Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

Destillering

Destillationen, som sker i stora kopparpannor, går ut på att få alkoholen att lämna mäsken i form av ånga. En maltwhisky destilleras normalt två gånger. Så gör vi även på Box.

Den färdigjästa mäsken pumpas in i lågvinspannan och destilleras en gång. En mäsk under uppvärmning kan skumma kraftigt och destillatören får ha ständig uppsikt på synglaset på pannans hals så att inte skummet stiger för högt och följer med genom kylaren. Lågvinet håller, i destillationens början, en alkoholhalt på cirka 46% och går mot 0% vilket ger ungefär 22% på hela destillationen.

Lågvinet pumpas sedan vidare till spritpannan som är lite mindre. Här kan man styra och bestämma vilken karaktär spriten ska få. Den första delen av destillatet, som vi kallar huvudet, består av högre alkoholer och leds vidare till lågvinstanken för att sedan följa med i nästa destillation.

Box_Panna_3När destillatet håller hög kvalitet växlar vi flödet och leder spriten som kallas hjärtat till sprittanken. Vill man ha mycket fruktiga estrar gör man denna brytning tidigt. Under destilleringen sjunker alkoholhalten och här gäller det att avbyta hjärtat vid rätt tidpunkt för att inte få med oönskade ämnen och smaker. Är det en rökig malt som används låter man i regel hjärtat gå lite längre för att få med rätt mängd fenoler som ska ge den önskade röksmaken.

Den sista delen av destillationen som kallas svansen leds tillbaks till lågvinstanken och följer med lågvinet till nästa spritdestillation. Den färdiga orökta spriten har en alkholhalt runt 71–72% och den rökta runt 68%. En destillering tar mellan 5 och 6 timmar.

Båda våra destillationspannor är självklart i koppar, designade speciellt för Box och tillverkade i Speyside i Skottland. Tillverkaren är Forsyths, ett anrikt kopparslageri som försett whiskyindustrin med utrustning sedan slutet av 1800-talet. Lågvinspannan har traditionell form och en kapacitet på 3 900 liter. Spritpannan är i kokbollsform och rymmer 2 580 liter. Våra lågvin- och feintstankar är i rostfritt stål med en volym på 3 200 liter vardera. Vi har separata tankar för vårt orökiga respektive rökiga recept.