlek, flaskstorlek. Här finns också plats för egen text eller logotyp. Utrymmet är 6 cm brett och 3 cm högt. Fungerar även med färgtryck.

Vill du ha en logotyp, måste den vara i JPG, JPEG-format, färgtryck fungerar och du mailar den bifogad i en fil till oss.

I buteljering ingår en och samma text eller logotyp för samtliga buteljerade flaskor ur fatet.
Önskas olika texter/logotyper, tar vi ut en ställkostnad på 250,- ink moms per olik text/logotyp.
Exempel:
Fatägare vill ha en och samma personliga text på alla sina flaskor = 0,-
Fatägare vill ha tre olika personliga texter på de flaskor som blir = 2 x 250,-

Delbuteljering

Två olika whiskies ur samma fat!

Väljer du delbuteljering, buteljeras 18 flaskor ur ditt fat.

En delbuteljering påverkar förutsättningarna för den whisky som är kvar i fatet.

Kortfattat kan sägas att ju större mängd luft som finns i fatet desto mer ökar oxidationen. Oxidering gynnar på många sätt utvecklingen av smakämnen. Däremot minskar ekens möjligheter att påverka whiskyn.

Under lagringen gör temperaturvariationerna att whiskyn expanderar. I ett fullt fat har den ingenstans att ta vägen annat än in i ekens porer där mycket av smakutvecklingen sker. I ett fat med en luftspalt kommer vätskan istället att trängas upp i denna.

Ett delbuteljerat fat kommer alltså att få mindre smak av eken, men desto mer av oxideringen. Eftersom mycket av smakerna från eken kommer tidigt i lagringsprocessen kan delbuteljering betyda att man får en smakrik men rundare och mjukare whisky.

Det ekonomiska vid delbuteljering
Utöver det du betalar för dina flaskor vid uthämtning, debiterar vi en engångskostnad på 1500 kronor inklusive moms.
Återbetalning av lån sker när hela fatet slutbuteljeras.

 

 

Återfyllning

Återfyllning
Tömmer du ditt fat, kan du fylla det igen. Fatet är ju ditt och har mycket kvar att ge till blivande whisky!

Priser för återfyllning:

• Orökt recept              15200 kr (varav lånedel 11500 kr)
• Rökigt recept             16700 kr  (varav lånedel 13000 kr)

Priserna avser återfyllning i Ankare om 39,25 liter och omfattar lagring i 36 månader, uttag av 1 fatprov varje år (alkoholskatt tillkommer), ny fatskylt, samt buteljering och emballage. Har du annan storlek på fat, kontakta oss för prisuppgift. Anmälan om återfyllning gör du samtidigt som buteljeringsanmälan.


Hur blir whiskyn vid en återfyllning?

Bourbonfat Second Fill
Bourbonfat är det mest ”okänsliga” av våra fattyper. Det har redan före första fyllningen varit värd åt amerikansk whiskey i minst två år, oftast längre. Under den första lagringstiden har ämnena i eken reagerat med ämnena i spriten och en hel del smaker från bourbonwhiskeyn har trängt ut i Boxwhiskyn. Dessa har nu till största delen gifts samman med din whisky och din whisky har istället trängt i ekens porer. Om du väljer att fylla ditt Ankare igen kommer din whisky inte att få så mycket påverkan från den ursprungliga bourbonwhiskeyn, istället ger du din nya whisky möjlighet att utvecklas stillsamt och värdigt. Att lagra din whisky en andra gång på ett Bourbon-Ankare kan du tryggt låta göra mellan fem och tio år. Den blir egentligen bara bättre med åren.

Sherryfat
En secondfill på sherryfat ger en rundare och mjukare sherrywhisky. Det markanta inslaget av sherry i din första buteljering blir andra gången mindre påtagligt. Du får likväl en whisky med tydliga sherrytoner, som klassiska russin, fikon, läder, men som mycket bättre står emot tiden och som utvecklas i en mer delikat och finstämd riktning. En secondfill på sherryfat har alla möjligheter att bli en storslagen whisky. Uppskattad lagringstid är cirka fem år.

