Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

Fattyper

Whisky lagras alltid på ekfat och spriten ska ligga på fat minst tre år
för att ens få kallas för whisky. Faten får rymma upp till 700 liter men ju
mindre faten är desto snabbare ger eken i faten smak och karaktär åt whiskyn.
Detta beror på att spriten har mer kontakt med träet i ett mindre fat.

Faten kan vara helt nytillverkade men vanligast är att man väljer att mognadslagra på fat som tidigare innehållit någon annan dryck. Det som idag kommit att bli allra vanligast är att lagra whiskyn på begagnade amerikanska bourbonfat. Väljer man inte bourbonfat är det oftast spanska sherryfat man istället använder för lagringen. Ett fat används normalt flera gånger. För att hålla reda på hur många gånger det använts brukar man nyttja de engelska beteckningarna ”first fill”, ”second fill” och ”refill”. Ett ”first fill bourbon-fat” innebär alltså att fatet lagrar maltwhisky för första gången efter att tidigare ha innehållit bourbon.

Ett mer oortodoxt sätt ge whiskyn mer specifika doft och smaktoner är att under en kortare tid slutlagra den på fat som innehållit exempelvis portvin, madeira, konjak, rom eller till och med rödvin.

På Box lagrar vi både på bourbonfat och på sherryfat. Vi lagrar dessutom en mindre del av vår whisky på fat av ny ek från bland annat Sverige, Frankrike, Ungern och USA.

Amerikansk bourbon lagras normalt på ”barrels” som rymmer cirka 200 liter. Då bourbon alltid lagras på helt nya fat har de europeiska destillerierna hittat en bra marknad för begagnade fat i USA. 200 liter har därför kommit att bli en vanlig fatstorlek även i europeiska lagerhus. Andra fatstorlekar som traditionellt varit vanliga är hogshead, som är ett gammalt rymdmått på 250 liter, butt på 500 liter, som är en vanlig fatstorlek för lagring av sherry. Idag har variationen på tunnstorlekar blivit större och många destillerier låter, precis som Box, binda om stora fat till helt egna storlekar.

Den storlek vi på Box valt att erbjuda i vår fatförsäljning är Ankare på 39,25 liter. Detta var ett officiellt rymdmått för våta varor som öl, vin och brännvin redan på 1600-talet och är omsjunget i flera av Bellmans visor. Är vi ett svenskt destilleri kan det ju vara på sin plats att också välja en svensk fatstorlek. Vi tycker att Ankare är en bra fatstorlek som är tillräckligt litet för att ge en relativt snabb mognad av whiskyn men inte så litet att man riskerar att spriten är färdiglagrad innan den får kallas whisky. Risken med ett för litet fat är att whiskyn efter tre år har hunnit få en alltför dominerande smak av ek.

 

Ankare_1_mars13Våra sherryankare binds i Spanien från stora sherrybutts som innehållit olorososherry under lång tid.

Våra Bourbonankare binds av Thorslunds Kagge, de förser oss även med de fat av exempelvis svensk och ungersk ny ek som vi fyller i mindre omfattning. Den nya eken förfyller vi med destillat under några månader för att dra ut de mest aggressiva ektonerna, vilket är ett omständligt men nödvändigt arbete för att uppfylla våra högt ställda kvalitetskrav. Vi känner inte till något annat destilleri som arbetar på samma noggranna sätt med nya ekfat. Våra fatkunder kan vara absolut förvissade om att deras fat uppfyller de mest rigorösa kvalitetskraven.