Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Mältning

Huvuduppgiften i processen att göra whisky är att omvandla stärkelsen i kornet till alkohol. Jästen som ska göra grundjobbet kan bara hantera enklare sockerarter och därför måste vi först bryta ner stärkelsen till socker. Detta påbörjas i mältningsprocessen där man först blöter kornet i vatten, låter det börja gro för att sedan avbryta processen genom att torka kornet. Vi har nu fått det som kallas malt. Det är även här man bestämmer om whiskyn ska vara orökt eller rökig. Eldar man med lätt fuktig torv i början på torkningen så tar malten upp röksmaken och slutresultatet blir en rökig whisky.

På Box gör vi inte vår egen malt. I likhet med de flesta andra destillerier köper vi i stället in den. Vi har valt att samarbeta med några olika mälterier som är riktigt duktiga på malt av den typ vi vill använda.