Fat av ny ek (svensk, ungersk,  fransk,  amerikansk)
Fat av ny ek är de som utvecklas allra bästa under en andra lagring. Tanniner och bittra garvämnen som kunnat påverka spriten under den första fyllningen har nu försvunnit och du får en whisky med en lugn finstämd ekton och där karaktären på destillatet är mer framträdande. Du behöver inte vara det minsta orolig för överlagring och du kan lugnt vänta med att buteljera din whisky i uppemot sex år. Den blir bara mer och mer mogen med tiden.

 

Har du mer frågor om refill? prata med någon av oss.

      

Bosse Eng                                        Tord Guldbrand                                  Peter Söderlind
bosse.eng@boxwhisky.se             tord.guldbrand@boxwhisky.se        peter.soderlind@boxwhisky.se
070-552 04 61                                   070-552 04 95                                          070-552 78 48

Priser

Vad kommer dina flaskor att kosta
När du buteljerar ditt fat och hämtar ut flaskorna ska du betala den sista delen av kostnaden för din färdiga whisky. Det är alkoholskatt, moms samt utlämningsställets påslag. Det slutgiltiga priset per flaska vet vi först när vi har mätt upp den exakta alkoholstyrkan på din whisky och kan beräkna skatten.

Räkneexempel på whiskypriser i de olika länderna med dagens gällande alkoholskatter, valutakurser och momssatser. Räknat på 68 flaskor och 63% alkohol, orökigt recept på Ankare:

Sverige                      467 sek/flaska
Danmark                 346 sek/flaska
Estland                     345 sek/flaska (ink höjd alkoholskatt fr o m 2016)
Tyskland                  303 sek/flaska

Observera att priset för själva fysiska fatet inte är medräknat i exemplen ovan, då det du betalar vid uthämtningstillfället enbart är för whiskyn.
Vill du räkna med fatets kostnad i flaskpriset, och t ex har betalat 8800 sek för det, delar du det beloppet med, som i exemplet, 68 flaskor och adderar till flaskpriserna.

Tilläggstjänster
Delbuteljering 18 flaskor               1500,- ink moms
Flera etikettexter/logotyper           250,- ink moms per extra vald text/logotyp
Spädning                                             500,- ink moms
Frakt av tömt fat                               400,- ink moms

Anmälan

Så här gör du för att anmäla fatet till buteljering.

För uthämtning i Tyskland och Danmark.
Sista anmälningsdag för uthämtning 2018:
Från och med 17 februari OSA 3 januari
Från och med 17 mars OSA 24 januari
Från och med 14 april OSA 21 februari
Från och med 19 maj OSA 28 mars
Från och med 16 juni OSA 25 april
Från och med 14 juli OSA 23 maj
Från och med 20 oktober OSA 29 augusti
Från och med 17 november OSA 26 september
Från och med 15 december OSA 24 oktober (Endast utlämning i Tyskland)

Fyll i uppgifterna nedan (alla är obligatoriska),

Buteljeringsanmälan

Vi vill gärna höra från dig! Vänligen fyll i formuläret och vi kommer att komma i kontakt med dig inom kort.
 • (Måste vara jämnt delbart med 6)
 • Önskar du spädning, ange alkoholhalt +500kr (vi späder som lägst till 48%)
 • OBS du kan inte välja att både ha text + bild.
 • Accepterade filtyper: jpg, jpeg.
 • Kontaktuppgifter

 • *obligatoriska fält

När vi har mottagit din anmälan, skickar vi en enkel bekräftelse till dig. Det är ditt kvitto på att vi har fått din anmälan och det är viktigt att du försäkrar dig om att den gått fram. Ser du något i bekräftelsen som behöver ändras, meddela oss omgående vad som ska korrigeras.

Observera att ditt fat måste ha fyllt tre år (1-2 år för det förlagrade receptet) senast samma datum som buteljeringsomgångens  sista anmälningsdatum, för att kunna anmälas till den buteljeringsomgång du väljer.

 

Mässor

I kolumnen till vänster ser du vilka mässor vi deltar på.

_A009061

 

 

Mässor 2018

Under 2018 kan du prova ditt fat på följande mässor. 

