Box Nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna att ni håller mig uppdaterad via Box Nyhetsbrev. Sätt upp mig på listan!

Våra recept och fat

För Maltwhiskyn finns två olika recept. En delikat, orökig variant med tydlig fruktighet och rena friska toner. En robust, rökig variant med toner av finstämd tobak, lakrits och läder. Valet är upp till dig. Om du har whiskyintresserade vänner kanske ni vill gå ihop och köpa två Ankare – ett av varje recept!

vi_lagger_inte_till

Våra fat

BOURBON

Box_KentuckyDen fattyp som med tiden kommit att bli allra vanligast i europeisk mognadslagring av whisky är nordamerikanska bourbonfat tillverkade av amerikansk vitek. Amerikansk bourbon, döpt efter ett grevskap i delstaten Kentucky, har majs som sin dominerande råvara. Mäsken som destilleras är gjord av minst 51 och högst 79 % majs. Resten är säd, främst korn, råg och vete.

Bourbon måste lagras på helt nya ekfat vilket gör att den europeiska whiskyindustrin har god tillgång till begagnade fat från den amerikanska bourbonindustrin. För oss maltwhiskytillverkare kan man dessutom säga att bourbonlagringen förädlat fatet då den både mättat träet med bourbon och dragit ut en del av de ämnen ur eken som för maltwhiskyn är mindre önskvärda.

Våra bourbon-Ankare är ”first fill” vilket betyder att bourbonfatet används för maltwhisky för första gången. Vi importerar alltså 200-litersfat som fraktas till Europa och byggs om till Box Ankare på 39,25 liter.

Smak- och doftmässigt ger dessa fat en tydlig karaktär av vanilj och kokos med toner av bränt socker och karamell. En klassisk whiskylagring, med andra ord.

 

OLOROSO SHERRY

Box_OlorosoLagring av whisky på spanska sherryfat har traditioner som går tillbaka till mitten av 1800-talet. I dag har mängden sherry som produceras minskat betydligt och äkta sherryfat är därför eftertraktade och dyra.

Den sherrytyp som lagrats på våra fat är Oloroso. Denna sherry är fyllig och djupröd och har en smak som påminner om choklad och nötter och en svagt bränd ton. Våra sherryfat byggs om i Spanien från 500-litersfat och levereras med några liter Oloroso som hälls ut precis innan de fylls med Box nydestillat.

Lagringen ger whiskyn en vackert gyllene kulör och en mjuk och fyllig karaktär med viss sötma och toner av torkad frukt som russin och fikon. När faten fylls med nydestillat, som har betydligt högre alkoholhalt än sherryn hade, löses en del av den sherry som mättat träet ut i spriten. Den färdiglagrade whiskyn från ett sherryfat får därför, jämfört med bourbonlagring, mer av sin smak- och doftkaraktär från det som tidigare lagrats i fatet.