Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

The Festival 2015

2014 lanserade vi vår första festivalwhisky i samband med Box Whiskyfestival. Årets utgåva går i liknande stil med en påtaglig rökighet och tydlig karaktär från ny kolad ek. En markant skillnad är att samtliga ingående fat denna gång är på 100-130 liter och åldern är något högre med ett snitt på 4år. Två av fem fat är tillverkade av svensk ek.

RECEPT

61 % av ingående whisky är gjord på rökmalt (31 – 45 ppm)

Buteljeringen består av whisky från 5 fat av ny amerikansk och svensk ek.

4 av 5 fat fylldes 2014 med 2,5 – 3-årigt destillat från bourbonfat (100 och 130 liter)

Det femte fatet fylldes 2011 med orökt destillat.

The Festival 2015 är varken kylfiltrerad eller färgad.

INGREDIENSER

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1.

Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad av kornsortsblandningarna Quench/Publican/Henley och Tipple/Quench/Publican.

Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley/Sebastian. Rökt till 31, 39 och 45ppm fenolhalt med torv från Skottland.

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

 

PROCESS

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 18 – 27, 56 – 66, 82 – 102, 115 – 121, 173 – 178

Batchstorlek: 1,2 ton malt.

Genomsnittlig jästid: 79 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad: mellan 2011-02-08 och 2011-12-04

Första skärning av hjärtat:

Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat:

Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

INGÅENDE FAT

Bourbonfaten är tillverkade i storlekarna 100 liter och 130 liter av nytömda barrels. Avvikande dofter utöver förväntad vanilj och smörkola noterades i fatloggen.

Faten av amerikansk ek är tillverkade av vitek (Quercus alba) som lagrats utomhus i 24 månader. Ett av faten är mediumrostat och två är kolade.

Faten av svensk ek är tillverkade av skogsek (Quercus robur) i oktober 2013 av material från Nävragöl utanför Karlskrona. De sågades till ämnen i januari 2009 och lagrades utomhus i 36 månader. Faten har fått mediumplus-rostning före kolning.

2015-08-14 tömdes 397,6 kg whisky med en alkoholhalt på 60,5% till blandningstank.

Whiskyn syresattes försiktigt under 19 timmar för att göras mjukare.

Alkoholhalten justerades till förutbestämda 54,5% i samband med buteljeringen. The Festival 2015 buteljerades 2015-08-17 i en upplaga av 700 flaskor. Resterande whisky reducerades till 53,3% ABV och dessa buteljerades med en egen etikett märkt Non-offical bottling i en upplaga av 271 flaskor.

Vi rekommenderar att The Festival 2015 får luftas i glaset i några minuter för att bäst komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Klicka på tabellen för större bild

SnabbFAKTA

the-festival-2015-labelAlkoholhalt: 54,5 % ABV
Ålder: 3 år 8 månader
Fenolhalt: 0, 31, 39 och 45 ppm. Snitt 24 ppm (malt)
Fat: Ny amerikansk och svensk ek samt bourbonfat
Antal flaskor: 700 st
Flaskvolym: 50 cl
Pris: 889 kr

 

Tasting notes

Nose:

Fudge, wood, light peatiness, extinguished fire.

Palate:

Sweet vanilla and toffee, peppery.


Finish
:

Long with hints of whitepepper, liqurice and vanilla