Mässa                                                                           När                             OSA Fatprov

Cinderella Whiskyfair                                                   11-13 januari                  31 december

Linköping Whiskyexpo                                                 2-3 februari                    14 januari

Fatägarträff Halmstad                                                  6 februari                        22 januari

Malmö Öl & Whisky                                                       9-10 mars                      18 februari

Fatägarträff Kristianstad                                               19 mars                          2 mars

Göteborg Öl & Whisky                                                   6-7 april                         18 mars

Box Whiskyfestival                                                         29-30 juni                      1 juni

Vi ses!

Prislista

Tjänster

Extra lagring, utöver tre år                                                                600:-/år
Extra fatprov (ett kostnadsfritt ingår årligen)                              200:-/styck
Smaknoter och bedömning av återstående lagringstid              1000:-
Byte av text på fatskylt                                                                       250:-
Fyllning med av oss förlagrad tvåårig sprit                                  5000:-
Delbuteljering (antalet ska vara delbart med sex)                      1500 kr
Flera etikettexter/logotyper                                                            250kr  per extra text/logotyp
Spädning vid buteljering ( min 48 %)                                           500 kr
Frakt av tömt fat                                                                                400 kr
Hyra ej uthämtade flaskor efter 60 dagar,
Danmark-Tyskland (per månad)                                                  300 kr

Alla priser är inkl moms

Fatägarservice – kontaktuppgifter

Här når du oss


E-post: fatagarservice@boxwhisky.se
Telefon: 0612-53060 (Telefontid vardagar 9.00-16.00)

 

Kom ihåg att alltid meddela oss om du får nya kontaktuppgifter, som t ex ny e-post adress, postadress och telefonnummer. Och, ni kanske är flera som delar på fatet, är alla medägare registrerade? Vi behöver e-post adress, namn och postnummer. Vi vill ju kunna hålla kontakten.

_a001098

 

Visitor Center

Efter en fantastisk sommar med många besökare, går vi nu in i en lugnare period.

 

Besökscentret har öppet för allmänheten första lördagen varje månad, kl.11.00 – 17.00.

Dessa lördagar är 2 sep, 7 okt, 4 nov. och 2 dec.

 

Då har vi enklare servering med lättare maträtter, smörgåsar, kaffe, te, läsk, kaffebröd, öl, vin och naturligtvis whisky.

 

Vi har guidad visning av destilleriet kl.13.00 och 15.00. Visningarna kostar 150:- per person och behöver inte bokas i förväg.

Under dessa lördagar har vi whiskyprovning kl.15.00 med tre olika sorters Boxwhisky.

Provningen kostar 200:- och skall bokas i förväg.

 

Är ni en grupp, förening eller företag kan ni boka in ett besök vid annan tidpunkt. Du kan boka guidad visning, whiskyprovning, lunch, fika, middag, dagkonferens eller vad du önskar. Ta kontakt med Besökscentret på tel.0612-530 60 alt. besok@boxwhisky.se för mer information och offert.

Box-shopen

I Besökscentret har vi en shop med olika Box-saker så som glas, kläder, väskor m.m. Du kan också få mer information om vår unika Box Visitor Center Cask buteljering. Bara för dig som gäster oss!

Pub-kvällar för hösten 2017:

På pub-kvällarna har vi underhållning och en buffé med olika maträtter framdukat.
Vi öppnar kl.18.00. Mat från kl.19.00 och vi håller på till kl.23.00.

295:- per person. Bordsbokning på besok@boxwhisky.se

29 sep. Anders Högström
17 nov. Andreas Nilsson

Varmt Välkommen till Box Destilleri och vårt Visitor Center.

Guidad tur

Visningar på Box Destilleri

Besökscentret har öppet första lördagen i mars, april och maj kl. 11.00-17.00 med servering och guidade visningar.

Guidade visningar startar kl.13.00 och 15.00.

Guidad visning (ca 90 min)                                                                                         150 kr per person

Guidad visning (ca 90 min) inkl en utvald provsmak efter turen                     190 kr per person

Visningarna kräver ingen platsbokning, men vill du vara säker på att komma med på just den tid som passar dig bäst, slå gärna en signal eller maila oss så bokar vi in dig. Våra kontaktuppgifter hittar du lite längre ner på sidan.

