Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

På väg mot världsklass

Många destillerier tillverkar fantastisk whisky, men några få lyckas bättre
än andra. Som alltid finns det inga rätt eller fel när det gäller smak, men kvalitet,
noggrannhet och förutsättningar skiljer destillerier från varandra. Det finns
mycket som gör Box Destilleri unikt. Här är några viktiga punkter.

KLIMATET

Platsen där Box ligger hjälper oss att göra en whisky i världsklass. Det är inte skogarna, vidderna och den höga rena luften – som förmodligen också har ett visst inflytande – utan framförallt det nordliga läget. De stora temperaturskillnaderna mellan sommar och vinter, och mellan dag och natt, är dramatiska i norra Sverige. I lagerhusen utsätts spriten för ständiga temperaturväxlingar. Under varma dagar ökar trycket i faten, spriten expanderar och tränger djupare in i eken. Djupt inne i träet sker kemiska reaktioner som utvecklar smakämnen som följer med ut i den mognande spriten när temperaturen och trycket sjunker igen.

ÄLVEN

Utanför destilleriet flyter den mäktiga Ångermanälven förbi. Varje sekund passerar 485 kubikmeter kristallklart, iskallt fjällvatten. Ett kallt kylvatten är mycket betydelsefullt när man tillverkar whisky, möjligheten att kyla spritångorna effektivt hänger direkt samman med förmågan att tillverka ett smakrikt destillat med kraftfull karaktär och rena fina smaker. I andra länder är tillgången på kallt kylvatten en bristvara. I Skottland är det inte ovanligt att destillerier får stänga sommartid när kylvattnet är för varmt. Under stora delar av året är vattentemperaturen i Ångermanälven bara några få grader över nollpunkten. Det ger oss världens kallaste kylvatten och förutsättningar att tillverka ett destillat som är bland de absolut renaste i världen.

Box_Roger Melander_Stående_Webb

NOGGRANNHETEN

Alla destillerier är självfallet noggranna i sina processer, men få om ens något, gör uteslutande singelmaltwhisky. Våra svenska kollegor har nästan samtliga andra typer av produkter i sin portfölj och de stora internationella destillerierna gör i huvudsak en produkt som ska användas i blendwhiskytillverkning. Den totala fokuseringen på en enda produkt gör att omsorgen om detaljerna blir helt inriktade på denna. Box målgrupp är i stor utsträckning maltwhiskyentusiaster med gedigna kunskaper och kräsna smaklökar. Om dessa konnässörer ska bli nöjda kan ingenting lämnas åt slumpen, bristande noggrannhet eller kostnadseffektivare lösningar som naggar kvaliteten i kanten är uteslutna. Dessutom är vi övertygade om att vår personals noggrannhet och samlade kompetens om tillverkningsprocesserna och produkten håller världsklass.

RÅVARORNA

Alla destillatörer vet att det inte går att kompromissa med valet av råvaror: jäst, korn, vatten och fat. Vi använder en klassisk destillerijäst som ger oss mängder med fruktiga smaker och aromer. Malten vi använder är gammaldags pilsnermalt som sedan länge ersatts av effektivare men inte lika smakgivande kornsorter på de flesta håll i världen där volym oftast är en väl så viktig parameter som kvalitet.

Ankare_1_mars13

FATEN

Ingen annan del i processen är så viktigt som fatlagringen. En mycket stor del av smakerna i en whisky kommer från eken. Därför lägger vi särskilt stor omsorg vid valet av fat. Det finns tunnbinderier som fått 100 procent av sina fat underkända vid leverans till Box. Våra Ankare byggs till allra största delen av fat som tidigare innehållit bourbon eller sherry. Våra sherryankare byggs i Spanien från stora sherrybutts som innehållit olorososherry i minst 10–15 år, vilket är en osedvanligt lång tid i dagens whiskyindustri. Våra Bourbonankare byggs av Johan Thorslund – Sveriges enda tunnbindare. Genom Johans försorg köper vi också stora fat direkt från USA eller från Spanien. Johan Thorslund bygger även de fat av exempelvis svensk och ungersk ny ek som vi fyller i mindre omfattning. Den nya eken förfyller vi med destillat under några månader för att dra ut de mest aggressiva ektonerna, vilket är ett omständligt men nödvändigt arbete för att uppfylla våra högt ställda kvalitetskrav. Vi känner inte till något annat destilleri som arbetar på samma noggranna sätt med nya ekfat. Våra fatkunder kan vara absolut förvissade om att deras fat uppfyller de mest rigorösa kvalitetskraven.