Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

The Explorer

The Explorer är den tredje utgåvan i The Early Days Collection som är en upptäcktsresa genom ung whisky och genom vad som är möjligt att åstadkomma med ett omfattande fatarbete och noggrannhet i tillverkningsprocessen. Tanken är att samtliga fyra utgåvor i The Early Days Collection ska presentera utvecklingssteg som sammantaget visar whiskyvärlden var historien om Box Destilleri tar sin början.

The Explorer är en i huvudsak bourbonlagrad whisky som lagrats på tre fatstorlekar 40- 100- och 130-litersfat. Åldrarna varierar från tre år och tre månader upp till drygt fyra år. Drygt 60 procent av den ingående whiskyn kommer från ett rökigt destillat, vilket ger The Explorer en tämligen rökig kraktär. Mycket av sin smakbild får The Explorer av ny ek. Tolv procent av de ingående faten är så kallad Virgin Oak, det vill säga nya ekfat som inte har använts för att lagra vin eller bourbonwhiskey. De nya ekfaten bidrar med många kraftfulla smaker. Till The Explorer har tre ekslag använts: svensk ek(Quercus robur), amerikansk ek (Quercus alba) och ungersk ek (Quercus petraea). The Explorerer blir därigenom en studie i ek och av vad en masterblender kan åstadkomma med ektyper och olika rostningsgrader. Ekens möjligheter och egenskaper är av mycket stor betydelse i arbetet med The Early Days Collection.

RECEPT

61 % av ingående whisky är gjord på rökmalt (39 — 45 ppm), 88 % är lagrad på bourbonfat (40, 100 och 130 liter), 4 % är lagrad på 100-liters hårt rostad amerikansk ek, 4 % är lagrad på 55-liters mediumrostad ungersk ek, 4 % är slutlagrad på 100-liters svensk ek som är mediumplus-rostad före kolning.

The Explorer är varken kylfiltrerad eller färgad.

INGREDIENSER

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad av kornsortsblandningarna Quench/Publican/Henley

Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley/Sebastian. Rökt till 39, 43 och 45ppm fenolhalt med torv från Skottland.

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

 

PROCESS

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 27, 40 — 69, 82 — 102, 110 — 113, 124, 135 — 142, 146 — 153, 189 — 194

Batchstorlek: 1,2 ton malt.

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad: mellan 2011-02-21 och 2012-01-16

Första skärning av hjärtat:

Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:

Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

INGÅENDE FAT

Bourbonfaten är tillverkade i storlekarna 40-, 100- och 130-liter av nytömda bourbon barrels. Avvikande dofter utöver förväntad vanilj och smörkola noterades i fatloggen.

Faten av amerikansk ek är tillverkade av hårt rostad vitek (Quercus alba) som lagrats utomhus i 24 månader.

Faten av ungersk ek är tillverkade av mediumrostad bergsek (Quercus petraea) från norra Ungern (Zemplén och Börzsöny) som lagrats utomhus i minst 24 månader.

Faten av svensk ek är tillverkade av skogsek (Quercus robur) i oktober 2013 av material från Nävragöl utanför Karlskrona. De sågades till ämnen januari 2009 och lagrades utomhus i 36 månader. Faten har fått mediumplus-rostning före kolning.

2015-04-16 till 2015-04-29 tömdes 4028 kg whisky med en alkoholhalt på 58,37 % till blandningstank.

Alkoholhalten justerades till förutbestämda 48,3 % i samband med buteljering. The Explorer buteljerades mellan 2015-05-04 och 2015-05-07 i en upplaga av 10 549 flaskor. 10 002 flaskor släpptes 2015-06-05 på ett 50-tal Systembolagsbutiker. Resterande flaskor reserverades för mässor, provningar, partnerpubar och utvalda utländska butiker.

Vi rekommenderar att The Explorer får luftas i glaset i minst 15 minuter för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Klicka på tabellen för större bild

SnabbFAKTA

the-explorer-label (1)Alkoholhalt: 48,3 % ABV
Ålder: 3 år 3 månader
Fenolhalt: 0, 39, 43 och 45 ppm. Snitt 25 ppm (malt)
Fat: 1st fill bourbon samt ny amerikansk, ungersk och svensk ek.
Antal flaskor: 10 549 st
Flaskvolym: 50 cl
Pris: 837 kr

 

Tasting notes

Nose:

Pineapple, honey, medicinal smoke (iodine), ginger, licorice and wood.
Palate:

Gingerbread, green apples and a peppery smoke.


Finish
:

Medium dry with pear, vanilla and ashes