I guidad visning ingår rundtur på hela anläggningen från destilleri till lagerhus. Vi berättar om Box utveckling från idé till där vi är idag och om processen att tillverka maltwhisky i världsklass på ett av världens nordligaste whiskydestillerier. Givetvis får du också information om möjligheten att bli fatägare hos oss, en unik och rolig upplevelse.

Vill du boka, gör du det genom att maila till catarina@boxwhisky.se eller ringa 0612-530 60.

 

fatbild 22014-09-13 12.57.23

10599714_10153308613464338_4665897005045687043_nJ26A1813_1

Julbord

Julbord på Box Destilleri 2017

 

Lördag­­ 2 dec. kl.13.00 och 16.00

Söndag 3 dec. kl.13.00

 

Lördag 9 dec. kl.19.00

Söndag 10 dec. kl.13.00

 

Pris 395:- per pers.

 

Under perioden 4 – 20 dec. dukar vi upp Julbordet för grupper på minst 20 personer, även under andra tider.

Boka via besok@boxwhisky.se eller ring 0612-530 60.

 

Boka provning

Vi ordnar gärna en whiskyprovning för dig och dina vänner.
Här på plats hos oss i Ådalen eller där du finns.

Hasse Nilsson, whiskyskribent och provningsledareHar du inte upplevt en Box-provning ska du absolut boka in en whiskykväll med oss. På Box jobbar några av Sveriges mest kunniga och omtyckta provledare som gärna fyller en kväll med kunskap, anekdoter och fantastiskt bra whisky.

Priser
Whiskyklubbar (utan serveringstillstånd) – Kostnadsfritt, ni betalar endast för whiskyn
Företag (utan serveringstillstånd) – 1000kr i arvode + kostnad för whiskyn
Restaurang/hotell (med serveringstillstånd) – 250kr/deltagare inklusive whisky, ex. moms
Privatpersoner (utan serveringstillstånd) – min 15 personer. Kontakta oss 0612-530 60.
Provning på Box – 325kr/person, min 10 personer.

Vi ordnar provningar för såväl extremt intresserade whiskyentusiaster som för dem som bara tycker whisky verkar kul.

646Självklart berättar vi alltid om Box, våra faterbjudanden och varför Box Destilleri har så unika förutsättningar att göra whisky i världsklass.

Vi behöver veta ungefär hur många ni blir på provningen. Vi håller dock bara undantagsvis provningar för färre än tio personer. Kontakta oss så skräddarsyr vi ett arrangemang bara för er. Vi kan oftast hjälpa till med allt praktiskt kring provningen som glas, underlägg med mera. Det enda ni behöver göra är att bjuda in deltagare och skaffa en lokal.

 Telefon 0612 – 530 60 eller mail besok@boxwhisky.se

 

_a001389

Event

 

Pubkvällar

På pub-kvällarna har vi underhållning och en buffé med olika maträtter framdukat.
Vi öppnar kl.18.00. Mat från kl.19.00 och vi håller på till kl.23.00.
295:- per person. Bordsbokning på besok@boxwhisky.se

Följande datum 2017: 29 sept Anders Högström och 17 nov Andreas Nilsson.

Box Whiskyfestival 2018 går av stapeln 29-30 juni. (mer info kommer)

 

 

 

Konferens

BOX DAGKONFERENS

Ankomstkaffe/te med scones, marmelad och smoothies

Lunch, varmrätt, smör & bröd, dryck och kaffe

Eftermiddagskaffe med bröd, ost, kex, nötter och torkad frukt.

 

Konferenslokal

Konferenslokalen är utrustad med PC-projektor, whiteboard, blädderblock, skrivmaterial,

frukt, vatten och godis.

 

375:- per pers. exkl. moms

 

Vår konferenslokal tar i

Bio-sittning 45 pers.

Skol-sittning 24 pers.

Styrelse-sittning 12 pers.

Kombinera med guidad visning av destilleri och/eller whiskyprovning.

