Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

Tillverkningen

Vi har satt upp höga mål för den whisky vi producerar på Box. Vår vision är att göra världens bästa maltwhisky. Därför väljer vi såväl råvaror som produktionsmetoder mer med tanke på kvalitet än på kvantitet. För att optimera kvaliteten på vår sprit kör vi exempelvis vår destillationsprocess långsammare än de flesta andra destillerier. Välkommen på en guidad tur!

Mältning

Huvuduppgiften i processen att göra whisky är att omvandla stärkelsen i kornet till alkohol. Jästen som ska göra grundjobbet kan bara hantera enklare sockerarter och därför måste vi först bryta ner stärkelsen till socker. Detta påbörjas i mältningsprocessen där man först blöter kornet i vatten, låter det börja gro för att sedan avbryta processen genom att torka kornet. Vi har nu fått det som kallas malt. Det är även här man bestämmer om whiskyn ska vara orökt eller rökig. Eldar man med lätt fuktig torv i början på torkningen så tar malten upp röksmaken och slutresultatet blir en rökig whisky.

På Box gör vi inte vår egen malt. I likhet med de flesta andra destillerier köper vi i stället in den. Vi har valt att samarbeta med några olika mälterier som är riktigt duktiga på malt av den typ vi vill använda.

Malning

Det mältade kornet transporteras till Box med lastbil och lagras i en maltsilo innan det ska användas i vår tillverkningsprocess.

Vi har fyra maltsilor på destilleriet. Var och en av dem rymmer 13 ton malt.

När malten har fått vila i några veckor ska den malas till ett grovt mjöl som vi kallar gröpe.

Maltkvarnen är en över 100 år gammal fyrvalsad Boby som tidigare bland annat har tjänstgjort på ett sedan länge nedlagt bryggeri där Heathrow flygplats nu ligger.

Att mala de 1 200 kilo malt vi behöver till en batch tar ungefär en timma. Det är viktigt att sammansättningen mellan fint mjöl, krossad malt och skaldelar blir rätt för att mäskningen ska fungera.

 

Mäskning

Gröpen blandas med varmt vatten i vår mäsktunna. Blandningen ska hålla 64,5°C för att nedbrytningen av stärkelsen ska bli bäst. Efter fyllning får blandningen vila i 45 minuter innan vi försiktigt börjar sila av den söta vörten. Den pumpas sedan, via en värmeväxlare, vidare till ett jäskar.

Därefter sprejar vi på en ny omgång vatten på gröpen. Denna gång lite varmare för att få ut mer socker. Efter en stund dräneras även detta vatten och pumpas till jäskaret. Vi har nu tagit hand om nästan allt socker från malten, men för att få ut det sista skickar vi in en tredje

omgång med ännu varmare vatten. Det vi nu får ut innehåller inte tillräckligt med socker för att kunna jäsas utan pumpas tillbaka till en bryggvattentank och blir första vattnet till nästa mäskning.

Vi har två bryggvattentankar i rostfritt stål som vardera rymmer 6000 liter.

Mäsktunnan är en semi lauter och mäter 290 centimeter i diameter och har en kapacitet på ca 1,5 ton.

Mäskningen tar allt som allt cirka 6 timmar.

 

Jäsning

Jäsningen förbereds genom att vi blöter upp vår jäst i ljummet vatten som får stå en stund för att jästen ska aktiveras. Den blandas sedan med den kylda vörten i jäskaren. Våra tre jäskar är i rostfritt stål. De rymmer ca 8 000 liter vardera och fylls med 6 300 liter vört.

Temperaturen är viktig för jäsningen. Blir mäsken för varm får man oönskade bismaker som inte går att få bort. Är den för kall tar det för lång tid att få igång jäsningen. Det är mycket viktigt att all utrustning är mycket ren för att kunna kontrollera smakutvecklingen.

