Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

The Festival 2014

Vi tyckte att en whiskyfestival av rang behövde en egen återkommande festivalbuteljering. Något som kommer i en starkt begränsad utgåva och bara går att få tag på om man själv besöker Box whiskyfestival. Det ska även vara en unik buteljering som sticker ut och håller hög kvalitet.

När vi på Box köper in nytillverkade fat förlagrar vi dessa normalt med sprit i 5–6 månader för att dra ut en del av de kraftiga aromer man får av ny ek. Det skapar en del extra arbete och planering men är nödvändigt för att få en harmonisk lagring under den första fyllningen.

Till Festival 2014 gjorde vi något nytt. 16 ankare av amerikansk ek förfylldes med 34–35 månader gammal sprit från 100-liters bourbonfat under drygt fem månader. Den amerikanska eken var lufttorkad i 24 månader och rostades medium+ före kolning. En ganska unik kombination som resulterade i en djupare och sötare kryddighet än vad man normalt får från kolad amerikansk ek. Kombinationen av bourbonfat och ny amerikansk ek gav både spännande aromer och en väldigt fin färg till vår första festivalbuteljering.

Festival 2014 är liksom alla buteljeringar från Box varken färgad eller kylfiltrerad.

INGREDIENSER

Malt: Rökig pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley/Sebastian. Rökt med torv från Skottland.

Batchstorlek: 1 200 kg malt / 6 300 liter vört

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Kylvatten: Från Ångermanälven

Batch 18–27:
Malt: 31ppm fenolhalt.
Genomsnittlig jästid: 81 timmar i rostfria jäskar. Destillerad mellan 2011-02-08 och 2011-02-23. 18 destilleringar ingår.
Genomsnittlig lågvinsdestillering: 6 tim 1 min.
Första skärning av hjärtat: 30 minuter huvud (försprit)
Andra skärning av hjärtat: 59 % ABV (20°C)

Batch 56–66:
Malt: 39ppm fenolhalt.
Genomsnittlig jästid: 79 timmar i rostfria jäskar. Destillerad mellan 2011-05-02 och 2011-05-19. 22 destilleringar ingår.
Genomsnittlig lågvinsdestillering: 5 tim 28 min.
Första skärning av hjärtat: 30 minuter huvud (försprit)
Andra skärning av hjärtat: 60% ABV (20°C)

 

Ingående fat

Samtliga fat genomgick en doftkontroll före fyllning. Inga avvikande dofter detekterades utöver förväntad vanilj och smörkola.

4st 100-liters 1st fill bourbonanfat fylldes med 67,7 % ABV rökig sprit (31ppm) 2011-04-20 och 2011-04-21

5st 100-liters 1st fill bourbonanfat fylldes med 62,9% ABV rökig sprit (39ppm) 2011-05-18 och 2011-05-20

Faten lagrades i ett fuktigt lagerhus och alkoholhalten sjönk ca 4 procentenheter i ingående fat.

2014-03-27 fylldes 16st 40-liters fat av amerikansk ek med 61,1% ABV förlagrad rökig sprit (medel 35ppm)

2014-09-16 blandades ingående whisky och styrkan reducerades med vatten till 53,5 % ABV

700 numrerade flaskor buteljerades till officiell festivalbuteljering. Resterande whisky reducerades till 52,7 % ABV varav en del buteljerades som Non official bottling och resten lades på bourbonfat för framtida bruk.

Klicka på tabellen för större bild

SNABBFAKTA

the-festival-2014-labelAlkoholhalt: 53,5% ABV
Ålder: 3 år 116 dagar
Fenolhalt: 35 ppm (malt)
Fat: 1st fill bourbon, slutlagrad på ny amerikansk ek
Antal flaskor: 700st
Flaskvolym: 50cl
Pris: 889kr

 

Tasting notes

Nose:

Fudge, cassis, newly cut wood, campfire, honey and vanilla.

Palate:

Fudge sauce, lemon peel, juniper, vanilla and white pepper.


Finish
:

Medium dry, salty licorice, juniper, ash and a lingering medicinal smoke.