Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

Quercus III Petraea

Quercus är en serie där vi utforskar de smaker som olika ekarter och växtplatser ger till whiskyn. Den första utgåvan Quercus I Robur gick på djupet med den europeiska skogseken, Quercus robur. Nummer två i serien är den amerikanska viteken Quercus alba. Tredje utgåvan har fått sin tongivande karaktär från den europeiska bergeken Quercus petraea.

Bergek, Quercus petraea, kallas även vinterek eller druvek och växer i stora delar av Europa. I Sverige förekommer den främst vid kusten i de södra delarna, ofta i steniga och magra marker. Bergeken används vanligen till lagring av vin, men ger även en väldigt intressant karaktär till whisky.

Recept

Quercus III Petraea består av 100 % orökt whisky som först lagrats på 200-liters bourbonfat i 4,7 år och sedan slutlagrats i 10 månader i 40-liters fat av ny ungersk ek, Quercus petraea.

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2013-03-15 och 2013-04-29.

Första skärning av hjärtat: 13 minuter huvud (försprit).

Andra skärning av hjärtat: 67 % ABV (20°C).

Ingående Fat

Bourbonfatet på ca 200 liter (1st fill barrels) levererades från Kentucky USA.
Faten av Quercus petraea, hårt rostade på 40 liter (ankare) är bundna i Ungern.

Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till november 2018 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 2.

Bourbonfaten tömdes på dess innehåll och whiskyn flyttades över till 100 Ankare (40 liter) av ny ungersk ek (Quercus petraea).
2018-11-19 och 2018-11-20 tömdes faten till blandningstank och alkoholhalten justerades till förutbestämda 50,8% i samband med buteljering.

Quercus II Alba buteljerades 2018-11-23 och 2018-11-26 i en upplaga av 7781 flaskor.

Vi rekommenderar att Quercus III Petraea får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Quercus III Petraea är varken kylfiltrerad eller färgjusterad.

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1.

Malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

Ingående kornsorter: Tipple, Barke, Rosalina and Quench

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 436B-464A

Batchstorlek: 1,2 ton malt

 

Fatlista

 

Kort Fakta

Alkohol: 50,8 % ABV
Ålder: 5,56 år
Fenolhalt: 0 PPM.
Ingående fat: 1st fill bourbon + ny ungersk ek
Antal flaskor: 7781
Flaska: 500 ml
Pris: 799 kronor

 

 

Smaknoter

Nose:

Vanilla, clove, lemon peel, ripe pear and oak.

Palate:

Vanilla and spicy oak, fruit salad, lots of clove.


Finish
:

Long and lingering, clove and oak