Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

Quercus II Alba

Quercus är en serie där vi utforskar de smaker som olika ekarter och växtplatser ger till whiskyn.Den första utgåvan Quercus I Robur gick på djupet med den europeiska skogseken, Quercus robur. Nummer två i serien är den amerikanska viteken Quercus alba.
 Quercus alba dominerar sedan förbudstiden världens whiskyindustri då en lag drevs igenom om att amerikansk whiskey endast får lagras på nya fat. Följden blev att stora mängder ex-bourbonfat frigjordes och såldes vidare till bland annat Skottland. Quercus alba är allmän i östra och mellersta Nordamerika och mycket vanlig inom vin- och whiskeyindustrin. Quercus alba innehåller lägre andel tanniner och högre mängd laktoner, vilket ger den diskreta kokoston som kännetecknar mycket whisky.
Quercus II Alba består av 100 % orökt whisky som lagrats på traditionella bourbonfat i upp till 5,1. Därefter har whiskyn slutlagrats i upp till närmare tre år på 40- och 96-litersfat av ny Quercus alba.

Recept

100 % orökt whisky som först lagrats på 140-liters bourbonfat i 5,1 år samt 200-liters bourbonfat i 3 och 4,1 år och sedan slutlagrats i 0,83 till 2,7 år i 40- och 96-liters fat av ny amerikansk ek, Quercus alba.

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2012-02-07 och 2012-12-10.

Första skärning av hjärtat: 13 minuter huvud (försprit).

Andra skärning av hjärtat: 67 % ABV (20°C).

Ingående Fat

Bourbonfatet på ca 200 liter (1st fill barrels) levererades från Kentucky USA och 140 liters (1st fill quarter casks) är bundna av Speyside Cooperage.
Faten av Quercus alba, 40 liter (ankare) är bundna av Thorslundkagge i Sverige. 96 liters faten av Quercus alba är bundna av Kelvin Cooperage och har kolningsgrad #3.

Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till januari 2018 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

Bourbonfaten tömdes på dess innehåll och whiskyn flyttades över till 83 Ankare (40 liter) och 14 stycken 96-liters fat av ny amerikansk ek (Quercus alba).
2018-01-25 och 2018-01-26 tömdes faten till blandningstank och alkoholhalten justerades till förutbestämda 50,8% i samband med buteljering.

Quercus II Alba buteljerades 2018-02-26 och 2018-02-28 i en upplaga av 9806 flaskor.

Till skillnad från många andra av våra buteljeringar så tycker vi inte att Quercus II Alba vinner på att luftas. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Quercus II Alba är varken kylfiltrerad eller färgjusterad.

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1.

Malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

Ingående kornsorter: Tipple, Scarlett, Rosalina and Quench

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 208A-213B, 256B-262A, 308B, 330A-349B, 370A-378A

Batchstorlek: 1,2 ton malt

 

Fatlista

Snabbfakta

Alkohol: 50,8 % ABV
Ålder: 5,12 år (medel 5,55 år)
Fenolhalt: 0 PPM.
Ingående fat: 1st fill bourbon + ny amerikansk ek
Antal flaskor: 9 806
Flaska: 500 ml
Pris: 799 kronor

 

 

Smaknoter

Doft:

Vanilj, citron zest, fruktig tutti frutti och kokos

Smak:

Mild och söt, mogen melon, nyanser av papper, tydlig vanilj och fudge

Eftersmak:

Söt vanilj och ektoner