Kontakta Catarina vid frågor eller konferensbokning. catarina@boxwhisky.se

 

_a005472

Hitta till Box

Att ta sig till Box Destilleri

 

Tåg:

Väster Aspby järnvägsstation (SJ och Norrtåg)                         13 km från Box

Kramfors järnvägsstation (SJ och Norrtåg)                                26 km från Box

 

Flyg:

Höga Kusten Airport/ Kramfors Sollefteå Flpl.  (Next Jet)       14 km från Box

Midlanda/ Sundsvall Timrå Flpl (BRA och SAS)                      88 km från Box

 

Bil:

Från söder:

Kör E4:an norrut. Ta avfarten 245 mot trafikplats Mörtsal och kör RV90 mot Lunde/Kramfors.

Efter ca 13 km ta av höger och kör mot Lunde. Kör över Sandöbron. Du är nu på väg 332.

Kör ca 2,3 km. Ta av och kör mot Lugnvik, ca 3,5 km.

När du är framme i Lugnvik kommer du till en T-korsning, ta vänster. Du är nu på väg 334.

Kör ca 10 km. Ta vänster, följ skyltar med Box Destilleri.

 

Från norr:

Kör E4:an söderut. Ta avfart 250 mot trafikplats Gallsäter Norr och kör mot Kramfors, väg 332.

Efter ca 7,5 km ta av höger på väg 334 mot Lugnvik.

Kör ca 13 km. Ta vänster, följ skyltar med Box Destilleri

 

Från väster:

Från Sollefteå kör RV90 mot Kramfors. Efter 31 km ta vänster.

Följ väg 333 ca 10 km. Sväng höger på väg 334 mot Lugnvik.

Efter 2,6 km, sväng höger och följ skyltar mot Box Destilleri.

 

Boende

Boende i närheten av Box Destilleri

Länsmansgården                                  0612-515 92
Sandslåns Vandrarhem & Camping 0612-500 75
Allsta Gård                                             073-405 20 95
Bjärtrå B&B                                           070-815 66 51

Hotell Kramm                                      0612-77 13 30
Kramfors Stadshotell                         076-82 00 912
Hotell Björkudden                               0613-501 15
Hotell Höga Kusten                            0613-72 22 70
Ullångers Hotell                                  0613-109 00
Hotell Hallstaberget                           0620-123 20

Väster Aspby järnvägshållplats (SJ och Norrtåg)   13 km
Höga Kusten Airport (Next Jet)                                 14 km

Taxi Kramfors                   0612-10 000
Din Tur (Lokala bussar) 0771-100 110
Zetterblads Trafik            0613-500 91

Kontaktuppgifter

Box Destilleri AB
Sörviken 140
872 96 Bjärtrå, Sweden
Phone: +46 (0) 612 530 60
info@boxwhisky.se

Personer

 THOMAS LARSSON
Verkställande direktör
E-post: thomas@boxwhisky.se

ROGER MELANDER
Destillerichef
Telefon: 070 552 76 98
E-post: roger@boxwhisky.se

JAN GROTH
Marknadschef
Telefon: 070-494 18 01
E-post: janne@boxwhisky.se

HASSE NILSSON
Brand manager
Telefon: 070 559 19 00
E-post: hasse@boxwhisky.se

PETER GRANÅSEN
Ekonomichef
Telefon: 070 654 54 01
E-post: peter.granasen@boxwhisky.se

HÅKAN PERSSON
Marknad
Telefon: 070-564 36 77
E-post: hakan.persson@boxwhisky.se

PETER SÖDERLIND
Fatägarservice
Telefon: 0612-530 60
E-post: peter.soderlind@boxwhisky.se

SANDRA WIBERG
Fatägarservice
Telefon: 0612-530 60
E-post: sandra@boxwhisky.se

CATARINA MOLITOR SJÖBERG
Box besökscenter
Telefon: 070-578 40 56
E-post: catarinamolitorsjoberg@boxwhisky.se

TORD GULDBRAND
Säljare
Telefon: 070-552 02 95
E-post: tordguldbrand@boxwhisky.se

BO ENG
Säljare
Telefon: 070-552 04 61
E-post: bo.eng@boxwhisky.se

  LARS KARLSSON
Kvalitetsansvarig/logistik
070-268 38 00
E-post: lars@boxwhisky.se

 

