Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

The Festival 2018

Till våra festivalbuteljeringar väljer vi omsorgsfullt ut några av våra bästa fat. Receptet till årets festivalbuteljering kommer från enbart rökigt whisky med rejäla fatinslag från slutlagring på nya amerikanska ekfat.

Receptet till The Festival 2018

100% rökig whisky som lagrats på 200-liters bourbon fat i 5,42 år och sedan slutlagrats på 40-liters ny amerikansk ek i nästan 14 månader.

The Festival 2018 är varken kylfiltrerad eller färgad.

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

Malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien

Ingående kornsorter: Henley, Sebastian

Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

Kylvatten: Från Ångermanälven

Ingående batcher: 189B-195B

Batchstorlek: 1.2 ton malt

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

Destillerad mellan 2012-05-21 till 2012-09-03

Första skärning av hjärtat: 30 minuter huvud (försprit)

Andra skärning av hjärtat: 60 % ABV (20°C)

 

Ingående fat

Bourbonfaten på ca 200 liter levererades nytömda från Kentucky. Faten av amerikansk ek på 40 liter är kolade och bundna av Thorslundkagge.
Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till augusti 2018 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

2018-08-15 till tömdes 428 kg till blandningstank och alkoholhalten justerades från 59,35 % till förutbestämda 54,5 % i samband med buteljering.
The Festival 2018 buteljerades 2018-08-15 i en upplaga av 1000 flaskor + 20 st för mässor och provningar.

Vi rekommenderar att The Festival 2018 får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

 

Fatlista

Snabbfakta

Alkoholhalt: 54,5 % ABV
Ålder: 6,47 år
Fenolhalt: 40 ppm.
Fat: Bourbon – Ny amerikansk ek
Antal flaskor: 1000 + 20 för mässor och provningar
Flaskvolym: 50 cl
Pris: 995 kr