Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

Svensk whiskyhistoria

Ingen vet när man drack whisky för första gången i Sverige.
Sprithistorikerna förlägger introduktionen till senare delen av 1800-talet,
men troligen hade whisky konsumerats långt tidigare än så.

Skeppsbron i Stockholm 1790

Redan 1815 finns en sammanställning över handelsvaror i Göteborg där uesqueba – det gaeliska ordet för whisky – beskrivs som ”en stark drick, som mycket beredes i England”. Under det törstiga svenska 1700-talet konsumerades oskobad i våra stora städer och vi kan följa drycken ända in i Carl Michael Bellmans ungdomsdiktning på 1760-talet. Det skulle dock dröja innan whiskyn fick folklig förankring. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet blev whisky en modedryck, men då främst i högre ståndskretsar där den oftast avnjöts som bål med mycket tonic, citron och socker. Whiskyns folkliga genomslag skulle dröja till dess charterresorna blev populära på 1960-talet när en flaska Chivas Regal eller Glenfiddich från taxfreebutiken blev en statussymbol i folkhemmet. Det stora svenska maltwhiskyintresset blommade ut under de år då utbudet på Systembolaget växte från en handfull sorter till åtskilliga hundratals. Att whiskyklubbar började växa fram över hela landet är dock en mycket sentida och mycket svensk företeelse där Systembolagets ambition att erbjuda ett brett sortiment har varit mycket betydelsefullt.

Skeppets_whiskyPlanerna på att tillverka whisky i Sverige uppstod första gången på 1930-talet. AB Vin & Sprit hade monopol på tillverkning och orostiderna i världen gjorde att man ville försäkra sig om tillgång på gin, rom, cognac och andra importerade spritsorter genom egen inhemsk produktion. Där och då föddes tanken på att göra svensk whisky. Processen var dock inte enkel, kunskapen var ringa och planerna skrinlades. 1955 uppstod en möjlighet. Bladnoch Distillery skulle avrustas och Vin & Sprit köpte det gamla skotska låglandsdestilleriets pannor. Nu följde år av experiment och provbatcher. 1961 var man klara och den första svenska whiskyn lanserades på Systembolaget. Namnet och etiketten inspirerades av Regalskeppet Wasa som bärgades ungefär samtidigt som introduktionen. Skeppets såldes fram till 1971 då projektet upphörde, mäskpannan fick övergå till att producera akvavit och spritpannan hamnande så småningom på museum. Nästa svenska whiskyprojekt skulle dröja fram till mitten av 1990-talet då Lohdian Whisky i Ludvika hade långt gångna planer. Det blev dock Mackmyra som lyckades axla skeppets mantel i och med lanseringen av Preludium 2006.

Sedan dess har flera svenska destillerprojekt förverkligats och i dag destillerar en lång rad svenska destillerier maltwhisky. Sett till antalet destillerier är Sverige i dag ett av världens tre mest destilleritäta länder.