Hitta hit


Visa större karta
Box Destilleri
GPS: N 63° 00.090 • E 017° 47.916

 

Att ta sig till Box Destilleri

Tåg:

Väster Aspby järnvägsstation (SJ och Norrtåg)                         13 km från Box

Kramfors järnvägsstation (SJ och Norrtåg)                                26 km från Box

 

Flyg:

Höga Kusten Airport/ Kramfors Sollefteå Flpl.  (Next Jet)       14 km från Box

Midlanda/ Sundsvall Timrå Flpl (BRA och SAS)                      88 km från Box

 

Bil:

Från söder:

Kör E4:an norrut. Ta avfarten 245 mot trafikplats Mörtsal och kör RV90 mot Lunde/Kramfors.

Efter ca 13 km ta av höger och kör mot Lunde. Kör över Sandöbron. Du är nu på väg 332.

Kör ca 2,3 km. Ta av och kör mot Lugnvik, ca 3,5 km.

När du är framme i Lugnvik kommer du till en T-korsning, ta vänster. Du är nu på väg 334.

Kör ca 10 km. Ta vänster, följ skyltar med Box Destilleri.

 

Från norr:

Kör E4:an söderut. Ta avfart 250 mot trafikplats Gallsäter Norr och kör mot Kramfors, väg 332.

Efter ca 7,5 km ta av höger på väg 334 mot Lugnvik.

Kör ca 13 km. Ta vänster, följ skyltar med Box Destilleri

 

Från väster:

Från Sollefteå kör RV90 mot Kramfors. Efter 31 km ta vänster.

Följ väg 333 ca 10 km. Sväng höger på väg 334 mot Lugnvik.

Efter 2,6 km, sväng höger och följ skyltar mot Box Destilleri.

 

Whiskyfestival

Program

Årets program kommer här. Info om busstransporter längst ned på sidan.

Fredag den 30 juni

Festivalvaka kl. 17-22
För alla som vill, mjukstartar festivalen redan på fredag kväll och vi håller grindarna öppna mellan 17-22. Inträde 100 kr. Köp biljett på tickster.com.

En chans att träffas i all enkelhet över en öl, en macka eller hamburgare och lite skön musik. Ett perfekt sätt för alla tillresta att inleda årets festival.

 

Lördag den 1 juli

Öppettider kl. 11-22
Inträde 200kr

På festivalområdet möter du bland annat:

Box Bar – Prova det goda som finns i våra lagerhus och naturligtvis Box Dálvve samt The 2nd Step Collection 03. En bar som ingen får missa.

Box 39,25 – Här skapar du en whisky i världsklass. Du köper fat på plats och designar din egen whisky tillsammans med våra whiskyexperter. Speciella festivalerbjudanden utlovas.

Box Fatägarlounge – Här träffas alla fatägare, man provar sina fat, pratar fat och buteljeringar och trivs med oss på Box. Kom ihåg att beställa prover på ert fat inför mässan. Obs! beställning av fatprov senast den 1 juni via vår hemsida.

Box Shop – I vår egen butik finns nya fräscha Box-artiklar. Kläder, glas och prylar med den rätta Box-känslan. Missa inte vår stora festivalrea!

Clydesdale – Som vanligt har folket från välkända Clydesdale ett välfylld monter med whisky från när och fjärran. Inte minst sina Blackadder-buteljeringar! I Clydesdaletältet möter du också Jolly Good Brands, World Wide Brands och Drams and Dreams. Mängder av kvalitetswhisky att prova.

WhiskyTaste – Även i år kan ni botanisera bland annorlunda buteljeringar från Whisky Taste. Den mer och mer omtalade indiska singelmalten Paul John från Indien, tar nog plats bland mängder av skottar.

Hernö Gin – Våra vänner, grannar och kollegor på Hernö Gin är naturligtvis på plats även i år. Nya spännande produkter, massor av utmärkelser och fina omdömen från hela världen är vad de tar med sig till festivalen. Plus sin fantastiska gin naturligtvis. Träffa ångermanlänningarna bakom den svenska ginsuccén.

