Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

Lagring & buteljering

Alkoholhalten justeras till önskad styrka. Därefter pumpas spriten från destilleriet över till tapphuset där den fylls på ekfat. Faten kan tidigare ha innehållit bourbon eller sherry och vi använder även en del helt nya ekfat.

Som en naturlig del av lagringsprocessen dunstar varje år ca 2% av innehållet i faten bort. I Skottland kallas detta för ”The Angels’ share”. Efter tre år får vi kalla spriten för whisky men den största delen av vår whisky kommer att lagras betydligt längre än så innan den buteljeras och säljs.

Ankare_2_mars13Före buteljering är det vanligt att destillerier kylfiltrerar sin whisky. För att få bort vissa fettsyror som uppkommer under tillverkningen kyler man ner whiskyn och filtrerar den. Detta gör man för att whiskyn inte ska bli grumlig om man tillsätter lite vatten när man ska dricka den. Nackdelen med kylfiltrering är att en del av whiskyns karaktär och smaker fastnar i filtret. På Box gillar vi det naturliga och oförvanskade. Vi kommer därför aldrig att kylfiltrera vår whisky.

Vi har två mellanlagringstankar i rostfritt stål som rymmer 1 200 liter sprit. I tapphuset ligger två rostfria tankar på 6 000 liter vardera varifrån vi fyller våra fat.