Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

Råvaror

För att göra whisky behöver man vatten, malt och jäst. Ingenting annat. Trots det är det ganska vanligt med tillsatser av olika slag, både i tillverkningen och i den färdiga whiskyn. På Box är vi dock övertygade om att det är bäst att hålla det så naturligt som möjligt. Ingenting annat än vatten, malt och jäst hör hemma i vår whisky.

Box_Bubblor_Webb

VATTEN

Det går åt en hel del vatten när man gör whisky. Den största mängden går åt för att kyla destillatet. För att få ett bra resultat på spriten så ska man ha en snabb och rejäl kylning. Detta är ett vanligt problem för väldigt många destillerier i världen som vanligtvis får stänga ner processen under en del av sommaren. Anledningen är att de inte har tillräckligt mängd med kylvatten och att vatten de får fram inte är tillräckligt kallt.

På Box tar vi kylvattnet från strömfåran i Ångermanälven där det flödar 485miskallt vatten per sekund vilket ger oss ett destillat runt 3–4°C från kylaren i jämförelse med ca 30°C från en del skotska destillerier. Bryggvattnet som används till mäskningen ska ha en hög kvalitet med en naturlig halt av mineraler och salter. Allra högst krav har vi på det vatten som används för att späda ner spriten vid fatfyllning och buteljering. Det går även åt en del vatten för att göra rent utrustningen i destilleriet.

Trots att vi på destilleriet har en egen godkänd källa har vi idag valt att ta vårt vatten från det kommunala nätet.

 

Malt-9759_72dpi

MALT

Malt är korn som fuktats med vatten och börjat gro för att därefter torkas igen. På Box gör vi bara maltwhisky och använder således bara kornmalt. Det är svårt att hålla en jämn och hög kvalitet med ett eget mälteri. Därför köper vi, i likhet med de flesta whiskydestillerier, färdigmältat korn.

Vi har valt att använda pilsnermalt, den malttyp som förr var vanligt i Skottland innan den konkurrerades ut av moderna, växtförädlade kornsorter med högre kapacitet att producera alkohol. Gammaldags pilsnermalt ger ett smakrikare och bättre destillat. Vi köper vår orökta malt från Vikingmalt i Halmstad. Vår rökiga malt, beställer vi rökt med torv från Skottland från utländska leverantörer, eftersom ingen svensk leverantör i dagsläget tillhandahåller rökt korn.

 

Jäst-9744_72dpiJÄST

Jäst är en encellig svamp som lever på att bryta ner organsikt material. Jästen har betydligt större betydelse än att bara omvandla socker till alkohol. En stor del av smakerna i slutprodukten kommer från jästen, eller kan åtminstone göra det om man inte bara fokuserar på att få fram så mycket alkohol som möjligt.

Valet av jäst är synnerligen viktigt eftersom det är en så betydande smakgivare till destillatet. Många destillerier, i synnerhet japanska, lägger mycket stor vikt vid att välja rätt jäststammar. På Box använder vi i dagsläget en fransk destillerijäst som ger destillatören stora möjligheter att påverka smaken på destillatet genom sättet att skära. Vi låter också jästen jobba ovanligt länge för att få ut så mycket smaker som möjligt i mäsken.