Efter ungefär två dygn har vi fått en alkoholhalt kring 7,5% och i princip allt socker är förbrukat. Smakutvecklingen fortsätter ett tag till och ger en karaktär till mäsken. Låter man jäsningen gå för långt är det risk att mäsken surnar och blir obrukbar. En jäsning på Box kan pågå mellan tre och fyra dygn.

Destillering

Destillationen, som sker i stora kopparpannor, går ut på att få alkoholen att lämna mäsken i form av ånga. En maltwhisky destilleras normalt två gånger. Så gör vi även på Box.

Den färdigjästa mäsken pumpas in i lågvinspannan och destilleras en gång. En mäsk under uppvärmning kan skumma kraftigt och destillatören får ha ständig uppsikt på synglaset på pannans hals så att inte skummet stiger för högt och följer med genom kylaren. Lågvinet håller, i destillationens början, en alkoholhalt på cirka 46% och går mot 0% vilket ger ungefär 22% på hela destillationen.

Lågvinet pumpas sedan vidare till spritpannan som är lite mindre. Här kan man styra och bestämma vilken karaktär spriten ska få. Den första delen av destillatet, som vi kallar huvudet, består av högre alkoholer och leds vidare till lågvinstanken för att sedan följa med i nästa destillation.

Box_Panna_3När destillatet håller hög kvalitet växlar vi flödet och leder spriten som kallas hjärtat till sprittanken. Vill man ha mycket fruktiga estrar gör man denna brytning tidigt. Under destilleringen sjunker alkoholhalten och här gäller det att avbyta hjärtat vid rätt tidpunkt för att inte få med oönskade ämnen och smaker. Är det en rökig malt som används låter man i regel hjärtat gå lite längre för att få med rätt mängd fenoler som ska ge den önskade röksmaken.

Den sista delen av destillationen som kallas svansen leds tillbaks till lågvinstanken och följer med lågvinet till nästa spritdestillation. Den färdiga orökta spriten har en alkholhalt runt 71–72% och den rökta runt 68%. En destillering tar mellan 5 och 6 timmar.

Båda våra destillationspannor är självklart i koppar, designade speciellt för Box och tillverkade i Speyside i Skottland. Tillverkaren är Forsyths, ett anrikt kopparslageri som försett whiskyindustrin med utrustning sedan slutet av 1800-talet. Lågvinspannan har traditionell form och en kapacitet på 3 900 liter. Spritpannan är i kokbollsform och rymmer 2 580 liter. Våra lågvin- och feintstankar är i rostfritt stål med en volym på 3 200 liter vardera. Vi har separata tankar för vårt orökiga respektive rökiga recept.

Lagring & buteljering

Alkoholhalten justeras till önskad styrka. Därefter pumpas spriten från destilleriet över till tapphuset där den fylls på ekfat. Faten kan tidigare ha innehållit bourbon eller sherry och vi använder även en del helt nya ekfat.

Som en naturlig del av lagringsprocessen dunstar varje år ca 2% av innehållet i faten bort. I Skottland kallas detta för ”The Angels’ share”. Efter tre år får vi kalla spriten för whisky men den största delen av vår whisky kommer att lagras betydligt längre än så innan den buteljeras och säljs.

Ankare_2_mars13Före buteljering är det vanligt att destillerier kylfiltrerar sin whisky. För att få bort vissa fettsyror som uppkommer under tillverkningen kyler man ner whiskyn och filtrerar den. Detta gör man för att whiskyn inte ska bli grumlig om man tillsätter lite vatten när man ska dricka den. Nackdelen med kylfiltrering är att en del av whiskyns karaktär och smaker fastnar i filtret. På Box gillar vi det naturliga och oförvanskade. Vi kommer därför aldrig att kylfiltrera vår whisky.

Vi har två mellanlagringstankar i rostfritt stål som rymmer 1 200 liter sprit. I tapphuset ligger två rostfria tankar på 6 000 liter vardera varifrån vi fyller våra fat.