Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

Mäskning

Gröpen blandas med varmt vatten i vår mäsktunna. Blandningen ska hålla 64,5°C för att nedbrytningen av stärkelsen ska bli bäst. Efter fyllning får blandningen vila i 45 minuter innan vi försiktigt börjar sila av den söta vörten. Den pumpas sedan, via en värmeväxlare, vidare till ett jäskar.

Därefter sprejar vi på en ny omgång vatten på gröpen. Denna gång lite varmare för att få ut mer socker. Efter en stund dräneras även detta vatten och pumpas till jäskaret. Vi har nu tagit hand om nästan allt socker från malten, men för att få ut det sista skickar vi in en tredje

omgång med ännu varmare vatten. Det vi nu får ut innehåller inte tillräckligt med socker för att kunna jäsas utan pumpas tillbaka till en bryggvattentank och blir första vattnet till nästa mäskning.

Vi har två bryggvattentankar i rostfritt stål som vardera rymmer 6000 liter.

Mäsktunnan är en semi lauter och mäter 290 centimeter i diameter och har en kapacitet på ca 1,5 ton.

Mäskningen tar allt som allt cirka 6 timmar.