Mellgrens – Fine Tobacco & Great People since 1823. Det mycket uppskattade gänget från Mellgrens är som vanligt på plats med massor av högklassig tobak, cigarrer, pipor mm

The Festival 17 – Årets festivalbuteljering omfattar 1000 flaskor. Årets utgåva är numrerad. Precis som i fjol delar vi ut köprätter med unika koder under lördagens festival. Koden är en förutsättning för ditt köp hos Systembolaget.
Var och när köprätterna delas ut  får du information om inne på området via högtalarna klockan 16:00 från scenen. The Festival buteljeras under augusti och levereras av Systembolaget i månadsskiftet augusti-september.

Restaurangtält – I vårt stora restaurangtält äter ni er riktigt mätta, det kan vi lova. Här kan du betala med pengar och kort. Old Oak står för maten i mattältet och Gurras Goda Kök har en food truck på området.

Tre-rätters middag – Box nye kökschef Fredrik Berglund serverar en tre-rätters middag. (Förbokas på tickster)

Festivalöl – Årets Festival Öl är ett fortsatt samarbete med härliga Oppigårds bryggeri från Dalarna.

Whiskyprovningar – Hela dagen är fylld av olika whiskyprovningar. Tidsprogram och innehåll ser du längre ner på sidan. Obs! För att vara säker på en plats är det förköp på tickster.com som gäller. Biljetter släpps inom kort.

Kupongsystem – Även i år kommer all försäljning av dryck och tobak ske med Festivalkuponger. Du köper kuponghäften i specialkassor Box Bank, inne på området.

Öppet destilleri –  Naturligtvis är vårt fina destilleri öppet under festivalen för rundvandringar. Ciceroner kommer att finnas både i destilleri och lagerhus för att svara på frågor.

Live musik från scenen med Markus Molin från Nyland. Med sig har han även sitt band The KFC Band.

Härnösand Hantverksöl bemannar baren och har med spännande ölsorter. 

Program festivalprovningar 2017

11.30-12.45       Romprovning                                Thomas Sundblom                   300 kr

11.30-12.45       Whisky & Smak                            Jan Groth                                   400 kr

11.45-13.15       The Festival vertikal                     Roger Melander                       300 kr

12.15-13-30      Whisky i litteraturen                    Hasse Nilsson                           350 kr

13.45-15.00       Jolly Good Brands                       Micke Nilsson                           350 kr

13.45-15.00       Whisky & Smak                            Jan Groth                                  400 kr

14.30-15.45       Drams & Dreams                          Magnus Fagerström               350 kr

14.30-15.45       Kul grejor från Box gömmor      Hasse Nilsson                          300 kr

17.00-18.15       Älvrök i sommarnatten                Hasse Nilsson                          300 kr

17.15-18.30       World Wide Brands                       Stefan Jansson                       350 kr

17.45-19.00       Världens bästa gin                          Hernö Gin                              250 kr

19.30-20.45       En puff av njutning                       Whiskytaste & Mellgrens     350 kr

19.30-21.00       Magi direkt från faten                   Roger Melander                     300 kr

20.00-21.15       Blackadder                                       Robin Tucek                           350 kr

Detaljerad information om provningarnas innehåll hittar du på tickster.com

Alla provningarna omfattar i grunden 5 sorters whisky, ca 2 cl per sort.

Busstransporter Festivaldagen 1 juli

För transport från Örnsköldsvik, Sundsvall och Sollefteå, se biljetter i länken nedan:

http://www.tickster.com/sv/events/gggpuane9nm37zr/2017-06-30/box-whiskyfestival-2017

Avresa Kramfors Resecenter till Box (via Bollsta busstation och Folkan i Nyland)
10:50, 12:50 och 14:50

Avresa Hotell Höga Kusten
11:00

Avresa Hotell Björkudden
11:10

Återresa till Kramfors Resecenter
16:45, 18:10 och 20:45

Återresa till Hotell Höga Kusten och Hotell Björkudden (via Kramfors)
17:30 och 22:20

Pris busstransport: 100 kr enkel. 150 kr tur och retur. Biljetter säljs på bussen och betalas endast kontant.